Iron Man (Demir Adam)

Iron Man aka Demir Adam

TÜR: Macera, Aksiyon, Bilim Kurgu. SÜRE: 126 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,9. rottentomatoes: %94.

AC/DC’nin melodileri, Tony Stark’ın eğlenceli üslubu ve “daha ciddi” konusuyla Demir Adam, başarılı bir çizgi roman uyarlaması.

Konu

Teknoloji harikası silah ve füzeler üreten Stark Industries’in kurucusu olan Howard Stark’ın varisi ve yeni Stark Industries yöneticisi olan Tony Stark, geliştirdiği yüksek teknolojik buluşlarla dünya çapında çok önemli konuma ulaşmış bir silah sanayicisi ve mucittir. Yeni geliştirdiği Jericho füzelerin test edildiği bir tatbikat ardından konvoyunun saldırıya uğraması ve bir terörist grubun eline esir düşmesiyle birlikte Tony’nin “tatlı hayatı” bir anda kabusa döner.

Hakkında

Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum ve Matt Holloway’ın senaryosunu yazdığı Demir Adam’ın yönetmen koltuğunda Jon Favreau oturuyor.

Yapım, En İyi Görsel Efekt ve En İyi Ses dallarında Oscar’a aday gösterildi.

140 milyon dolar bütçesi olan yapım, 585 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Çekimlere başlandığında senaryo daha tamamlanmamıştı. Film yapıcıları daha çok hikâye ve aksiyona odaklandılar, bu yüzden birçok diyalog çekimler sırasında doğaçlama olarak yapıldı. Yönetmen bu sayede filmin daha doğal bir atmosfere sahip olacağını düşündü. Robert Downey Jr. yeni bir şeyler denemek için aynı sahnenin birçok kez tekrar çekilmesini talep etti. Ama diğer taraftan Gwyneth Paltrow, Downey Jr.’ın ne söyleyeceğini bilmediği için rolünü oynamakta zorluklar yaşadı.

Orijinal senaryoya göre Clark Gregg’in canlandırdığı Ajan Phil Coulson karakterinin çok az sahnesi vardı. Fakat Gregg’in diğer oyuncularla iyi etkileşimi yüzünden senaryoya daha fazla sahne eklendi.

Robert Downey Jr., rolüne hazırlanmak için haftanın beş günü ağırlık ve dövüş sanatları eğitimi aldı.

Tony Stark aradığında Rhodey’in cep telefonunda, 1966 yapımı Demir Adam çizgi filminin tema müziği çalıyor.

Filmin final sahnesi olan basın toplantısı hakkında yapılabilecek spoylerları engellemek adına, ekstra oyunculara sahnenin bir rüya olduğu anlatıldı.

Tony Stark’ın hayat hikâyesinin montajı Kyle Cooper tarafından yapıldı ve sahnede Robert Downey Jr.’ın gerçek gençlik fotoğrafları ve babası Robert Downey Sr.’nin fotoğrafları kullanıldı.

Demir Adam, ünlü özel efekt uzmanı Stan Winston’ın ölümünden önceki son film oldu.

Demir Adam çizgi romanının ilk sayısı Marvel Comics tarafından Mart 1963’de yayınlandı.

Demir Adam kıyafeti yaklaşık 450 parçadan oluşuyor.

Tony Stark’ın tamir etmeye çalıştığı arabanın gerçek sahibi yönetmen Jon Favreau’dı.

Paul Bettany, JARVIS’in tüm repliklerini toplam 2 saatte seslendirdi.

Paul Bettany, Wimbledon filminde beraber çalıştıkları Jon Favreau’ın hatırına seslendirmeyi yaptığını ve yaparken hangi film üzerinde çalıştığını bilmediğini söyledi.

Tony Stark’ın basın toplantısı sahnesinde 400 ekstra oyuncu yer aldı ve orijinal senaryoya göre ayakta duruyorlardı. Robert Downey Jr. hem sahnenin daha gerçekçi olması, hem de oyuncuların rahat etmeleri için oturmalarını önerdi.

Yönetmen Jon Favreau, birçok süper kahraman filminin Amerika’nın doğu yakasında bulunan New York gibi şehirlerde çekildiğini düşünerek, çekimleri Kaliforniya’da yapmaya karar verdi.

Gwyneth Paltrow karakterini canlandırırken, seksi, espritüel ve her şeyden önce masum olan 1940’ların kadın kahramanlarını temel aldı.

Gwyneth Paltrow, rolüne hazırlanmak için, Marvel’den karakterini daha iyi anlayabileceği çizgi romanları kendisine göndermelerini talep etti.

Gwyneth Paltrow, çekimlerin yapıldığı stüdyoya sadece 15 dakika uzakta oturduğu için iki çocuğuna daha fazla zaman ayırabildi.

34. dakikada yer alan yazılım kodu C dilinde.

Rachael McAdams, Jon Favreaus’ın Pepper Potts rolü için ilk tercihiydi fakat oyuncu teklifi kabul etmediği için sonradan kadroya Gwyneth Paltrow dâhil edildi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Basın toplantısından önce Tony Stark’ın okuduğu gazetenin ön kapağında yer alan Demir Adam fotoğrafı, 2007’de film çekimleri yapılırken çalılıklar arasına saklanıp video çeken bir izleyicinin internete yüklediği videodan alındı.

Tony Stark’ın söylediği “Demir Adam Benim” sözü, 1994-96 yılları arasında televizyonda yayınlanan Demir Adam çizgi dizisine bir saygı duruşu. Dizinin tema şarkısının sözlerinde bu cümle yer alıyor.

Nick Fury, Tony Stark ile Yenilmezler girişimiyle ilgili konuşmak istiyor. Bu, Yenilmezler (The Avengers) filmine bir gönderme.

Tony Stark/Demir Adam ile Obadiah Stane/Iron Monger arasındaki çarpışma sahnesi Kasım 1986’da yayınlanan Demir Adam’ın 200. sayısını temel aldı.

Brian Bendis, Nick Fury’nin sahneleri için 3 sayfalık diyalog yazdı. Film yapımcıları bunların arasından en beğendiklerini seçtiler.

Dip Not: 30 Ekim 2013’de yayımlandı, 24 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.