Gandhi

Gandhi

TÜR: Biyografi, Tarih, Dram. SÜRE: 191 Dk. ÜLKE: İngiltere, Hindistan, Amerika. YAPIM YILI: 1982. imdb: 8.1. rottentomatoes: %87.

“Kimsenin yaşamı bir anlatıma sığmaz. Her yıla gereken ağırlığı vermek, bir ömrü şekillendirmede rolü olan her olayı ve insanı katmak imkânsız. Yapılabilecek şey, tarihi kayıtların özüne sadık kalmak ve bu adamın yüreğini anlamaya çalışmaktır” ön yazısıyla başlayan film, Hindistan ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri Gandhi’nin, takdire şayan hayat hikâyesinin kilometre taşlarını konu alıyor.

Gerçek ve kötülüğe karşı aktif ama şiddet unsuru içermeyen direniş ile ilgili Satyagraha felsefesinin öncüsü olan ve bu felsefesiyle Hindistan’ı bağımsızlığına kavuşturup, dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olan Gandhi’nin, bağımsızlık mücadelesi sırasında çektiği acı, yaşadığı zorluklar ve yanındaki insanların bile zaman zaman felsefesini/mücadelesini anlayamamaları, çok başarılı bir şekilde anlatılmış.

Bol ödüllü filmin bir özelliği de, aralarında Oscar, Altın Küre ve BAFTA’nın da bulunduğu 10 farklı ödül töreninde En İyi Aktör ödülünün sahibi olan Ben Kingsley’yi sinema dünyasına armağan etmesi.

Konu

Film, resmi tarih kayıtlarına geçmiş bilgiler ışığında Mohandas Karamçand Gandi’nin insanları arkasından sürükleyen felsefesini, çektiği acıları ve mücadelesini anlatıyor.

Hakkında

Senaryosunu John Briley’in yazdığı Gandhi’yi Richard Attenborough yönetti.

Galası 30 Kasım 1982’de Yeni Delhi’de yapılan film, aralarında En İyi Film, Yönetmen, Senaryo ve Erkek Oyuncu’nun da bulunduğu 8 tane Oscar ödülü kazandı. Ayrıca 5 tane Altın Küre (En İyi Film (Dram), Yönetmen, Senaryo ve Erkek Oyuncu dâhil) ve 5 tane de BAFTA (En İyi Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu dâhil) ödülünün sahibi oldu.

8.1 oy ortalamasıyla imdb en iyi 250 listesinde 199. sırada bulunan film, rottentomatoes’de hakkında yazılan 47 eleştirinin 41 tanesinden olumlu yorum alan film, %87 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Bazı Hindistanlılar Ben Kingsley’nin Mohandas K. Gandhi gibi baktığını ve onun Gandhi’nin hayaleti olduğuna inanıyorlar.

Gandhi’nin, Londra’da Kingsley Hall’da kalması, film yapımcılarının (Ben Kingsley’e) hoş bir göndermesi değil tarihi bir gerçek.

31 Ocak 1981’de, Gandhi’nin cenaze töreninin 33. yıldönümünde çekilen, cenaze sahnesinde, 200 bini gönüllü ve 94 bin 560 düşük ücretli olmak üzere yaklaşık 300 bin insan kameraların karşısına geçti. 11 görevli 20 bin feet film çekmiş ve sadece 125 saniyesi kullanıldı.

Krishna Bhanji adıyla doğan Ben Kingsley’nin babası da tıpkı Gandhi gibi Gujarat da doğdu.

En İyi Film ve Yönetmen Oscarlarını kazanan Richard Attenborough, ödül töreninde Steven Spielberg’in E.T.’sinin bu ödülleri kazanacağını bekliyordu. Yönetmen 1993’de Spielberg ile Jurassic Park filminde çalıştılar ve aynı yıl Ben Kingsley’in yer aldığı ve Spielberg’in yönettiği Schindler’in Listesi (Schindler’s List) En İyi Film ve Yönetmen ödüllerinin sahibi oldu.

Dustin Hoffman, Gandhi rolünü oynamayı çok istediğini ifade etti fakat aynı yıl çevrilen Tootsie’de rol aldı.

Richard Attenborough ve eşi Sheila Sim, filme finans sağlamak adına, İngiltere’nin en uzun süre oynanan tiyatro oyunu, Fare Kapanı’nın (The Mousetrap) haklarını sattılar.

Güney Afrika’da Gandhi’nin kaldırımda yürüdüğü sahnede onlara karşı çıkan üç gençten biri Daniel Day Lewis.

Hiçbir film stüdyosu Gandhi için finansör olmayı kabul etmedi. Bunun üzerine yönetmen paranın büyük bölümünü, Fare Kapanı’nın yayın haklarından, daha önce iki filminin de parasal destekçisi olan Joseph E. Levine’den ve arkadaşı Jake Eberts’den aldı. Ayrıca İngiltere’nin önde gelen birkaç firması ve BBC’den de büyük ricalar sonucunda parasal destek bulmayı başardı.

Richard Attenborough’a Gandhi rolü için Ben Kingsley’i oğlu Michael Attenborough önerdi.

Richard Attenborough belgesellerle tanınan dünyaca ünlü antropolog David Attenborough’nun kardeşi.

Gandhi’nin 30 Nisan 1931’de ekrana yansıyan ilk röportajı;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.