Jiro Dreams Of Sushi (Jiro’nun Sushi Rüyaları)

TÜR: Belgesel. SÜRE: 81 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,9 rottentomatoes: %99.

Belgesel yapıldığında 85 yaşında olan dünyanın en ünlü Sushi şefi olan Japon Juri Ono’nun yaşamı, ilerlemiş yaşına göre devam ettiği işkolikliği, hala yaptığı işi geliştirme çabaları ve elbette disiplini, oğullarıyla arasındaki ilişkisini konu alan Jiro’nun Sushi Rüyası başarılı bir yemek yaşam belgeseli.

Eğer siz de benim gibi amatör olarak Sushi yapıyor ve seviyorsanız belgeselden oldukça ilginç ayrıntılar öğrenebilirsiniz.

Aklınıza olsun belgeseli izleyip gaza gelirseniz aylar öncesinden rezervasyon yapmalı ve 20 sushi için minimum 30.000 Yen yani 270 Doları hazırlamalısınız. 🙂

Konu

Belgesel dünyanın en ünlü Sushi şefi Japon Juri Ono’nun zorluklarla geçmiş ve akabinde işkolikliğe dönüşmüş ama sonunda dünyanın en iyisi olmasını sağlamış sushilerini ve hayatını konu ediniyor.

Hakkında

Jiro’nun Sushi Rüyaları’nın yönetmen koltuğunda David Gelb oturuyor.

Yapım rottentomatoes’in en iyi 100 belgeseli arasında yer alıyor.

Belgesel Kuzey Amerika’da 2,5 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

3000’den az arabanın bulunduğu 1900 yılının Fransa’sında lastik üreten Edouard ve Andre Michelin kardeşler şoförler için Fransa’da bulunan hoteller, benzin istasyonları, araba tamircileri ve haritaların bulunduğu bir rehber yayınlarlar. Yıllar içinde benzer rehberler diğer ülkeler için de yayınlanır ve günümüzde rehber dünyanın en iyi lokantalarına “Michelin 3 Yıldız Lokantası” ödülünü veren gastronomi için oldukça önemli bir konuma erişir. Belgeselde konu edilen Jiro’nun lokantası da 2008 yılında bu ödülün sahibi oldu.

Belgeselde sushinin değişmez yandaşları olan soya sosu ve vasabinin kullanımı da gösteriliyor. Neredeyse pirinçle yosunun beraber kullanılmadığı Jiro’nun lokantasında vasabi sonradan pirincin üstüne konacak olan balık ya da türevinin altına sürülüyor, soya ise ufak bir fırça yardımıyla balığın üstüne sürülerek servis ediliyor. Bu yüzden Jiro’nun ki gibi yüksek sınıf sushi lokantalarında müşterilerin soya sosu kullanmalarına gerek kalmıyor.

Jiro belgeselde iyi bir sushi için pirincin ılık olmasını ve müşterilerin servis edilir edilmez yemesi gerektiğini söylüyor.

Belgeselde de olduğu gibi sushinin elle yenmesi öneriliyor.

Jiro Canberra Times’da yayınlanan bir makalede sushi rüyası görmediğini ama sürekli sushiyi düşündüğünü söyledi. Ünlü şef bunun en büyük sebebinin uyku hastalığından dolayı olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.