Gizemli / Olaylı Şarkı Sözleri: REM – What’s The Frequency, Kenneth?

REM - What's The Frequency, Kenneth

REM’in 1994’te yayınladığı Monster albümünün ilk tekliği olan What’s The Frequency, Kenneth?, dönemin çokça gündemde olan X Kuşağı tartışmalarının ışığında kaleme alınmış. Çaresiz bir şekilde, genç jenerasyonun motivasyonunu anlamaya çalışan ama bir türlü onlara anlam veremeyen bir başkahramanı olan şarkıda, “frekansın ne olduğunu bir türlü anlayamadım” cümlesi de kullanılıyor. Buraya kadar her şey normal ama gizemli hikâyemiz de aslında tam burada başlıyor.

“What’s The Frequency, Kenneth?” cümlesi gündeme ilk kez 1986 yılında düşer. Ünlü haber sunucusu ve gazeteci Dan Rather, 4 Ekim 1986 tarihinde Manhattan’daki evine doğru yol alırken kimliği belirsiz biri tarafından saldırıya uğrar. Saldırgan bir yandan sunucuyu pataklarken bir yandan da sürekli olarak “Frekans ne, Kenneth?” diye tekrarlamaktadır. Haliyle olay medyada büyük yankı uyandırır. REM’in şarkı sözleri de aslında bu anlamsız soru üzerine yazılır.

Yıllar sonra William Tager adında bir saldırgan 1994 yılında elindeki silahıyla NBC’nin The Today Show stüdyosunu basar ve sahne görevlisi Campbell Montgomery’yi öldürür. Olay sonrası polis tarafından yakalanan Tager, 25 yıl hapis cezasına çarptırılır.

1997 yılında New York Daily News’te yayınlanan bir makale ve fotoğrafların ardından olayların gizem çözülür. Rather’a saldıran da William Tager’dır.

Tager, televizyon şebekesinin kendisini takip ettiğini ve sürekli beynine mesajlar gönderdiğini, bu yüzden frekansın nereden geldiğini bulmak için stüdyoyu bastığını söyler. Tager’in “frekans ne?” sorusunun sebebi de işte budur. Kenneth’e gelince; Tager bir Yahudi’dir ve aslında saldırı sırasında Yidiş dilinde “hırsız” anlamına gelen “goniff” kelimesini kullanmış olduğu düşünülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.