Enigma – MCMXC a.D. (LP)

Enigma - MCMXC a.D. (Vinyl, Plak, 33)

Hevalle birlikte Hengelo’da gittiğimiz bir eskiciden aldığım Fats Domino’nun Very Best Of LP’si ve Ankara’ya döndükten sonra Tunalı pasajındaki Shades ve bazı müzik marketlerde gördüğüm yeni basım LP’ler yüzünden, uzunca bir arada sonra tekrardan plaklara sarmaya başladım. İlk iş olarak çok sevdiğim, Metallica’nın Black, Nirvana’nın MTV Unplugged’ı gibi birkaç albümü satın aldım. Plaklara göz attığım günlerden birinde ise, Enigma’nın 1990’da yayınladığı MCMXC a.D. albümünün 2013 basımı LP’sini görünce çocukluğuma geri döndüm.

(Muhtemelen 1991 yılında) Ömür abimin evde sürekli dinlediği albümlerden biri olan ve günümüzde New Age müziğinin başyapıtlarından biri olarak değerlendirilen MCMXC a.D.’yi ben de büyük bir ilgi ve şaşkınlıkla dinlerdim. Kısacası, müziklerdeki ilahi tınıları şaşırarak, tempo ile inanılmaz bir uyum içinde sürüp giden kadın iniltilerini ise utana-sıkılı dinliyordum. Birkaç yıl sonra MTV Avrupa’nın Türkiye’de yayına geçmesinin ardından albümdeki favori şarkılarımdan biri olan Sadness’ın (ki diğeri “muhteşem” Mea Culpa idi) video klipini de izlemeye başladım. mp3 çağıyla birlikle albümü de indirip zaman içinde yitip giden diğer şarkıları da dinlemeye başlamıştım.

İşte o günlerde, albümün giriş şarkısı olan ve aynı zamanda intro tadındaki Voice of Enigma beni oldukça şaşırtmıştı. Derinlerden gelen mistik bir tınıyla başlayan intro, Louisa Stanley’in ağzından dökülen, “meditasyona giriş” kıvamındaki gizemli sözlerle sürüyordu: “İyi akşamlar. Bu duyduğunuz Engima’nın sesi. Önümüzdeki bir saat boyunca sizi, başka bir dünyaya, müziğin dünyasına götüreceğiz. Ruh ve meditasyon. Işıkları söndürün. Derin bir nefes alın ve rahatlayın. Yavaş hareket etmeye başlayın. Çok yavaş. Ritmin rehberiniz olmasına izin verin…” Ve akabinde çalmaya başlayan Sadeness!

Dün dayanamadım ve pahalı olmasına rağmen “Milattan Sonra 1990”’ı satın aldım. Evde pikabın “çal” tuşuna bastığım zaman bir kere daha çocukluğuma geri döndüm. Oldukça enteresan ve güzel bir deneyimdi…

Dip Not: Albümün, kap dahil herhangi bir basılı materyal olmadan sadece LP olarak satılması ve albümün kapağı ile parça isimlerinin renkli olarak plağın üzerinde yer alıyor olması oldukça ilgi çekici.

Eklenti Notu (5 Ocak 2024): Bu yazıyı yazarken, plağı aldıktan yaklaşık 4 yıl sonra hayatıma giren ve sonrasında eşim olan Cansın‘la en sevdiğimiz ve en çok dinlediğimiz albümlerden biri olacağından haberim yoktu elbette. Yıllar içinde beraber plak toplamaya, sevdiğimiz albümlerin ve gittiğimiz ülkelerden aldığmız plaklardan gayet keyifli ve leziz bir koleksiyon yapmaya başladık ve büyütmeye devam ediyoruz. 

Voice of Enigma and Sadeness

Mea Culpa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.