The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi)

The Theory of Everything aka Her Seyin Teorisi

TÜR: Biyografi, Dram, Romantik. SÜRE: 123 Dk. ÜLKE: İngiltere. YAPIM YILI: 2014. imdb: 7,8. rottentomatoes: %79.

Ünlü kuramsal fizikçi, Stephen Hawking’in 60′lı yıllardaki yaşamını, sağlığına ilişkin kötü haberleri aldığı dönemi ve hepsinden de önemlisi eşi Jane ile olan ilişkisini konu alan Her Şeyin Teorisi, (Hawking’in bilimsel açıdan yaptıklarını öğrenmek isteyenleri tam olarak tatmin etmese de) güzel bir romantik biyografi drama filmi.

Eddie Redmayne’nin özellikle tekerlekli sandalyedeki oyunculuğu, akla Daniel Day-Lewis’in Sol Ayağım’ını (My Left Foot: The Story of Christy Brown) getiriyor.

Konu

Üniversitede astrofizik öğrencisi olan Stephen Hawking (Eddie Redmayne), bir partide edebiyat öğrencisi Jane Wilde (Felicity Jones) ile tanışır ve ardından bir ilişkiye başlarlar. Stephen ve Profesör Dennis Sciama’nın (David Thewlis), kara delikler hakkında katıldıkları bir sunum Stephen’ın büyük ilgisini çeker ve o konuya yönelir. Her şey yolunda giderken Stephen, kaslarının hâkimiyetini yitirmeye başlar. Tedavisi olmayan ALS hastalığına yakalanmıştır.

Hakkında

Jane Hawking’in anılarını kaleme aldığı Travelling to Infinity: My Life with Stephen adlı kitabından Anthony McCarten’ın uyarladığı Her Şeyin Teorisi’nin yönetmen koltuğunda James Marsh oturuyor.

Eddie Redmayne filmdeki performansıyla Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Ayrıca, En iyi Müzik Altın Küresi ve BAFTA’da En İyi Senaryo ödüllerinin de sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %79 taze olarak değerlendiriliyor.

15 milyon dolar bütçesi olan film, 110 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Stephen Hawking, yönetmen James Marsh’a, Eddie Redmayne’ın performansıyla ilgili bir mail attı ve “kendimi izlediğimi sandım” dedi.

Stephen Hawking, filmin sahne gerçekçiliğini arttırmak adına, ekibe, lisanslı sesi dışında, Özgürlük Madalyası’nı ve imzalı tezini de verdi.

Eddie Redmayne, Stephen Hawking’le film çekimlerinden önce sadece bir kere görüştü ve 3 saatlik bu görüşmeden Hawking’in yaklaşık 8 cümle kurduğunu ve ona rolü ile ilgili samimi sorular soracak kadar hazır hissetmediğini söyledi. Bu yüzden role hazırlanmak için farklı bir yol izledi. 7 kilo verdi, 4 ay boyunca vücudunu nasıl kontrol edebileceği konusunda dans eğitimi aldı, 40 ALS hastasıyla görüştü, Hawking’ın kontrolünü kaybettiği kaslarının sıralamasını öğrendi, saatlerce ayna karşısında yüz kaslarını çalıştı ve çekimler arasında sürekli hareketsiz ve kambur durdu. Öyle ki, kemik doktoru omurgasında bir değişiklik olmaya başladığını söyledi.

Film çekimleri tarihsel sıraya göre yapılmadığı için Redmayne, Hawking’ın kontrolünü kaybettiği kaslarının sıralama listesine uygun olarak Hawking’i canlandırdı.

Stephen Hawking, filmde anlatılanların büyük oranda gerçeği yansıttığını söyledi.

Senaryo yazarı Anthony McCarten, Stephen Hawking’in yanağındaki gözyaşının hemşire tarafından silindiği anın, filmin en muhteşem anı olduğunu söyledi.

Anthony McCarten, senaryo üzerinde yaklaşık 10 yıl çalıştı.

Anthony McCarten yaklaşık 3 yıl uyarlamanın gerçekçiliği konusunda Jane Hawking’i ikna etmek için uğraştı.

Filmde, Hawking’in Amerikalı kuramsal fizikçi Kip Thorne ile 1 yıllık Penthouse aboneliği üzerine girdiği meşhur iddia da yer alıyor. Thorne’un Yıldızlararası’nın (Interstellar) bilimsel gerçekçiliğine imzasını attığı düşünülünce, her iki filmin de aynı yıl vizyona girmesi ilginç bir ayrıntı.

Jane’in partide giydiği elbise, gerçek Jane’in giydiği elbiseden birebir olarak tasarlandı. Aynı şekilde ranza yatak gibi, birçok şey de Stephen’ın gerçek hayatından birebir örnek alınarak tasarlandı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Jane Hawking, Stephen ile hiçbir sevişme sahnelerinin beyaz perdede yer almamasını istedi. Bu istek filmde onurlandırıldı ama en azından finalde “o anlara” bir gönderme yapıldı.

Stephen Hawking, filmdeki final konuşmasını bizzat kendisi yapacaktı fakat sadece Hawking’in lisanslı sesi kullanıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.