Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Cansın’ın önerisiyle Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ne doğru yol alırken aklımda “satranç takımları ne kadar farklı olabilir ki?” sorusunu geçiriyordum. Fakat, müze kartımız olduğu için 10’ar lira ödeyerek, içeriye girdikten sonra satranç taşlarının ne kadar da acayip olabileceğine şahitlik etmeye başladık.

Vakfın kurucusu olan Akın Gökyay’ın 1975 yılında başladığı ve 31 Ocak 2012 tarihinde Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş olan 110 ülkeden 700’den fazla satranç koleksiyonunun bir bölümünün sergilendiği müzenin ilk katında çocuk temalı satrançlar yer alıyor.

Bu bölümde yer alan satrançlar oldukça detaylı ve ilgi çekici. Örneğin Daltonların en uzun boylu üyesi Avarel’in Redkit’in ekibinde olması gibi birçok zeki ayrıntı gizli satranç taşlarında.

Bir başka ilgi çekici bölüm de savaşların betimlendiği satranç tahtaları. Mesela Bin Ladin’in ekibiyle Amerika’nın;

Nazilerle Rusların;

Osmanlılarla Bizanslar;

Ya da futbol takımlarının yer aldığı satranç takımları.

Bir de tablalarının oldukça farklı olduğu satranç takımları sergileniyor müzede.

Satrançlar arasında dolaşırken aslında her konuda iki farklı takım oluşturulabileceğini düşünmek oldukça enteresan geldi. Mesela şu an çalıştığım şirketteki çalışanlardan bir satranç takımı neden yapılmasın ki? Mesela kral… 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.