Salaam Bombay! (Selam Bombay!)

Salaam Bombay!

TÜR: Suç, Dram. SÜRE: 113 Dk. ÜLKE: Hindistan. YAPIM YILI: 1988. imdb: 8,0. rottentomatoes: %92.

Hindistan sokaklarında yaşam mücadelesi veren çocukların hayatını konu alan Selam Bombay!, oldukça başarılı ve etkileyici bir suç drama filmi.

Filmi izlerken, dil, din, ırk ve kültürlerin dünyanın her yerinde değişiklik gösteriyor olsa da, fakirliğin her yerde aynı şekilde ve olabildiğince zalim bir şekilde yaşandığına bir kere daha tanık oluyorsunuz.

Konu

Babası öldükten sonra evin reisi olan abisine kızan Krishna (Shafiq Syed), bir gün abisinin tamir etmek için eve getirdiği motosikleti yakar. Annesi çalışması için onu sirke verirken, “500 rupi biriktirmeden sakın eve geri dönme!” demeyi de ihmal etmez. Sirkin taşındığı bir gün patronu tarafından tütün almaya gönderilen Krishna, döndüğünde kimseyi bulamaz ve cebindeki parayla en yakın şehir olan Bombay’a gider ve sokakta yaşamaya başlar. Şiddet, uyuşturucu, çeteler ve hayat kadınları arasında yaşam savaşı vermeye başlar.

Hakkında

Senaryosunu Sooni Taraporevala’nın yazdığı Selam Bombay’ı Mira Nair yönetti.

Yapım, “Yabancı Dilde” kategorisinde Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da ödüle aday gösterildi. Oscar’ı Fatih Pelle‘ye (Pelle Erobreren / Pelle the Conqueror) kaptırdı.

Film, 22 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş.

Ivır Zıvır

Krishna rolünde oynayan Shafiq Syed, Bangalore’de Tuk-Tuk (Autorickshaw, Uzak doğu ülkelerinde şehir içi ulaşımı sağlamak için kullanılan bir tür motor taksi) kullanarak geçimini sağlıyor.

Yönetmen Mira Nair, 1989 yılında Bombay’daki sokak çocukları için Salaam Baalak Trust adında bir organizasyon kurdu. 2005 yılında Hindistan genelinde 17 tane olan SBT’lerde eğitim, barınak ve sağlık hizmeti veriliyor.

Filmde yer alan çocukların büyük bölümü gerçek sokak çocukları. Filmde görünmeden önce onların gerçek hayatta “drama eğitimi” aldıkları düşünüldü.

Hint sinemasının ünlü oyuncularında Irrfan Khan’ın beyaz perdede görünmeye başladığı ilk filmlerden biri.

Raghuvir Yadav gerçekten de Shafiq Syed’ı gıdıklıyor. Bu yüzden sahnede yer alan kahkahalar tamamen gerçek. (Aksini kim düşünebilir ki?)

Dip Not: 2 Ocak 2014’de yayımlandı, 2 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.