Gisaengchung (Parasite / Parazit)

TÜR: Komedi, Dram, Gerilim. SÜRE: 132Dk. ÜLKE: Güney Kore. YAPIM YILI: 2019. imdb: 8,6 rottentomatoes: %99.

Fakir bir ailenin tüm üyelerinin zaman içerisinde hile hurdayla zengin bir ailenin evinde çalışmaya başlamalarını ve değişen yaşamlarını konu alan Parazit oldukça başarılı bir kara komedi gerilim filmi.

Yapımın dalga boyu yüksek ve sürprizlerle dolu seyri tek kelimeyle harikulade.

Zenginlerin fakirlerin halinden anlayamayacağına dair göndermeler ise nefis.

Konu

Kim Ki-taek (Kang-ho Song), karısı, oğlu Ki-woo (Woo-sik Choi) ve kızı Ki-jeong (So-dam Park) ile küçük bir yarı bodrum katında yaşamakta, düşük ücretli işlerde çalışmakta ve ay sonunu getirmek için mücadele etmektedir. Varlıklı Park ailesinin kızı için İngilizce öğretmenliğini yapan bir arkadaşı yurtdışına gittiği için Ki-woo’’ya üniversite öğrencisi taklidi yapmasını tavsiye eder.

Hakkında

Parazit’i Bong Joon Ho yazıp yönetti.

Film Cannes’da en büyük ödül olan Altın Palmiye’nin sahibi oldu. En İyi Film, Yabancı Dilde En İyi Film ve En İyi Senaryo dahil 4 Oscar, Yabancı Dilde En İyi Film Altın Küresi ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyiFilm ve en İyi Senaryo ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca Altın Küre’deEn İyi Yönetmen, Senaryo ve Yabancı Dilde Film kategorilerinde ödüle aday. Gösterildi.

11 milyon dolar bütçesi olan yapım 125 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Yapım imdb’nin en iyi 250 listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Ivır Zıvır

Parasit, Altın Palmiye kazanan ilk Güney Kore filmi olmayı başardı.

Yönetmen Bong Joon Ho, günümüz Güney Kore’sinde fakir ve zengin aileler arasında yaşanabilecek tek inandırıcı bağlantının bir ev öğretmenini üzerinden olabileceğini fark edip filmin hikayesini yazarken Ki-woo’nun ev öğretmeni olmasına karar verdi.

Yönetmen, bir Kore dergisinde yayınlanan röportajında yüksek sınıf bir Koreli eviyle ilgili deneyimini; “evde kullanılan yüksek teknolojili çöpün değerinin bile 2500 dolardan fazla olduğunu öğrendiğimde şok geçirdim” diye ifade etti.

Film En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk yabancı dilde film oldu.

Filmin ilk kapanış şarkısını yönetmen Bong Joon Ho yazdı ve başrol oyuncusu Woo-sik Choi söyledi.

Münih Film Festivali’nde yönetmen Ho, kendisini çok asabi yaptığı ve ailesi için çekilmez biri haline çevirdiği için senaryo yazmayış sevmediğini söyledi. Yönetmen ayrıca filmin konusunun 2015’ten beri aklında olduğunu ve son halini toplam 3,5 ayda yazdığını söyledi.

Yapım, 2013’teki Mavi En Sıcak Renktir (La Vie d’Adèle – Chapitres 1 & 2 / Blue Is The Wormest Color) filminden beri Altın Palmiye ödülünü oy birliğiyle alan ilk film olma özelliğini taşıyor.

Çekimler 77 günde tamamlandı.

Filin birçok yerinde Alfred Hitchcock’a saygı duruşu yapıyor.

Filmde Ki-woo’nun gitttiğini söylediği Yeonsei Üniversitesi yönetmenin okuduğu üniversite.

Parazit bu . yazı yazılırken Güney Kore tarihinin en yüksek hasılatı olan filmlerin listesi yer alıyor.

Filmde kurgu bir karakter olan mimar Namgoong Hyeonja tarafından tasarlandığı söylenen Park Ailesi’nin evi, sıfırdan inşa edilmiş bir set.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Yönetmen Joon-ho Bong film hakkında, “farklı gelir sınıflarındaki insanların aynı alanda beraber yaşamaları kolay değil. Bu hüzünlü dünyada her geçen gün biri diğerinin paraziti olarak yaşamaya devam ediyor. Başlangıçta hiçbiri parazit değiller. Onlar sadece uçurum kenarına itilmiş olan bizim arkadaşlarımız, komşumuz ya da iş arkadaşımız. Kaçınılmaz bir kargaşanın içine giren sıradan insanların bir tasviri olarak, bu film: palyaçosuz bir komedi, kötü niyetli bir trajedi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.