Wadjda (Vecide)

Wadjda aka Vecide

TÜR: Komedi, Dram. SÜRE: 98 Dk. Ülke: Suudi Arabistan, Almanya. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,6. rottentomatoes: %99.

Tamamı Suudi Arabistan’da çekilen ilk film ve aynı zamanda Suudi bir kadın yönetmenin yönettiği ilk film olma özelliği taşıyan Wadjda, Suudia Arabistan’da kadın olmayı, olabildiğince objektif ve naif bir şekilde beyaz perdeye aktarıyor. Çocukluktan başlayarak kadın olmanın adeta suç olduğu bir ülkeyi ve sistemi (tekrarlamak gerek) objektif bir şekilde gözler önüne seriyor.

Konu

Riyad’da yaşayan 11 yaşında Wadjda’nın (Waad Mohammed), tek hayali bir bisikletinin olmasıdır. Oysa Suudi Arabistan’da kadınlar için birçok şey yasak olduğu gibi, bisiklet sürmek de ayıp olarak kabul edilmektedir. Annesinin de (Reem Abdullah) karşı çıkmasına rağmen Wadjda, inatla para biriktirmeye devam eder.

Hakkında

2012 Suudi Arabistan-Almanya ortak yapımı olan Wadjda’yı Haifaa Al-Mansour yazıp yönetti.

Suudi Arabistan’ın Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına ilk aday adayı olan film, BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film dalında aday gösterildi.

Ivır Zıvır

Yönetmen Haifaa al-Mansour, bir yandan finansal zorluklarla, bir yandan da gerçekçi bir atmosfer yaratmak adına, çekimleri Suudi Arabistan’da yapmak için tam 5 yıl uğraştı. Ayrıca, Suudi Arabistan’da film sektörü ve sinema salonu olmadığı için yabancı bir yapımcı bulmak için de uzun bir uğraş verdi.

Yönetmen, senaryonun gerçek hayata uygun olması için çok özen gösterdiğini ve hikâyeyi kaleme alırken hiçbir şekilde propaganda yapmak istemediğini söyledi. Wadjda karakterini yaratırken bir kız yeğeninden ve kendi çocukluk deneyimlerinden etkilendiğini belirtti.

Filmin, Riyad sokaklarındaki çekimleri, van tipi bir arabanın arkasına kurulmuş kamerayla yapıldı. Özellikle erkeklerin yoğunlukta olduğu bölgelerde çekim yapılmamaya (mecburen) özen gösterildi. Yönetmen sıklıkla, monitörden oyuncuları izleyip, walkie-talkie yardımıyla arabadaki görevlilerle iletişim kurdu. Tüm çekimler arabayla yapıldığı için, her bir sahne çekilmeden önce oyuncularla uzunca süre prova yapmak zorunda kaldı.

rottentomatoes’de hakkında yazılan 102 eleştiriden 101’inde olumlu yorum alan Wadjda, %99 taze olarak değerlendiriliyor.

Wadjda rolünü oynayan Waad Mohammed ilk kez kameralar karşısına geçti.

Wadjda’nın müziklerine Alman müzisyen Max Richter imzasını attı.

Filmdeki en büyük hata, okulda abdest alan kızlardan birinin kollarından sonra kulağını yıkaması. Oysa kollarından sonra saçını sonrasında kulaklarını yıkaması gerekiyor.

Max Richter – The Release

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.