Arizona Dream (Arizona Rüyası)

Arizona Dream

TÜR: Komedi, Drama, Fantezi. SÜRE: 142 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1992. imdb: 7,4. rottentomatoes: %86.

Goran Bregovic’in nefis melodileri arasında aşkın kör ediciliği, her şeyi tolere etme gücü ve bitmez bilmez uçma hayallerini konu alan Arizona Rüyası, başarılı oyuncu performansları ve ilginç anlatım tarzıyla güzel bir fantezi drama filmi.

Konu

Ailesini bir trafik kazasında kaybeden Axel (Johnny Depp), Arizona’yı terk edip New York’ta yaşamaya başlamıştır. Rüyalar ile gerçekler arasında bir hayat yaşayan Axel’ın yanına gelen Paul (Vincent Gallo), Arizona’da araba satan amcası Leo’nun (Jerry Lewis) onu çağırdığını söyler. Axel, ilk anda kabul etmese de Arizona’ya gider ve amcasının önerisini kabul ederek dükkânında araba satmaya başlar. Bir gün dükkâna “sinirli ve mutsuz” Grace (Lili Taylor) ve “çatlak ve sürekli kur yapan” üvey annesi Elaine (Faye Dunaway) gelir.

Hakkında

Emir Kusturica’nın ilk İngilizce filmi olan Arizona Rüyası’nın senaryosunu Kustirica, ve David Atkins yazdı.

Yapım, Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü Gümüş Ayı’sının sahibi oldu.

Film Amerika’da 112 bin 547 dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin ilk hali 4 saatti. Emir Kusturica, bir kopyasını Johnny Depp’e verdi.

Film yaklaşık bir yılda çekildi ki bu sürenin üç ayını Emir Kusturica, sinir bozukluğunu aşmak için harcadı.

Axel (Johnny Depp), Paul, Elaine and Grace’in yer aldığı akşam yemeği partisinde caz müzisyeni Django Reinhardt’ın Minor Swing şarkısı çalıyor. Aynı şarkı, Çikolata’daki (Chocolat) ‘nehir dansı’ sahnesinde Johnny Depp tarafından gitarla çalınıyor.

Film 1991 yılında çekilmiş olmasına rağmen Avrupa’da 1993 yılında, ABD’de ise 9 Eylül 1994 yılında gösterime girdi.

Yapımcı Claudie Ossard, Emir Kusturica’nın Çingeneler Zamanı (Dom Za Vesanje / Time of the Gypsies) filmini izledikten sonra yönetmenle çalışmak istedi.

Lili Taylor kadroya dâhil edilen ilk oyuncuydu.

Foo Fighters’dan Dave Grohl, The Colour and the Shape albümlerindeki Enough Space şarkısının Arizona Rüyası’ndan esinlendiklerini söyledi.

Filmin birçok sahnesi Douglas, Arizona’da çekildi.

Film senaryosunun bir kısmında Andrei Platonov’un Chevengur isimli romanından esinlenildiği iddia ediliyor. Filmde geçen “Balık düşünmez, çünkü o her şeyi bilir” sözünün, bu romanda balıkçının oğluna söylediği şu sözlerden geldiği sanılıyor: “İnsan anlamsızdır. Şimdi balığı düşünelim. Balık yaşam ile ölüm arasında durur. Onun için suratı ifadesizdir. Balık her şeyi bilir.”

Filmden;

– Yüzüme dokunma, tamam mı?

– Haydi ama.

– Hayır, dalga geçmiyorum. Sevişebiliriz, ama yüzüme veya saçlarıma dokunma.

– Tüm aktörler böyle midir?

– Tüm harika aktörler böyledir. Brando’nun ya da Pacino’nun yüzüne kimse dokunmuş mudur sence? De Niro’nun ya da Johnny Depp’in yüzüne dokunan olmuş mudur dersin? Paul Leger’ın yüzüne kimse dokunmaz, tamam mı?

Dip Not: 28 Ekim 2013’de yayımlandı, 23 Haziran 2015’de güncellendi.

Goran Bregovic & Iggy Pop – In The Deathcar

Django Reinhardt – Minor Swing

“Arizona Dream (Arizona Rüyası)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.