Steel Magnolia (Çelik Manolyalar)

TÜR: Komedi, Dram, Romantik. Süre: 117 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1989. imdb: 7,3. Tomatometer: %68…

Toplum tarafından sürekli olarak manolya gibi narin görünmesi beklenen kadınların, aslında yaşadıkları karşısında çelik gibi sağlam olmaları gerektiğini oldukça hüzünlü bir hikâye üzerinden konu edinen Çelik Manolyalar, oldukça samimi ve etkileyici bir komedi dram filmi.

Yapımdaki özellikle kadın oyunculukların oyunculukları oldukça başarılı.

Konu

Sevdiği erkekle evlenecek olan Shelby (Julia Roberts), diyabet hastasıdır ve çocuk sahibi olması oldukça tehlikelidir. O yüzden eşiyle evlatlık edinmeyi düşünmektedirler. Fakat genç kız annesinden habersiz olarak hamile kalır.

Hakkında

Robert Harling’in 1987’de oynanan aynı adlı oyundan kendisi tarafından uyarlanan Çelik Manolyalar’ın yönetmen koltuğunda Herbert Ross oturuyor.

Yapımdaki oyunculuğuyla Julia Roberts Oscar ve Altın Küre’de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne aday gösterildi ve Altın Küre’de mutlu sona ulaştı. Shirley MacLaine de aynı kategoride BAFTA’da ödüle aday gösterildi.

15 milyon dolar bütçesi olan yapım 97 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin hikayesi oyunun ve senaryonun yazarı Robert Harling’in gerçek hayatına dayanıyor.

Filmin zirve sahnesi olan mezarlık sahnesi bir kerede çekildi.

Sally Field ve Shirley MacLaine bir röportajlarında yönetmen Herbert Ross ile çalışmanın çok zor olduğunu söylediler. Oyunculuklarını sergileyemediklerini söyleyen oyuncular, yönetmenin özellikle Julia Roberts’ı seçtiğini ve çok zorladığı için çekimlerde oyuncunun gözyaşları içinde kaldığını anlattılar.

Başarısız bir çekimin ardından yönetmen Herbert Ross, Dolly Parton’ı “oynayabilecek misin?” diye azarladı. Bunun üzerine Parton, “hayır, ama beni oynayabiliyormuşum gibi göstermek senin işin!” diye çıkıştı.

Bette Davis oyunu Broadway’de izlediğinde oyunun muhteşem bir filme dönüşebileceğini düşündü. Kafasında kendisinin Ouiser, Katharine Hepburn’ün Clairee ve Elizabeth Taylor’ın Truvy’yi oynadığını düşündü ve filmin uyarlama haklarını elinde tutan şirkete ulaşıp fikrini anlattı. Fakat yetkililerden kadroyu daha genç oyunculardan seçmek istediklerini öğrendi.

Dolly Parton ve Daryl Hannah saç yapma dersleri aldılar. Filmin başında Julia Robberts’ın saçının yapıldığı sahnenin çekimleri kursları devam edilirken yapıldı.

Normalde Shelby rolünü Meg Ryan oynayacaktı. Hatta kontrat bile yapılmışı. Fakat, yapımcılar oyuncunun Harry Sally’yle Tanışınca’da (When Harry Met Sally) oynaması için izin verdiler.

Yönetmen Herbert Ross kafasındaki karaktere göre çok fazla çekici göründüğünü düşünerek Daryl Hannah’ın Annelle rolünü oynamasını istemedi. Oyuncu yönetmeni tekrar gelip rol testine girmek konusunda ikna etti. Bir gün sonra oyuncu Annelle gibi giyinip geldiğinde güvenlik görevlisi bile oyuncuyu tanımayıp içeri girmesine izin vermedi.

Orijinal oyunda kadınlar genelde erkekler ve hayatları hakkında konuşuyorlar ama hiçbir erkek oyuncu oyunda yer almıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin hikayesi, oyunun ve senaryonun yazarı Robert Harling’in yaşadığı gerçek olaylara dayanıyor. Harling 1985’de diyabetten ötürü kızı Susan’i kaybetmiş. Yazar, Susan olan kızının adını oyun ve uyarlamada Shelby olarak değiştirmiş.

Oyunun ve uyarlamanın yazarı Robert Harling, kızı Susan’ın anısına düğün ve cenazedeki peder rolü için kamera önüne geçti.Hastanede Shelby’nin yaşamına son verildiği sahnenin çekimleri sırasında Robert Harling’ın annesi de vardı. Ona isterse sahneyi izlemeyebileceği söylendi. Kalmayı tercih etti. Çekimlerin sonunda Shelby’yi (Julia Roberts) görmek istediğini söyledi ve yerinden kalkıp oyuncunun yanına gitti.

Herbert Ross daha gerçekçi olması için hastane sahnesinde gerçek hayatta Susan’ın hayata veda ettiği günlere tanık olan, hatta yaşam destek ünitesinin fişlerini çeken, gerçek doktor ve hemşireleri oynattı.

Yazar Robert Harling yapımın kızının son 3 yılını anlattığını söyledi.

Sally Field sesinin daha gerçekçi çıkması için meşhur cenaze sahnesi çekimlerinden önce yastıkla yüzünü kapatıp defalarca bağırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.