Red October – Alenka (%30 Kakaolu Sütlü)

Rus-Cikolata20160514_152037

Bahtiyar’ın Özbekistan’dan getirdiği Rus çikolata şirketi “Kızıl Ekim” Red October’ın 1966’dan bu yana ürettiği Alenka marka %30 kakaolu sütlü çikolatası, çok acayip olmasa da ilginç bir aromaya ve lezzete sahip.

Birçok eski Sovyet ülkesinde hala meşhur olan markanın ambleminde yer alan sarı saçlı, mavi gözlü bebek de oldukça alışılmışın dışında ve ilgi çekici. Ambalajda yer alan kız çocuğunun da ilginç bir hikâyesi var;

Elena Gerinas's Alenka Chocalate Story

“Kızıl Ekim” çikolata fabrikası, 1966’da üretimine başladığı ve adını ilk Rus kadın kozmonot olan Valentina Tereshkova’nın kızının isminden alan Alenka marka çikolatasının ambalajlarında kullanmak üzere bir çizim yarışması düzenler. Birçok katılımın arasından kazanan, kendi kızı Elena’yı çizerek yarışmaya katılan bir fotoğrafçıdır.

1990’larda “Kızıl Ekim” bir başka reklam kampanyası başlatarak, “Alenka, şimdi neredesin?” diye sorarak, ambalajında kullandığı kız çocuğunu aramaya başlar. Yine birçok katılımcı olsa da kazanan ünlü fotoğrafçının kızı Elena Gerinas’dır ve şirketten hediyeler kazanır ve medya önüne çıkarılır.

2000’lerde Elena, şirketin popüler olmasında önemli bir role sahip olan ve ambalajda yer alan yüzün kendine ait olduğunu iddia ederek “kullanım bedeli” olarak çikolata şirketine 5 milyon Ruble değerinde bir tazminat davası açar. Fakat babası, çikolata ambalajında kullanılan Elena’nın resmini çizerken ela olan göz rengini maviye değiştirmiş ve yanaklarının şeklini değiştirmiştir. Bu yüzden davaya bakan hâkim resmin “anonim” bir Rus kız çocuğu olduğu karar verir ve dava delil yetersizliğinden ötürü şirketin lehine sonuçlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.