Paris, Texas (Paris, Teksas)

Paris, Texas

TÜR: Dram. SÜRE: 147 Dk. ÜLKE: Batı Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 1984. imdb: 8,1. rottentomatoes: %100.

Gizemli atmosferi, yavaş yavaş işlenen ilgi çekici konusu ve nefis müzikleriyle Paris, Teksas, oldukça başarılı ve etkileyici bir drama filmi.

Filmin müziklerini Amerikalı blues gitaristi Ry Cooder imzasını attı. Uzun nameli gitar melodileri, konu ve anlatımla inanılmaz bir uyum sağlıyor.

Konu

Perişan bir halde çölde tek başına yürüyen Travis Henderson (Harry Dean Stanton) bir bara ulaşır. İçeride bayılan Travis, kendine geldiğinde Doktor Ulmer (Bernhard Wicki) tarafından yöneltilen hiçbir soruya cevap vermez. Bir süre sonra soru sormaktan sıkılan Doktor, Travis’in cüzdanını karıştırır ve küçük bir kâğıda yazılı telefon numarasını bulup, arar. Telefonu, Travis’in kardeşi Walt Henderson (Dean Stockwell) açar ve Travis’in 4 yıldır kayıp olduğunu söyler.

Hakkında

Amerika’lı aktör ve yazar Sam Shepard’ın hikâyelerini topladığı, Hotel Kayıtları, Şehir Işıkları (Motel Chronicles, City Lights) adlı kitabından Shepard ve L.M. Kit Carson’ın uyarladığı Paris, Teksas’ın yönetmen koltuğunda Wim Wenders oturuyor.

Paris, Teksas, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü kazandı. BAFTA’da En İyi Yönetmen ödülünün sahibi oldu. Altın Küre’de En İyi Yabancı Dilde Film ödülüne aday gösterildi.

Film, 8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

1,8 milyon dolar bütçesi olan yapım 2,2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Dean Stockwell’in karakterinin havaalanında olduğu sahnede, “Joy Stockwell için bir mesaj var. Austin her an gelebilir” anonsu yapılıyor. Joy, Dean’in eşinin adı ve oğlu Austin filmin yapımı sırasında dünyaya geldi.

Filmin senaryo yazarı Sam Shepard çok yönlü bir sanatçı. Daha çok rol aldığı filmlerle tanınmakla birlikte aynı zamanda oldukça verimli bir yazar, senaryo yazarı ve yönetmen olan Shepard, 1979’da yazdığı Gömülü Çocuk (Buried Child) oyunuyla Pulitzer ödülünü kazandı. Shepard müzikle de ilgilendi. 1960’larda bir orkestrada bateri çaldı ayrıca da Bob Dylan’la beraber “Brownsville Girl” adlı parçayı yazdı. Sanatçı aynı zamanda filmde de küçük bir trolde beyaz perdede yerini aldı.

“Paris, Texas” ın müziklerini yapan Amerika’lı besteci ve gitarist Ry Cooder, “Kör” Willie Johnson’ın 1927’de bestelediği “Dark Was the Night” adlı parçasını yeniden yorumlayarak filmin tema müziği haline getirdi. Ry Cooder parçayı slide guitar ile çaldı, yani cam (örneğin bira şişesi) veya metal bir nesneyi gitar telleri üzerinde kaydırarak yapılan ve daha çok blues ya da country müziğinde kullanılan bir gitar çalma tekniğini kullandı.

Harry Dean Stanton’ın kariyerindeki en favori filmidir.

Travis (Harry Dean Stanton) filmin ilk 26 dakikasında hiç konuşmuyor.

U2, The Joshua Tree albümünü hazırlarken Paris, Teksas’dan esinlendi.

İskoç britpop grubu Travis ve rock/pop grubu Texas isimlerini filmden aldı.

Kurt Cobain ve Elliott Smith’ın en sevdikleri film olduğu iddia edildi.

Filmdeki bazı replikler çeşitli müzik grupları tarafından kullanıldı.

Nastassja Kinski bu film dışında 1984 yapımı üç filmde daha oynadı; Maria’nın Aşkları (Maria’s Lovers), Unfaithfully Yours ve New Hampshire Oteli (The Hotel New Hampshire).

Öneren: Pınar.

Dip Not: 7 Ağustos 2013’de yayımlandı, 10 Haziran 2015’de güncellendi.

Ry Cooder – Paris, Texas

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.