In Bruges (Brüj’da)

TÜR: Komedi, Suç, Dram. SÜRE: 107 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,9. Tomatometer: %84…

Pederi vurmak için görevlendirilen bir kiralık katilin yanlışlıkla kilisede dua etmekte olan bir çocuğu da vurması sonucu yaşananları konu edinen Brüj’da, konu, anlatım, oyunculuklar ve elbette Bruj’un büyülü atmosferiyle oldukça başarılı bir kara komedi, suç filmi.

Filmi izledikten sonra yapılması gereken ilk şey, eğer gidilmediyse, Bruj’u gezi planınıza dâhil etmek. İtiraf etmeliyim ki, 2009’da filmi izleyip 2013’te mutlu sona ulaşmıştım. 🙂

O kadar çok sevdim ki 2019’da bu sefer eşimle bir kere daha gittim. 🙂

Konu

İngiltere’de bir pederi öldürmek için tutulan kiralık katil Ray (Colin Farrell), kilisede pedere ateş ederken yanlışlıkla dua etmekte olan bir çocuğu vurur. Son derece adil bir mafya adamı olan patronları Harry (Ralph Fiennes), Ray ve onu bu işe öneren Ken’i (Brendan Gleeson), Bruj’a gönderir ve ondan gelecek haberi beklemelerini ister.

Hakkında

Brüj’da’yı Martin McDonagh yazıp yönetti.

Yapım, Oscar ve BAFTA’da En İyi Senaryo dalında ödüle aday gösterildi ve BAFTA’da mutlu sona ulaştı. Ayrıca Colin Farrell ve Brendan Gleeson Altın Küre’de Komedi ve Müzikal Dalında En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterildiler, kazanan Farrell oldu.

15 milyon dolar bütçesi olan yapım 35 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Normal senaryoya göre Ray ve Ken İngiliz’di. Fakat Colin Farrell ve Brendan Gleeson kadroya dâhil edilince, oyuncuların doğallıklarına uymak için karakterlerin İrlandalı olmasına karar verildi.

Geriye dönüş sahnesi dışında Ray film boyunca sürekli aynı takım elbiseyi giyiyor.

Çekimler Mart ayının sonunda yapıldığından, konu gereği filme Noel tatili atmosferi vermek için Brüj’daki bazı sokaklar dekore edildi. Kasaba meclisi resmi bir mesaj yayınlayarak bunun sebebini kasaba halkına anlattı.

Yapımın senaryosu, 2006’da Blacklist’te yılın en sevilen, filmi çekilmemiş senaryo seçildi.

Filmde f**k ve türevi 126 kelime kullanılıyor. Bu da dakika başına 1.18 kez demek.

“Bruges” Felemenkçe “Brugge” kelimesinden geliyor ve “köprü” veya “liman” anlamına gelen Felemenkçe “Brug”dan türetilmiş bir kelime.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Senaryoda, Harry’nin filmdeki katı bir şekilde ahlaki değerlere uyma sebebini anlatan bir sahne yer alıyordu ve çekimleri yapıldı. Buna göre Harry, ortağının kulüpte ölü bir kadını tuttuğunu görür ve polis karakoluna gidip buna sebep olan kötü dedektifi vahşice öldürür. Fakat CGI olarak yapılan kafa kesme sahnesinin gerçekçi görünmemesi nedeniyle son kurguda ilgili sahne çıkartıldı.

Ken ve Ray’in “Ahiret Gününü anlatıyor” diye yorum yaptıkları eser, ünlü Hollandalı ressam Hieronymus Bosch’a ait. Cüce dâhil filmde yer alan bazı sahnelerde Bosch vari bir sembolizm kullanılarak, Ray ve Ken’in bir nevi Ahiret Günü’nü beklediği ya da Brüj’da Araf’ta oldukları belirtiliyor. Film çekimlerinde hayvan ve canavar maskeleri takan oyuncuların bulunduğu final sahnesi de ilgili tabloya bir gönderme.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.