In the Heat of the Night (Gecenin Sıcağında)

In the Heat of the Night aka Gecenin Sicaginda

TÜR: Suç, Dram, Gizem. SÜRE: 109 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1967. imdb: 8,0 rottentomatoes: %95.

Ten rengi ya da herhangi bir nedenden ötürü hor görülen insanlara karşı sergilenen önyargı ve ayrımcılığın, kolay kolay kırılamayacağını, güzel bir hikâyeyle anlatan Gecenin Sıcağında, başarılı bir suç gizem drama filmi.

Konu

Mississippi’deki ufak bir kasabada, gece yarısı ünlü bir beyaz iş adamı ölü olarak bulunur. Polis kasabada devriye atarken, tren garında, üzerinde yüklü para bulunan, iyi giyimli siyahi Virgil Tibbs’i (Sidney Poitier) gözaltına alır. Polis müdürü Gillespie (Rod Steiger), suçu itiraf etmesi için Virgil’i sert bir şekilde sorgulamaya başlar. Buna karşılık Virgil oldukça sakindir ve Philadelphia’lı ünlü bir cinayet uzmanı olduğunu söyler.

Hakkında

John Ball’ın aynı adlı romandan Stirling Silliphant tarafından uyarlanan filmi Norman Jewison yönetiyor.

Yapım, En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu (Rod Steiger) dâhil, 5 tane Oscar ödülü kazandı. Altın Küre’de ise, drama dalında En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Erkek Oyuncu (Rod Steiger) ödüllerinin sahibi oldu.

2 milyon dolar bütçesi olan film 24 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Sidney Poitier, Harry Belafonte ile Missisippi’ye yaptıkları bir ziyarette, Ku Klux Klanlılar tarafından öldürülme tehlikesi yaşadıkları için, filmin Amerika’nın kuzeyinde çekilmesi konusunda ısrarcı oldu. Bu yüzden de çekimler Sparta, Ilinois’te yapıldı. Fakat Ilinois’te konuya uygun pamuk çiftlikleri olmadığı için, kısa süreliğine de olsa yapımcılar ve oyuncular kendilerini tehlikeye atarak dış çekimler için Tennessee’ye gittiler. Tennessee’deki çekimler boyunca Poitier, yastığının altına silah koyarak uyudu. Poitier ayrıca ölüm tehditleri aldığı için çekimler kısa kesilip ekip Ilinois’e geri döndü.

Gecenin Sıcağında, içerisinde siyahi oyuncuların bulunduğu ve renkli seçilen ilk Hollywood filmlerindendi. Sinematograf Haskell Wexler, sahnelerde kullandığı standart ışık tonunun, siyahi ve koyu derili oyuncuların ciltlerinde çok parladığını fark etti. Ve çözümü, Sidney Poitier’e göre ışık tonunu düşürmekte buldu.

Sidney Poitier, Tibbs’in Endicott’a tokat attığı sahnenin senaryo ve romanda yer almadığını ve bu sahnenin çekilmesini ve yayınlanacağının garantisinin verilmesi konusunda ısrarcı olduğunu söyledi. Senaryo yazarı Stirling Silliphant ise, romanda bu sahnenin olmadığını ama senaryoda bulunduğunu ifade etti.

Yönetmen Norman Jewison, Rod Steiger’ın sahnelerde sakız çiğnemesini istedi. Steiger, en başta buna karşı çıksa da sonrasında fikri beğendi ve tüm çekim süreci boyunca 263 paket sakız bitirdi.

Filmde yer alan “Bana Bay Tibbs Derler!” sözü, 2007’de Amerika Film Enstitüsü tarafından hazırlanan en iyi 100 film repliği listesinde 76. sırada yer aldı.

Hikâye Mississippi yazında geçse de, çekimler Illinois sonbaharında yapıldığı için, gece sahnelerinde ağızdan çıkan buharı engellemek için oyuncular, çekim sırasında ağızlarında buz parçaları tuttular.

Şerifin evindeki sahnede Sidney Poitier ve Rod Steiger arasındaki konuşmalar doğaçlama olarak yapıldı.

Afro Amerikan Tibbs’in, bir beyaza tokat attığı meşhur sahne, modern Amerikan film endüstrisinde bir ilkti. Bu yüzden büyük bir yankı yaptı.

Yönetmen Norman Jewison ve editörü Hal Ashby’in katıldığı filmin ön gösteriminde, genç bir beyaz izleyicinin kahkahalar atması, yaptığı dramatik filmin ciddiye alınmadığını düşünen yönetmeni oldukça üzdü. Fakat editörü Ashby yönetmene, izleyicinin dedektif Tibbs’in güneyli şerife haddini bildirmesine güldüğünü söyledi. Jewison en başta kabul etmese de, Afro Amerikan Tibbs’in meşhur tokat atma sahnesi sırasında aynı izleyicinin buz kesildiğini görünce, filmin drama etkisinde olduğuna inandı.

Rod Steiger filmde güneyli aksanı kullandı.

Filmin başarısı üzerine, 1970’de Bana Bay Tibbs Derler! (They Call Me MISTER Tibbs!) ve 1971’de Organizasyon (The Organization) adında iki devam filmi yapıldı ama aynı başarıyı kazanamadı. Ayrıca 1988’de televizyon dizisine uyarlandı.

2007’de Amerikan Film Enstitüsü yapımı, tüm zamanların en iyi 75. filmi seçti.

Dip Not: 17 Ağustos 2014’de yayımlandı, 5 Ağustos 2015’de güncellendi.

Ray Charles – In The Heat of the Night

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.