Spotlight

Spotlight

TÜR: Biyografi, Dram, Tarih. SÜRE: 128 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2015. imdb: 8,2 rottentomatoes: %96.

Şaşırtıcı konusu, alıştığımızın dışında “sıradan” görünümlü oyuncuları ve çok fazla “şişirmeden” belgesel tadında sadece konuya odaklanan sunumuyla Spotlight, başarılı bir biyografi dram filmi.

Konu

2001 yılında The Boston Globe, Marty Baron (Liev Schreiber) adında yeni bir editör kiralar. Walter “Robby” Robinson (Michael Keaton) ile tanışan Baron, Walter’in küçük gazeteci topluluğu takımı ”Spotlight”ın başkanı olduğunu anlar. Baron gazetede sübyancı papaz John Geoghan ve Boston Başpiskoposu Cardinal Bernard Law hakkında küçük bir yazı okur ve Spotlight Takımı’nı hikâyeyi kovalamaya zorlar.

Hakkında

Josh Singer ve Tom McCarthy’nin seanaryosunu yazdığı Spotlight’ın yönetmen koltuğunda Tom McCarthy oturuyor.

6 dalda Oscar, 3 dalda Altın Küre ödülüne aday gösterilen yapım, En iyi Film ve En İyi Senaryo Oscarlarını ve BAFTA’da da En İyi Senaryo ödülünün sahibi oldu.

20 milyon dolar bütçesi olan film, 62 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

8,2 ortalama puanı ile Spotlight, imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

Ivır Zıvır

Yönetmen Tom McCarthy, olayların geçtiği Boston Globe’un gerçek ofislerini birebir yansıtabilmek adına oldukça büyük bir set kurduklarını ve o günlerdeki gerçek muhabirlerden bazıları sete ilk kez geldiklerinde masalarına oturup o günlerdeki gibi masalarını düzenlediklerini ifade etti.

Gerçek Walter Robinson, Michael Keaton’ı izlerken kendisine aynada izliyor gibi hissettiğini söyledi ve “Keaton banka soysa polis beni yakalar” diye benzerliğin inanılmazlığını tanımladı.

Michael Keaton rolü kabul ettikten sonra gerçek Walter Robinson hakkında araştırma yapmaya başladı ve gerçekte Robinson’un evinin yakınlarında oturduğunu fark etti. Robinson hakkında birçok video ve ses kaydını inceledi. Robinson, Keaton’la ilk buluşmalarında korkmuş bir şekilde, “daha ilk tanışmamızda benim hakkımda bu kadar çok şeyi nereden biliyorsun?” diye sordu.

Filmin giriş ve kredilendirme yazılarında, Boston Globe’un büyük çoğunlukla başlık ve yazılarında kullandığı Miller fontu kullanıldı.

Filmin yayınlandığı tarihte gerçek Spotlight ekibinden sadece Michael Rezendes görevine devam ediyordu.

Filmde sadece telefon konuşmasında sesi bulunan eski rahip ve psikiyatrist Richard Sipe’i Richard Jenkins seslendirdi ama ne karakterin, ne de seslendiren oyuncunun adı kredilendirilmede yer almadı.

Her çekim arasında Mark Ruffalo, gerçek Michael Rezendes’a sahnede ne söylemesi gerektiğini sordu.

Michael Keaton rolü kabul ettikten sonra Boston aksanı olmadığı için büyük rahatsızlık duyuyordu fakat gerçek Walter Robinson’un videolarını izledikten sonra onun da pek fazla Boston aksanı olmadığını fark etti ve rahatladı.

Mark Ruffalo, büyük skandalı ortaya çıkartan gerçek muhabirlerin büyük bir bölümünün Katolik olduğunu söyledi.

Filmin senaryosu 2013’te “en çok sevilen, çekilmemiş senaryolar” listesinde yer alıyordu.

Boston Globe, oyuncuların ve setin kostüm tasarımları ve senaryonun yazılma aşamasında birçok konuda yardımcı oldu.

Mark Ruffalo, gerçek Michael Rezendes’a, “birine bağırırken seni dinleyebilir miyim?” diye sordu.

Filmde tüm gazeteciler mavi, patronları siyah ve editörler kırmızı kalem kullanıyorlar.

Filmde yer alan gerçek gazeteci Ben Bradlee Jr.’ın babası Benjamin C. Bradlee, 1970’lerdeki ünlü Watergate skandalını araştıran The Washington Post’un genel yayın yönetmeniydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.