Gizemli / Olaylı Şarkı Sözleri: Falco – Jeanny

Avusturyalı müzisyen Falco’nun 1985’te piyasaya sürdüğü Falco 3 albümünden yayınladığı üçüncü teklisi olan Jeanny, şarkı sözleri nedeniyle döneminde gündemi oldukça meşgul etti.

Falco’nun, “bir stalkerın düşüncelere dalmış hali” dediği şarkının sözleri, bir erkek ve Jeanny adındaki bir kadının arasındaki ilişkiyi konu ediniyor.

Bir numara olduğu günlerde, doğrudan tecavüz ve şiddet kelimeleri içermese de, şarkı sözlerinin tecavüzü yücelttiği eleştirilerinin yapılması popülerliğinin daha da artmasını sağladı.

Birçok feminist derneğin boykot çağrısı yaptığı şarkı, Doğu Almanya’da resmi olarak yasaklandı.

Batı Almanya’da da şarkının resmi olarak yasaklanması için başvurularda bulunuldu fakat Nisan 1986’da başvuru reddedildi. Bu sonuca oldukça sinirlenen devlet televizyonunun ünlü haber spikeri Dieter Kronzucker, Heute Journal’a katılarak, 1980’de iki genç kızının ve bir kuzenlerinin tatil için bulundukları İtalya’nın Tuscany bölgesinde fidye için kaçırıldığını ve 68 gün boyunca tutsak edildiğini anlatması ve şarkıyla bağlantı kurması üzerine TV ve radyo istasyonlarının bazıları “etik nedenler”den ötürü şarkıyı boykot etmeye başladılar. Almanya’nın Hesse eyaletinde şarkının “uyarı” yapılarak yayınlanmasına karar verildi. Bunun yanında popüler müzik programı Formel Eins şarkının sansürlenmiş video klibini yayınladı.

Bir dip not olarak; video klipte yer alan “haber bülteni” görüntüsü, o günlerde hapishanede bulunan seri katil Jack Unterweger hakkında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.