The Wind That Shakes the Barley (Özgürlük Rüzgarı)

TÜR: Drama, Savaş. SÜRE: 127 Dk. ÜLKE: İrlanda, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İsviçre. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7.5. Tomatometer: %90…

İrlanda Bağımsızlık Savaşı (1919-1921) ve İrlanda İç Savaşı’nı (1922-1923) konu alan Özgürlük Rüzgârı oldukça başarılı bir drama savaş filmi.

Konu

1920 İrlanda’sı. Londra’da doktor olan İrlandalı Damien O’Donovan (Cillian Murphy) doğduğu kasabadan ayrılıp Londra’ya dönmek üzereyken İngilizlerin işgali altındaki bölgedeki askerlerin ismini söylemediği için 17 yaşındaki bir çocuğu, annesinin önünde döve döve öldürdüklerini görüp onlarla mücadele eden İrlandalılara katılmaya karar verir.

Hakkında

Paul Laverty’in senaryosunu yazdığı Özgürlük Rüzgarı’nın yönetmen koltuğunda Ken Loach oturuyor.

Yapım Cannes’da Altın Palmiye ödülünün sahibi oldu.

8,3 milyon dolar bütçesi olan yapım 25,7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

İrlandalı oyuncu Liam Cunningham, yapımın İngiliz yönetmeni Ken Loach ve film hakkında, “bir İngiliz gelip beni kendi geçmişimi araştırmaya zorladı” dedi.

Birleşik Krallıkta filme gösterilen ticari ilgi diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça düşüktü. Bu nedenle Birleşik Krallıkta sadece 30 kopyanın gösterilmesi planlanırken, Fransa’da bu sayı 300’idi. Fakat yapımın Altın Palmiye kazanması üzerine İngiltere’deki gösterim 105 kopyaya çıktı. Bu sayı İngiliz yönetmen Ken Loach’ın önceki filmlerinin Birleşik Krallıktaki gösterim sayısının tam 3 katı idi.

Ekranda yürüyen üç bacaklı bir köpek görülebilir. Bu Ken Loach’ın filmlerinin bir özelliği. Başlangıçta bir köpeğin çekime kaza sonucu girmesiyle başlayıp yönetmenin bir imzası haline geldi.

Filmin orjinal ismi olan “The Wind that Shakes the Barley” 19. yüzyıl şairlerinden Robert Dwyer Joyce’un gerçek aşkı öldürüldükten sonra 1798 İrlanda Ayaklanmasına katılan genç bir adamı anlattığı şiirden alındı.

Filmdeki tüm İngiliz askerlerini, eski İngiliz ordusu askerleri canlandırdı. Onlara olayı abartmamaları, isyancıları ararken veya sorguya çekerken normalde ne yapıyorlarsa onu yapmaları istendi.

Liam Cunningham ve Pádraic Delaney dışında İrlandalıları oynayan oyuncular, filmin geçtiği ve çekildiği yer olan Cork ilçesinden.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Damian’ın diyaloğunun son satırı (o ve erkek kardeşinin hapishane hücresindeki), sahnenin çekildiği güne kadar Cillian Murphy’ye söylenmedi.

Bir krediye %500 faiz uygulanan bir kadın hakkında hâkimin lehinde karar verdiği dava, gerçek bir davaya dayanmaktadır. Gerçek hayattaki faiz oranı %800’dü, ancak yazarlar izleyicilerin buna inanacağını düşünmediler.

O zamanlar, İngiliz güvenlik güçleri, IRA’ya yardım ettiği tespit edilen bir kadının saçını sık sık keserdi. IRA, polis ya da askerlerle ilişkisi olan kadınlara da aynısını yaptı. Bu uygulama aynı zamanda David Lean’in Ryan’s Daughter filminde de yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.