Sen Aydınlatırsın Geceyi (Thou Gild’st the Even)

Sen Aydinlatirsin Geceyi

TÜR: Romantik, Dram, Fantezi. SÜRE: 107 Dk. ÜLKE: Türkiye. YAPIM YILI: 2013. imdb: 8,1. rottentomatoes: Tomatometer skoru henüz yok…

Sen Aydınlatırsın Geceyi, Manisa Akhisar’da yaşayan, süper güçleri olan ama ne dünyayı kurtarmaya kalkan, ne de diğerleri tarafından umursanan, normal hayatlarına ve sıkıntılarına devam eden, yöre halkının arasında yaşanan bir aşk hikâyesini konu alıyor.

2011-13 yılları arasında yayınlanan Leyla ile Mecnun dizisinin Genel Yönetmenliğini yapan Onur Ünlü’nün elinden çıkan film, Leyla ile Mecnun’un absürt komedi dozu ile Cemal’in annesine duyduğu özlem ve Yasemin’e olan aşkı ile güzel bir şekilde dengeleniyor.

Manisa şivesi konuşan taşralı insanların süper kahraman özelliklerine sahip olması ve bunu hem kendilerinin, hem de diğerlerinin iplememesi çok yaratıcı bir fikir.

Siyah-Beyaz olarak çekilen filmde, 2007 Lübnan yapımı Sukkar Banat’ın (Karamel) en ünlü şarkısı olan Mreyte ya Mreyte ‘nin (Khaled Mouzanar feat. Racha Rizk) defalarca çalınması da güzel bir ayrıntı. Aklıma Aşk Zamanı’nında (Fa Yeung Nin Wa / In the Mood for Love) sürekli çalan Shigeru Umebayashi imzalı Yumeji bestesi geldi.

Konu

Annesi ve kardeşlerini bir yangında kaybeden, yan hakem Cemal (Ali Atay), son zamanlarda annesine büyük bir özlem duymakta ve hayatın anlamını sorgulamaktadır. Berber dükkânında intihar girişiminde bulunan ama kurtulan Cemal, maddelerin içinden geçebilmekte ve arkasını görebilmektedir. Bir gün, nesneleri hareket ettirme gücüne sahip tarım işçisi Yasemin’le (Demet Avgar) tanışır ve hayata bakışı değişmeye başlar.

Hakkına

2013 yapımı Sen Aydınlatırsın Geceyi, Onur Ünlü yazıp yönetti.

Çekimler Manisa, Akhisar’da yapılan filmin oyuncu kadrosunun büyük çoğunluğu, Onur Ünlü’nün genel yönetmenliğini yaptığı Leyla ile Mecnun ve Şubat dizilerinin oyuncuları.

32. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale / En İyi Film ve Senaryo ödülünü kazanan Sen Aydınlatırsın Geceyi, 46. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’nde En İyi Senaryo ve 44th IFFI 2013 Ödülleri’nde Juri Özel Ödülü’nün sahibi oldu.

Film adını Shakespeare’in 1609’da yayınladığı ve Cemal’in Yasemin’e okuduğu 28. Sonesinden aldı. Filmin İngilizce adı Thou Gild’st the Even.

28. Sone’nin filmde geçen bölümü;

Yarayla alay eder yaralanmamış olan.
Bak nasıl da sararıp soluvermiş tanrıça kederlerden.
Sen çok daha parlaksın çünkü…
Sen tüm göklerdeki yıldızların ilki,
Sen aydınlatırsın geceyi.

1. Fragman

Official Teaser

Khaled Mouzanar feat. Racha Rizk – Mreyte ya Mreyte

Mehmet Erdem – Gülmek İçin Yaratılmış

“Sen Aydınlatırsın Geceyi (Thou Gild’st the Even)” üzerine 2 yorum

  1. THOU GILD’ST THE EVEN 28. sonede geçen bir dize ama bahsi geçen dizeler bu soneden değil. Romeo ve Jülyet’in 2. sahnesi, 2. perdesinde geçen dizeler, ardı ardına böyle de değil. Arada söyledikleri derlenmiş sadece.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.