Manbiki Kazoku (Shoplifters / Arakçılar)

TÜR: Dram, Suç. SÜRE: 121Dk. ÜLKE: Japonya. YAPIM YILI: 2018. imdb: 8,0 rottentomatoes: %99.

Kan bağları olmayan, yaşayabilmek için hırsızlık gibi kötü işlere bulaşan 5 kişinin bir yandan hüzünlü bir yandan da sevgi dolu hayatlarını konu alan ve “birini doğurmanız, sizi onun annesi mi yapar?” diye soran Arakçılar, oldukça başarılı bir dram filmi.

Suç, ahlak, etik, sistem, aile içi şiddet, sevgi, dayanışma ve bir şekilde ayakta kalma mücadelesi…

Filmin final bölümünde geçmişini az çok bildiğiniz karakterlere polisin/sistemin yönelttiği üsten bakan sorularının sizi rahatsız etmesi yapımın başarısını ortaya koyuyor.

Konu

İnşaat işçisi olarak çalışan Osamu, bacağından sakatlandıktan sonra yanındaki ufaklıkla birlikte hırsızlık yaparak evi doyurmaya çalışmaktadır. Bir akşam diğer 3 kişiyle birlikte sefalet içinde yaşadıkları Tokyo’daki ufak evlerine dönerken soğukta tek başına balkonda oyun oynayan 5 yaşındaki kızı fark edip acıyarak yanlarına alırlar.

Hakkında

Arakçıları Hirokazu Kore-eda yazıp yönetti.

Yapım, Cannes’da en büyük ödül olan Altın Palmiye’nin sahibi oldu. Ayrıca Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Yabancı Dilde kategorisinde ödüle aday gösterildi.

Film 73 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Yönetmen Koreeda, Baba Gibi, Oğul Gibi (Like Father, Like Son) filmini de hesaba katarak Arakçılar’ın hikayesini “bir aileyi aile yapan şey nedir?” sorusundan yola çıkarak geliştirdiğini söyledi. Koreeda filmi kendi “sosyal bilinci” olduğunu ifade etti.

Filmin orijinal adı olan Manbiki Kazoku’nun tam anlamı Arakçı/Dükkan Hırsızı Aile.

Yapım 1997 yapımı Yılanbalığı’ndan (The Eel) sonra Altın Palmiye ödülünü kazanan ilk Japon filmi olmayı başlardı.

Film hakkında araştırma yapan yönetmen Koreeda, bir yetimhaneyi gezdi ve Leo Lionni’nin Swimmy kitabından esinlenerek Juri karakterini yazdı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Koreeda film fikrini, ölmüş ebeveynlerinin emeklilik maaşını yasadışı olarak alan aileler hakkında duyduğu olaylardan aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.