The World’s Fastest Indian (Efsane Adam)

TÜR: Biyografi, Drama, Spor. SÜRE: 127 Dk. ÜLKE: Yeni Zelanda. YAPIM YILI: 2005. imdb: 7.8. Tomatometer: %82…

1920 yılında satın aldığı Indian marka motosikleti masrafları azaltmak için akla hayale sığmayacak parçalarla modifiye ederek daha hızlı gitmesini sağlayan bir adamın gerçek hayat hikâyesini konu eden Efsane Adam, oldukça eğlenceli ve güzel bir film.

Konu

1962 yılında doğduğu kasaba olan Yeni Zelanda’nın Invercargill’de ırdığı hız rekorlarıyla bir nevi kahraman olan 63 yaşındaki hız tutkunu Burt Munro’nun (Anthony Hopkins) en büyük hayali Utah’daki tuz gölünde her yıl düzenlenen hız yarışlarına katılıp 1920’de aldığı Indian motosikletle yarışmaktır.

Hakkında

Roger Donaldson Efsane Adam’ın senaryosunu yazdı, yönetmen koltuğunda oturdu ve aynı zamanda yapımcılığını üstlendi.

Yapım 18,3 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Film Yeni Zelanda Film Ödüllerinde 10 dalda ödüle aday gösterildi ve Film, Erkek Oyuncu ve Senaryo da dâhil 7 dalda ödülü kucakladı.

Ivır Zıvır

Burt Munro’nun çocukları bir gün seti ziyaret ettiler. Anthony Hopkins’in performansı o kadar etkileyiciydi ki, onları gözyaşlarına boğdu.

Filmin atmosferine otantik bir hava vermek için Hopkins’in filmde kullandığı kravat Munro’nun oğlundan ödünç alındı.

Burt Munro’nun (Sir Anthony Hopkins’in) garajı ve kulübesi, eskiden Invercargill, Yeni Zelanda’daki bir çete karargâhının yeriydi.

Tim Shadbolt (Frank) gerçek hayatta 1998’dan günümüze (bu altını 2016’da yazılmış) kadar Invercargill belediye başkanıydı.

1899 doğumlu Burt Munro rekoru kırdığında 68 yaşındaydı. 1937 doğumlu Anthony Hopkins ise film çekimleri sırasında 68 yaşındaydı.

ABD’de çekimlerin son gününde, Burt Munro’nun arabasının motosikleti ve römorku çektiği bir sahneyi çekerken bir helikopter kazası oldu. Hem pilot, hem de kameraman helikopterden sağ kurtuldular. Üç gün sonra, kamera operatörü filmi bitirmek için Yeni Zelanda’ya gitti.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Monro 1925-1951 yılları arasında Florence Beryl Martyn ile evli kalmış ve 4 çocukları olmuştu fakat filmde çocuklarından hiç bahsedilmiyor.

Filmde ikizi kardeşinin üzerine ağaç düştüğü için öldüğü söylense de aslında bu şekilde ölen kişi Munro’nun abisi. Munro’nun ayrıca ölü doğmuş bir ikiz kız kardeşi vardı.

Gerçek Monro’nun limon ağacına işemesi gibi bir şey bilinmiyor. Yönetmen kendi babasından esinlenerek bu ayrıntıyı filme ekledi.

Filmde anlatılanın aksine Monro’nun rekoru birkaç kez Amerika’ya gitmesinin ardından geldi. 1962’de Bonneville’de 178.971 mil / saat rekor kırdı. Oradaki en hızlı tam koşusu 190.07 mil idi. Munro tamamlanmamış bir koşuda 205,67 mil hıza ulaşırken, Bonneville’de, filmdeki gibi, hiçbir zaman 201 mil / saat rekor kırmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.