Barfi! (Barfi Aşkın Dile İhtiyacı Yoktur)

Barfi! aka Barfi Askin Dile IhtiyacıYoktur

TÜR: Macera, Komedi, Dram. SÜRE: 151 Dk. ÜLKE: Hindistan. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8,3. rottentomatoes: %83.

2012 Hindistan yapımı romantik komedi filmi Barfi! oldukça eğlenceli bir film.

Akordeonlu tema müziği ve canlı renklerle donatılmış sinematografisiyle Amelie’yi anımsatan bir havası olan filmde yönetmen Anurag Basu, bir nevi, bol koşuşturmalı ve eğlenceli Şarlo karakterini Barfi ile tekrar beyaz perdeye aktarmış.

Hikâyesi, anlatımı gibi müzikleri de nefis olan filmin girişinde yer alan konu ile alakalı ön bilgi içeren ve telefonlarınızı kapatın ve hazır olun mesajı veren şarkısı çok yaratıcı.

Filmin ana dili Hintçe olsa da araya sıkıştırılan İngilizce cümleler yine olaya kuşkuyla bakmama sebep olsa da, Yıldıray’ın, “Hindistan’da insanlar gerçekten böyle konuşuyorlarmış” sözleri aklıma geldi. O vakit diyecek bir şey yok. 🙂

Barfi’deki yaşlandırmalar bilinçli olarak mı bu kadar kötü yapılmış bilmiyorum ama filmle ilgili en çok gözüme batan negatif şey bu oldu.

Konu

Murphy “Barfi” Johnson (Ranbir Kapoor) zor durumlarda ayakta kalmasını bilen, hayata pozitif bakan sağır ve dilsiz bir gençtir. Bebek yaşlarında annesini kaybeden Barfi, zengin bir ailenin şoförlüğünü yapan babasıyla birlikte yaşamaktadır. Yaptığı muzipliklerle polis şefini çileden çıkartsa da birçok kişi tarafından sevilen Barfi bir gün şehre gelen Shruti Ghosh (Ileana D’Cruz) ile karşılaşır ve sürekli onu etkilemek için didinip durur. Ama Shruti zengin bir adamla nişanlıdır ve kısa bir süre sonra evlenecektir.

Hakkında

Anurag Basu’nun yönettiği Barfi’nin senayosunu Anurag ve Tani Basu yazdı.

Barfi!, Hindistan’ın 2013 Oscarları için Yabancı Dilde En İyi Film adayı oldu.

4.9 milyon dolar bütçesi olan film 29 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Barfi rolünü oynayan Ranbir Kapoor, Roberto Benigni, Charlie Chaplin ve büyük babası Raj Kapoor’dan etkilendiğini söyledi.

Charlie Chaplin’in film afişi, çekimlerin iki sahnesinde yer alıyor.

Barfinin fragmanında kullanılan akordeonlu müzik Fransız müzisyen Yann Tiersen‘in Amelie’de kullandığı La Noyee parçasına benzediği için tepki aldı ve belki de bu yüzden parça film müziklerinin arasına eklenmedi.

Ranbir Kapoor, Barfi rolü için tek tercihti.

Yönetmen Anurag Basu, Shruti Ghosh (Ileana D’Cruz) karakterinin annesine benzemesini istemiş ve Shruti Ghosh’un makyajı yapılırken, annesinin 70’lerde çekilmiş bir fotoğrafından faydalanıldı.

Bollywood’un önde gelen birçok kadın oyuncusu Shruti Ghosh karakterini oynamayı reddetti. Bunun üzerine yönetmen güney Hindistanlı aktrist Ileana D’Cruz’u uzun süreli bir görüşmenin ardından ikna etmeyi başardı.

Filmde anlatıcı olarak Katrina Kaif seçildi. Fakat oyuncu bilinmeyen bir nedenle anlatıcı olmaktan vazgeçince, onun görevini Ileana D’Cruz üstlendi.

Çekimlerde yapılan hatalardan biri, Polis İstasyonunda Mr. Sen Gupta’nın Abercrombie & Fitch tişörtü giymesiymiş ki, bu marka Hindistan’a 2010’dan itibaren satılmaya başlanmıştı. Ayrıca, filmin 70’lerde geçen bir sahnesinde, Barfi kaçarken Vodafone reklamı olan bir billboard görülüyor.

Barfi, Türkiye’de gösterime giren ilk Bollywood filmi oldu.

Filmin girişindeki şarkının sözleri;

Film başlamak üzere etrafınızdakilere sevgi ve mutluluk dağıtın. Fakat ölçüyü kaçırmadan yapın. Şimdi kalbinizi ve gözyaşı kanallarınızı açın, ağlayan çocukları susturun ve cep telefonlarınızı kapatın. Bu günün dünyasında aşk hazır yiyecekler gibi. Midenize ulaştığında damakta tadı kalmıyor. Günümüzde aşk Facebooktan doğabiliyor veya arabaların arka koltuğundan ve soğuk mahkeme salonlarında ölüyor. Bizim hikayemiz oldukça farklı bir aşk üzerine Gökkuşağı ve hayaller ile dolu bir aşk. Bencil bir aşk değil karmaşık bir aşk değil gülümsediğiniz ve kalıcı bir aşk.

Film başlamak üzere…

Dip Not: 20 Eylül 2014’de yayımlandı, 23 Aralık  2014’de güncellendi.

BARFI! Trailer Music vs. La Noyee, Amelie

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.