Dheepan

TÜR: Dram, Suç. SÜRE: 115 Dk. ÜLKE: Fransa. YAPIM YILI: 2015. imdb: 7,2. Tomatometer: %87…

Ülkesindeki iç savaş sırasında karısı ve çocuklarını kaybeden bir adamın daha kolay sığınma hakkı alabilmek için hiç tanımadığı bir kadın ve çocuğu yanına alarak mülteci olarak Fransa’ya sığınmasını konu alan Dheephan, başarılı bir suç dram filmi.

Yapımın en özel yanlarından biri, mültecilerin ne yaparlarsa yapsınlar geçmişlerinin ve yaşadıkları travmaların asla peşlerini bırakmıyor olmasını çok iyi ifade etmesi.

Yeraltı Peygamberi’nin (Un Prophète / A Prophet) de yönetmeni olan Jacques Audiard’ın imzasını taşıyan filmdeki mafya hikâyeleri uzaktan da olsa Yeraltı Peygamberi’ni anımsatıyor.

Konu

Sri Lanka’daki iç savaşta Tamil Kaplanları saflarında savaşan Dheepan (Jesuthasan Antonythasan), karısı ve çocuklarını kaybettikten sonra kaçıp mülteci olarak kendine yeni bir hayat kurmak ister. Mülteci olarak gideceği ülkeden daha kolay sığınma hakkı kazanabilmek için yanına, kamptan hiç tanımadığı bir kadın ve bir kız çocuğunu alır.

Hakkında

Jacques Audiard, Thomas Bidegain ve Noé Debré’nin senaryosunu yazdığı Dheepan’ın yönetmen koltuğunda Jacques Audiard oturuyor.

Yapım, Cannes’da Altın Palmiye kazandı ve BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödülüne aday gösterildi fakat ödülü Saul’un Oğlu’na (Saul Fia / Son of Saul) kaptırdı.

8 milyon Euro bütçesi olan yapım 4,9 milyon Dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Başrol oyuncusu Jesuthasan Antonythasan, Sri Lanka’dan Fransa’ya sığınmadan önce Tamil Kaplanları için çarpışan bir askerdi.

Tamil Kaplanları ya da Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları, Mayıs 1976’da kurulmasından itibaren Mayıs 2009’a kadar Sri Lanka’nın kuzeybatısında bağımsız bir devlet kurmak için hükümete karşı kanlı bir mücadele yürüttü. Bu mücadele, dünyadaki en uzun süren silahlı çatışmalardan biri olan Sri Lanka İç Savaşı’na dönüştü. 40 yıllık savaşı bitiren son hamlede 40 bin sivilinin hayatını kaybetmesine ve binlerce sivilinin evlerinden sürülmesiyle kanlı bir biçimde sonuçlanmıştır. Savaş halen daha tartışmalıdır ve dönemin yöneticilerinin uluslararası savaş mahkemesinde yargılanması talep edilmektedir. Tamil Kaplanları, Hindistan, ABD ve Avrupa Birliği tarafından “terörist örgüt” olarak kabul edilmiştir. Tamil Kaplanları, intihar eylemcilerinin giydiği bomba yeleğini icat etmesi ve etkin olarak kullanmasıyla bilinir. Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi ve Sri Lanka Cumhurbaşkanı Ranasinghe Premadasa’nın Tamil Kaplanları tarafından öldürüldüğü düşünülmektedir. (wikipedia)

Jesuthasan Antonythasan gerçek hayatında, yazar, romancı ve politik aktivist.

Kadın oyuncular Kalieaswari Srinivasan ve Claudine Vinasithamby ilk kez kamera karşısına geçtiler.

Yapım 9 dalda ödüle aday gösterildiği Cesar’dan hiçbir ödül kazanamadı.

Dheepan, tamamına yakını Tamilce çekilen ilk Fransız filmi oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.