Koyaanisqatsi: Life Out of Balance (Koyaanisqatsi: Dengesiz Hayat)

Kojaaniskatsi - Life Out of Balance

TÜR: Belgesel, Müzik. SÜRE: 86 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1982. imdb: 8,3. rottentomatoes: %89.

Baraka (1992) ve Samsara (2011) ile tanınan, yönetmen Ron Fricke’in sinematograf olarak görev aldığı ve Qatsi üçlemesinin ilk filmi olan Koyaanisqatsi, insan ve doğa manzaralarının sözsüz olarak ekrana aktarıldığı başarılı bir “hızlandırılmış görüntü” belgeseli.

Aynı türde belgeseller olan Baraka ve Samsara’yı da izledikten sonra, çekim teknikleri, renkler, netlik ve teknolojinin inanılmaz değişimine şahit oluyorsunuz.

Konu

86 dakikalık belgeselde, doğa görüntüleri, yavaş çekim dalgalar, hızlı çekim bulutlar, devasa iş araçları, keşmekeş gibi görünen bitmez tükenmez bir şekilde akan trafik, at yarışlarında bilet yatırmak için sıra bekleyen ve sürekli yer değiştiren insanlar, fabrikadaki üretim bantları gibi oldukça enteresan görüntüler, bazıları yavaşlatılarak, bazıları ise hızlandırılarak, sözsüz müzik eşliğinde beyaz perdeye aktarılıyor.

Hakkında

Koyaanisqatsi’nin konseptini Ron Fricke, Michael Hoenig, Godfrey Reggio ve Alton Walpole yazdılar ve Godfrey Reggio yönetti.

Yapım, Kansas Film Eleştirmenleri Ödüllerinde En iyi Belgesel ödülünün sahibi oldu. Müziklerin bestecisi Philip Glass ise Los Angeles Film Eleştirmenleri tarafından En iyi Müzik ödülüne layık görüldü.

Belgesel, 1,7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Belgselin adı, Arizona’da yaşayan ve Uto-Aztek dili konuşan Hopi’lerin dilinde Ko-yaa-nis-qatsi’dfden geliyor. Kelime, çılgın yaşam, fırtınalı yaşam, dengesini yitirmiş yaşam, bütün olmayan yaşam ve değiştirilmesi gereken yaşam biçimi anlamlarına geliyor

Belgeselin çekimlerine 1975’de başlandı ve tamamlanması 6 yılı buldu. Görüntülerin çok büyük bölümü Amerika’da çekildi.

Francis Ford Coppola, 1981’de filmin ilk çekimlerini izledikten sonra, büyülenmiş bir şekilde, “bu görüntülerin insanlara ulaşması çok önemli” diyerek projenin yapımcısı olmaya karar verdi.

Belgesel aynı zamanda Qatsi üçlemesinin ilk filmi. Üçleme, 1988’de Powaqqatsi ve 2002’de Naqoyqatsi ile devam ediyor.

Philip Glass, filmi 12 parçaya böldü ve müzikleri parçalara göre besteledi. Yönetmen Godfrey Reggio, besteleri dinlerken hissettikleri ışığında filmi en baştan bir kere daha kurguladı.

Üçlemenin ilk filmi Francis Ford Coppola’nın desteğiyle yapıldı. İkincisi Powaqqatsi (1988), George Lucas ve son film Naqoyqatsi (2002) ise, Steven Soderbergh’in desteğiyle.

Godfrey Reggio, Rus yönetmen Andrei Tarkovsky’ye bir saygı duruşu olarak, yüksek otoban çekimini Solaris’deki (Solyaris) sahnenin bir benzeri olarak çekti.

Filmin sonuna doğru bir koro, Hopi dilinde “kehanetler” adında bir şarkı söylüyor. Şarkının sözleri “arınma günü” yani dünyanın sonuyla ilgili.

Yönetmen Godfrey Reggio, ortak bir arkadaşları vasıtasıyla Philip Glass’ın film müziklerini yapmasını teklif etti. Fakat Glass’ın cevabı “film müziği bestelemem!” oldu. Buna rağmen yönetmen bir türlü ısrarından vazgeçmedi ve sonunda Glass, film müziği yapmak istememesine rağmen merhamet edip öneriyi kabul etti çünkü ortak arkadaşları Reggio’nun bir türlü peşini bırakmayacağını söylemişti.

Yönetmen Godfrey Reggio’nun ilk filmi.

Grace Jones, Pull Up to the Bumper şarkısının klibinde belgeseldeki “hızlı akan trafik” ve “üretim bandı” sahnelerini kullandı.

2014’ün en fazla ses getiren filmlerinden biri olan Yıldızlararası’nın (Interstellar), Hans Zimmer imzalı müzikleri, Philip Glass’ın Koyaanisqatsi için bestelediği müziklerle benzerlik gösterdiği iddiasıyla birçok eleştiri aldı.

Dip Not: 27 Ağustos 2013’de yayımlandı, 18 Haziran 2015’de güncellendi.

“Koyaanisqatsi: Life Out of Balance (Koyaanisqatsi: Dengesiz Hayat)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.