TÜR: Dram, Savaş. SÜRE: 110 Dk. ÜLKE: Bosna-Hersek. YAPIM YILI: 1997. imdb: 8,2. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok…
1992-95 yılları arasında Bosna-Hersek’te yaşanan soykırımın hemen ardından filme alınan ve daha birçok binada dumanlar tütülürken çekilmiş olan Kusursuz Çember, savaşın anlamsızlığını, insanların çaresizliğini, hayatları tükenmiş insanların yalnızlığını ve barış günlerine özlem duyan insanların hüznünü konu ediniyor. Yapım, ailelerini savaşta yitirmiş, biri sağır iki çocuk ve karısı ile kızını savaştan uzaklaştırmak için başka bir ülkeye göndermek zorunda kalan orta yaşlı bir adamın görüş açısından savaşı beyaz perdeye aktarıyor.
Film sırasında ekrana gelen yıkılmış evler, parçalanmış arabalar, yanmakta olan binalar, sniper ateşinden saklanmak için üst üste dizilmiş arabalar ya da tramvay vagonlarını gördükçe kanınız donuyor.
Sniperdan kaçan insanlar ya da sokakta ürkek bir şekilde hareket eden insan manzaraları, film çekilirken insanların hala savaş korkusunu yaşadıklarının birer ispatı.
Filmi öneren Bayram Şen, Bosna-Hersek’te savaşı yaşamış olan birçok insanın, kuşatma sırasında sniper ateşi altında olan Saraybosna’daki bazı yerlerden, günümüzde bile koşarak geçtiklerini söylüyor.
Bosna savaşını bilenler ve Bosna-Hersek’e, özellikle de Saraybosna’ya gidenler için film çok daha etkileyici geliyor.
Konu
Genç kızı ve eşini savaştan uzaklaştırmak için ülke dışına göndermek zorunda kalan ve evini korumak için kuşatma altındaki Saraybosna’da yaşamına devam eden şair Hamza’nın (Mustafa Nadarevic) evine bir gece 2 tane çocuk gelir. Biri sağır olan çocuklar ailelerini savaşta kaybetmişlerdir ve tek bildikleri yakınları halalarıdır. Hamza onları da yanına alıp halalarını bulmak için yola düşerler.
Hakkında
Ademir Kenovic, Abdulah Sidran, Pjer Zalica’nın senaryosunu yazdığı Kusursuz Çember’in yönetmen koltuğunda Ademir Kenovic oturuyor.
Yapım Cannes’da François Chalais ödülü, Paris Film Festivali’nde Özel Juri ödülü, St. Louis Film Festivali’nde Seyirci ödülü, Tokyo Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve Tokyo Grand Prix ödülü ve Valladolid Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünün sahibi oldu.
Ivır Zıvır
Kusursuz Çember’in senaryosunu yazanlardan biri olan Abdulah Sidran, aynı zamanda Bosna’lı çok ünlü bir şair.
Yapım adını Hamza’nın (Mustafa Nadarević) kâğıda çizdiği kusursuz çemberlerden alıyor.
Filmin ilk gösterimi Montreal Dünya Film Festivali’nde yapıldı.
Yapım 23 Nisan 1997’de Türkiye’de gösterime girdi.
Filmden;
Sonunda kendimi asmaktan korkuyorum.
Birçoğunun sonu bu oldu, burada ve her yerde.
Günler uzun geliyor, geceler uzun geliyor,
yıllar uzun geliyor aşk olmadan,
aşk suyu olmadan,
aşk havası olmadan.
Aşk olmadan.
Elbette, bu mantığın sesi değil.
Hiçbir sorunu çözmeye yardımı olmaz.
Ama ne zaman gözlerimi kapatsam,
kendimi asmış olduğumu görüyorum.
Sen haklısın.
Ne kadar da cahilmişim!
Ta ki başından beri,
dansı şeytan yönetiyormuş!
Korkudan titriyorum.
Sonum darağacı olacak.
Ruhumun yüzleşemediği,
kalbimin yapmaya cesareti
olmadığı şeyi,
vücudum kendi kendine yapacak.
Öneren: Bayram Şen (@bayramsen_)
Filmin Tema Müziği