Rokfor (Fransa)

Rokfor Peyniri Roquefort

Kokusu ve yoğun tadı nedeniyle uzunca bir süre sevmesem de, benzer tarzda farklı peynirlere alıştıkça ısındığım ve sevmeye başladığım, kuzu sütünden yapılan küflü Fransız peyniri rokfor’un yapımında Roquefort kasabası civarındaki doğal mağaraların ve sonradan bu mağaralara benzetilerek yapılan mahzenlerin olduğu kadar, Rokfor küfünün de büyük etkisi bulunuyor.

Rokfor küfü, üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olan bir hamurla hazırlanıyor. Peynirler mahzenlerde iki veya üç ay kalıyor. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadında oluyor. Rokfor peyniri diğer peynirlere oranla dayanıklı bir peynir.

Efsaneye göre bir mağarada kuzu sütü peyniri ile ekmek yiyen bir genç, uzaklarda bir kız görüp yemeğini orada bırakıp kızın peşine düşer. Birkaç ay sonra mağaraya geri döndüğünde peynirin rokfora dönüştüğünü keşfeder.

Rokfor ya da ona çok benzeyen bir peynir hakkında yazılan en eski yazı milattan sonra 79 yılında Romalı yazar, doğa tarihçisi ve doğa filozofu Büyük Plinius tarafından yazılmış.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.