Psycho (Sapık)

Pyscho - Sapik

TÜR: Korku, Gizem, Gerilim. SÜRE: 109 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1960. imdb: 8,6. rottentomatoes: %96.

Gerilim, korku sineması tarihinin temel taşlarından biri sayılan ve Hitchcock’un dönemin koşullarını oldukça zorlayarak ve büyük riskler alarak çektiği Sapık, üzerinden 53 yıl geçmesine rağmen hala oldukça başarılı bir film.

Gerilim atmosferini yaratmak için, müziğin çok yoğun olarak kullanıldığı filmde Norman Bates’in diyalogları ve Anthony Perkins’in performansı göz kamaştırıcı.

Konu

Marion Crane (Janet Leigh), şirketinden bankaya yatırmak için aldığı 40 bin doları çalarak sevgilisi Sam Loomis’in (John Gavin) yanına gitmek için yola çıkar. Fakat çeşitli aksilikler sonucunda akşamı bir hotelde geçirmesi gerekir. Yoldan uzakta ve sapa bir yerde bulunan Bates hotele vardığında, kendisini, güler yüzlü ve bol muhabbet Norman Bates (Anthony Perkins) karşılar. Marion, odasına yerleştikten sonra, Norman’ın hotelin arkasında bulunan evde, oldukça huysuz annesiyle birlikte yaşadığını öğrenecektir…

Hakkında

Robert Bloch’un 1959 yılında Wisconsin katili ve mezar soyguncusu Ed Gein’den esinlenerek yayınladığı aynı adlı romanından Joseph Stefano tarafından uyarlanan Sapık’ı Alfred Hitchcock yönetti.

Yapım 8,6 ortalama puan ile imdb en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

11 Kasım 1959, 1 Şubat 1960 tarihleri arasında çekilen Sapık, 806,947.55 dolara mal oldu. Dünya genelinde toplam 50 milyon dolar hasılat elde etti.

Ivır Zıvır

Hitchcock, romanın telif haklarını yazar Robert Bloch’tan gizlice ve adını vermeden sadece 9.500 dolara satın aldı. Sonrasında da mümkün olduğu kadar fazla sayıda kitap kopyasını piyasadan satın alarak sürprizli sonun öğrenilmemesini sağladı.

“Sapık” Hitchcock’un siyah beyaz çektiği son sinema film.

Hitchcock, sıradışı ve (dönemin koşullarına göre) yadırganan bir konusu olan Sapık’ı çekmek için evini ipotek ettirerek büyük bir risk aldı.

Filmin en çok bilinen ve akılda kalan duş sahnesi 17-23 Aralık 1959 tarihleri arasında, tam 77 farklı kamera açısından çekildi. Ve sadece 3 dakika 50 saniyesi filmde kullanıldı. 2012 yapımı Hitchcock filminde, bu sahnenin çekimlerinde Janet Leigh’in yetirince korkmadığını düşünen Hitchcock, eline bıçak alıp ciddi bir şekilde oyuncuya doğru bıçağı sallamaya başlıyor. Leigh’in korku dolu çığlıklarının ardından ise “işte bu iyi” diyerek uzaklaşıyor.

Hitchcock, filmi “Amerikan sansür kurulundan” geçirebilmek için çok çaba sarf etti. Sifon sahnesi, açılıştaki yatak sahnesi, duş sahnesi ve sapık ile anne karakteri başlı başına sorun oldu.

Sapık, o güne kadar ekranda görülmemiş dozda şiddet ve cinsellik içerdiği için tartışma konusu oldu. Üzerinde sutyen bulunan Marion’un filmin açılış sahnesinde, yatakta Sam ile sarmaş dolaş hali, evli olmayan çiftlerin yatakta görülmesini tabu sayan 1960 Amerikası için oldukça büyük yankı uyandırdı.

Hitchcock, duş sahnesinin yayınlanma izni karşılığında, yatakta geçen açılış sahnesini tekrar çekmek konusunda sansür kuruluyla pazarlık yaptı. Ama hem duş sahnesinin yayın iznini almış, hem de açılış sahnesini değiştirmedi.

Hitchcock, filmde Leigh’in duştayken kalçalarının göründüğü sahneyi ise çıkartmak zorunda kaldı.

Duş sahnesinden bazı bölümler ve bazı şiddet sahneleri İngiltere, Yeni Zelanda ve Singapur’da sansürlendi.

O günlerde en çok tartışılan konulardan biri de, Hitchcock’un “sinemaya geç kalan seyircinin filme girememesi” konusundaki ısrarıydı. Daha önce Fransız yönetmen Henri-Georges Clouzot’un da denediği bu taktik konusunda Hitchcock, “izleyici geç kalır ve Janet Leigh’in ilk sahnesini kaçırırsa kendisini aldatılmış hisseder” dedi. Sinema sahipleri ilk gün bu uygulamaya karşı çıksalar da bir sonraki gün insanların sinema önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu görüp uygulamaya devam ettiler.

“Psycho (Sapık)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.