Stand By Me (Benimle Kal)

Stand by Me aka Benimle Kal

TÜR: Macera, Dram. SÜRE: 89 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1986. imdb: 8,1. rottentomatoes: %91.

Ben E. King’in efsanevi Stand By Me şarkısıyla aynı adı taşıyan ve onun kadar samimi bir dille, ufak bir kasabada yaşayan 4 çocuğun hayatlarından iki günü beyaz perdeye aktaran Benimle Kal, oldukça başarılı bir macera drama filmi.

Konu

Abisinin (John Cusack) ölümünden sonra ailesi tarafından umursanmayan Gordie (Wil Wheaton), suçlu ve alkolik ailesinden dolayı hor görülen Chris (Rive Phoenix), babası tarafından şiddet uygulanan Teddy (Corey Feldman) ve şişman, korkak bir çocuk olan Vern (Jerry O’Connell), kendilerini kanıtlamak için kasabanın 30 km uzağında olduğunu düşündükleri ve polis tarafından aranan bir çocuk cesedini bulmak için yola çıkarlar.

Hakkında

Stephen King’in Vücut isimli kısa romanından Raynold Gideon ve Bruce A. Evans tarafından uyarlanan Benimle Kal’ın yönetmen koltuğunda Rob Reiner oturuyor.

Film, En iyi Senaryo dalında Oscar, En iyi Film ve En İyi Yönetmen dallarında Altın Küre’de ödüle aday gösterildi.

Yapım, 8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

8 milyon dolar bütçesi olan Benimle Kal, 52 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Kiefer Sutherland bir röportajında, filmin çekildiği yerlerden birinde düzenlenen Rönesans Panayırına çekim ekibi ve oyuncularla birlikte katıldıklarını ve kurabiye satın aldıklarını, 2 saat sonra Jerry O’Connell’i parkın bir yerinde kafası iyi bir şekilde ağlarken bulduklarını. O an kurabiyelerin esrarlı olduğunu fark ettiklerini söyledi.

Chris’i canlandıran River Phoenix, 1993 yılında 23 yaşındayken aşırı doz uyuşturucu almaktan hayatını kaybettiği için Vampirle Görüşme (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) filminde canlandıracağı Daniel rolünü Christian Slater oynadı. Slater, filmden kazandığı 250 bin doları Phonix’in grubuyla birlikte destek olmak için sahneye çıktığı ve yardımlarda bulunduğu iki hayır kuruluşuna bağışladı.

Çocukların içine düştükleri gölcük sahnesi, gerçek bir su birikintisinin içinde tam olarak ne olacağının bilinemeyeceği ve çocukların güvenliği düşünülerek orman içinde hazırlanan bir havuzda çekildi. Corey Feldman bir röportajında, ormanlık bölgede bulunan havuzu haziran ayında suyla doldurduklarını ama çekimin ağustosta yapıldığını, işin komik yanının ise çekim sırasında, 3 ay boyunca kendi halinde kalan havuzun içinde ne olduğunu tam olarak bilmemeleri olduğunu söyledi.

Ciddi bir sigara karşıtı olan Rob Reiner’ın ısrarı ile çocukların çekimlerde içtikleri sigaralar lahana yapraklarından yapıldılar.

Corey Feldman ve yönetmen Rob Reiner, Stephen King’in romanında tanımladığı Teddy Duchamp’ın gülüşüne en uygun kahkahayı bulmak için 30 farklı kahkaha denediler.

Gordie ve Chris’in koşu yarışması yaptıkları sahnede Chris, Gordie’yi geçiyor. Ama aslında gerçekte Wil Wheaton, River Phoenix’den daha iyi bir koşucuydu ama senaryo gereği yavaş koştu ve Phoenix’in onu geçmesine izin verdi.

Columbia Picture, bir seks filmini, bir vücut geliştirme filmini ya da başka bir Stephen King korku filmini çağrıştıracağı endişesiyle filmin uyarlandığı romanın adı olan Vücut’u film adı olarak kullanmamaya karar verdiler. Yönetmen Rob Reiner’in önerisiyle filmin adı Benimle Kal oldu.

Stephen King, çocukken sülük sahnesinin başına geldiğini söyledi.

Filmin adını taşıyan ve 1961’de piyasaya sürüldüğünde müzik listelerinde uzun süre bir numara olan Ben E. King’in Stand By Me şarkısı filmle birlikte 1986 yılında yeniden yayınlandı. Amerika’da 4 ve İngiltere’de 27. dıraya kadar yükselen şarkı, bir yıl sonra Levi’s pantolonları için bir kere daha kullanıldığında İngiltere Single listesinde bir numaraya kadar çıkmayı başardı.

River Phoenix, Corey Feldman, Wil Wheaton ve Jerry O’Connell, çekim süresince kaldıkları otelde bol bol yaramazlık yaptılar. Havuz alanındaki tüm eşyaları havuza atmak ve Phoenix’in bilmeden Kiefer Sutherland’in arabasını çamurla kaplaması yaramazlıklardan birkaçıydı.

Corey Feldman birçok röportajda, oynadığı Teddy karakterinin, canlandırdığı tüm karakterler içinde, o zamanki gerçek karakterine ve hayatına en yakını olduğunu söyledi.

Jerry O’Connell 11 yaşında bir çocuk olarak küfretmesine izin verildiği için repliklerini çalışırken çok şaşırıyordu.

Verne’ün ağaç kulüp evine girmek isterken parolayı hatırlayamaması fikri, karakteri daha aciz bir şekilde resmetmek için, çekim günü Will Wheaton, River Phoenix ve Corey Feldman’in geliştirdikleri ortak bir fikirdi.

Rob Reiner, Stephen King için filmin özel bir gösterimi yaptıktan sonra ünlü yazarın titrediğini ve hiç konuşmadığını fark etti. King bir süre sonra odayı terk etti ama sonrasında geri geldi ve yönetmene, bugüne kadar sinemaya uyarılmış en iyi çalışması olduğunu söyledi.

Çekim dışında karakterlerinde kalmaları için Kiefer Sutherland, 4 küçük oyuncuya sürekli sataşıp durdu.

Filmin uyarlandığı Vücut’un (The Body) yer aldığı Stephen King’in kısa hikâyelerini barındıran Farklı Mevsimler (Different Seasons) kitabı, Esaretin Bedeli’nin (The Shawshank Redemption) uyarlandığı kısa hikâyeyi de içeriyor.

Kitabın ve filmde bahsi geçen kasaba olan Castle Rock, sonraları yönetmen Rob Reiner’ın yapım şirketine adını verdi.

River Phoenix normalde Gordie karakteri için rol testine girdi ama yönetmen Rob Reiner onun Chris Chambers karakteri için daha uygun olacağına karar verdi.

Rob Reiner pasta yeme sahnesinden ötürü çok büyük rahatsızlık duyuyordu. Çünkü Gordie’nin Stephen King gibi doğaüstü olayları ve korku hikâyeleri anlatan bir yazar olmasını gerektiğini düşünüyordu. Fakat sonradan Gordie’nin 12 yaşında bir çocuk olduğuna ve anlattığı hikâyenin de o yaşa uygun olması gerektiğine karar verip pasta yeme sahnesini kullanmaya karar verdi ve izleyici tepkilerinden doğru karar verdiğini anladı.

Chris’in (River Phoenix) Gordie ile buluştuğu ve ona silahını gösterdiği sahnede Chris’i bırakan kamyoneti Phoenix’in bir arkadaşı sürüyordu ve yan koltukta oturan gerçek annesiydi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Gordie ve Vern’ün trenden kaçtıkları sahnenin çekimleri sırasında Wil Wheaton ve Jerry O’Connell yeterince korkmuş görünmüyorlardı. Yönetmen Rob Reiner, hayal kırıklığına uğramış bir şekilde onlara bağırmaya başladığı an her iki ufak oyuncu da ağlamaya başladılar ve filmde o anlar kullanıldı.

Oyuncuların gerçek tepkilerini yakalamak adına, çekim günün kadar, 4 küçük oyuncunun, rayların yakınlarında ölü bulunan Ray Brower’ı canlandıran Kent W. Luttrell’ı görmesine izin vermediler.

Filmin sonunda Chris’in avukat olduktan sonra bir kavgayı ayırmak isterken öldürüldüğünü ve diğer 3 arkadaşın yaşadıklarını öğreniyoruz. İlginçtir ki, Chris’i canlandıran River Phoenix 1993 yılında yüksek doz uyuşturucudan ötürü hayatını kaybetti. Diğer 3 oyuncu ise kariyerlerine devam ediyorlar.

Ben E. King – Stand by Me (Film için çekilen 1986 video klibi)

Pennywise – Stand by Me (Punk versiyonu)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.