Зима у вогні: Боротьба України за свободу (Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom / Alevler İçerisindeki Kış: Ukrayna’nın Özgürlük Mücadelesi)

winter-on-fire-ukraines-fight-for-freedom-aka-alevler-icerisindeki-kis-ukraynanin-ozgurluk-mucadelesi

TÜR: Belgesel. SÜRE: 102 Dk. ÜLKE: Ukrayna, İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2015. imdb: 8,4. rottentomatoes: %91.

Tıpkı Mısır’da yaşanan “Arap Baharı”nda olan biteni konu alan Meydan (Al Midan / The Square) gibi, Alevler İçerisindeki Kış: Ukrayna’nın Özgürlük Mücadelesi de Ukrayna’da 21 Kasım 2013’de başlayan sivil Yevromaydan protestolarında çekilmiş, birçoğu oldukça sert, görüntüleri beyaz perdeye aktarıyor.

Konu

Belgesel, Rus yanlısı Ukrayna hükümetinin Ukrayna – Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması’nı imzalamayı reddetmesi üzerine sivil halkın yaptığı Yevromaydan diye adlandırılan protestolarda yaşananları konu alıyor.

Hakkında

Den Tolmor’ın senaryosunu yazdığı Alevler İçerisindeki Kış’ın yönetmen koltuğunda Evgeny Afineevsky oturuyor.

Yapım, En İyi Belgesel dalında Oscar’a aday gösterildi. Toronto Film Festivali’nde Halkın Seçimi ödülünün sahibi oldu.

Ivır Zıvır

Yönetmen Evgeny Afineevsky, Rusya’da doğdu, İsrail’de büyüdü ve şu anda Amerika’da yaşıyor.

Netflix’in yapımcısı olduğu belgesel, 9 Ekim 2015’te netteki gösteriminden önce birçok festivalde gösterildi.

Filmin girişinden;

Ukrayna yüzyıllarca doğu ile batı arasındaki eksende var oldu. 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan etti. 2004’te Rus yanlısı aday Viktor Yanukoviç başkanlık seçimini kazandı. Seçimlerin hileli olduğu ortaya çıkınca halk, Turuncu Devrim olarak anılan barışçıl protesto gösterileri için sokağa çıktı. Başarılı oldular ve seçim sonuçları iptal edildi. İzleyen yıllarda Ukrayna ekonomik istikrar için mücadele etti. 2010’da Yanukoviç geri döndü. Bu kez seçimler onaylandı ve Yanukoviç tam hâkimiyet elde etti. Halka AB üyeliği vadederken gizlice Rusya ile işbirliği pazarlığına oturdu. 2013 sonbaharında Yanukoviç’in AB ile ortaklık anlaşması imzalamaya hazır görünmesi bir dönüm noktası idi. Ancak halk batıya yönelirken, liderleri doğuya döndü ve ülkenin geleceği sürüncemede kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.