Da Hong Deng Long Gao Gao Gua (Raise the Red Lantern / Kırmızı Fenerler)

Da Hong Deng Long Gao Gao Gua aka Raise the Red Lantern aka Kirmizi Fenerler

TÜR: Dram. SÜRE: 125 Dk. ÜLKE: Çin, Hong Kong, Tayvan. YAPIM YILI: 1991. imdb: 8,3. rottentomatoes: %96.

Tek çıkışın (o da belki) erkek çocuk doğurmak olduğu, soylu tarafından her gün (gelenek adı altında) psikolojik baskının yürütüldüğü, öne çıkmak için birbirlerinden nefret eden, komplo kuran ve hatta büyü yapanlarla kardeş gibi görünmek zorunda kalan, 19 yaşında bir cariyenin başından geçenleri konu alan Kırmızı Fenerler, oldukça etkileyici bir drama film.

Her sabah hazır olda bekleyen cariyelere, soylunun akşam birlikte olacağı kadının açıklanması ve tüm gün boyunca askeri bir disiplinle, fenerlerin taşınması, yakılması ve yerlerine yerleştirilme seremonisi ile seçilen kadına (bilinçli olarak) bol gürültülü bir aletle yapılan ayak masajı sahneleri filmin en ilginç anları.

Konu

Toprakları askeri zümreler arasında bölüşülmüş olan Çin’de (Warlord Dönemi, 1916-1928) geçen film, babası öldüğü için okulunu yarıda bırakmak zorunda kalan, 19 yaşındaki Songlian’ın (Li Gong) varlıklı bir adamın 4. cariyesi olduktan sonra yaşadıklarını konu ediniyor.

Hakkında

Su Tong’un Eşler ve Cariyeler (Wives and Concubines) romanından Ni Zhen tarafından uyarlanan Kırmızı Fenerler’in yönetmen koltuğunda Zhang Yimou oturuyor.

BAFTA’da İngilizce Olmayan En iyi Film ödülünü kazanan yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterildi ama ödülü İtalya yapımı Akdeniz’e (Mediterraneo) kaptırdı.

Film, Amerika’da 2,6 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde Efendi’nin yüzü hiç görünmüyor.

Film, 1990’ların başında kısa bir süre Çin’de yasaklandı.

Film, 1989’daki Tiananmen Meydanı olaylarından sonra düşüşe geçen Çin turizminin yeniden canlanmasını sağladı.

Kırmızı Fenerler, 2010’da Empire Dergisi tarafından Dünya Sinemasının En İyi 100 Filmi listesinde 28. sırada gösterildi.

Filmin girişinden;

– Anne, kes! Üç gündür konuşup duruyorsun. Bitirdiğini sanıyordum. Tamam, evleneceğim.

– Güzel! Nasıl birisiyle?

– Nasıl birisiyle mi? Benden daha üst sınıftan biriyle olur mu? Her zaman paradan bahsediyorsun. Niçin zengin bir erkek olmasın?

– Zengin bir adamla evlenerek onun sadece kuması olabilirsin.

– Bırak da kuması olayım. Bu bir kadının alınyazısı değil mi?

Dip Not: 7 Şubat 2014’de yayımlandı, 5 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.