Wreck-It Ralph 3D (Oyunbozan Ralph)

Wreck-It Ralph aka Oyunbozan Ralph

TÜR: Animasyon, Macera, Komedi. SÜRE: 101 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,8. rottentomatoes: %86.

İlgi çekici konusuyla, izleyicileri video oyunlarının renkli dünyasında ağırlayan Oyunbozan Ralph, oldukça başarılı bir macera komedi animasyon filmi.

Konu

Fix-it Felix Jr. video oyununda kötü adam olan Ralph, otele saldırıp her yeri yıkmakta ve iyi adam rolündeki Felix, elindeki çekiçle kırılan yerlere dokunarak sorunları düzeltmektedir. Oyunun sonunda otelde kalanlar tarafından çatıdan aşağıya atılan ve atari dükkânı kapandıktan sonra tuğlalar arasında tek başına yaşayan Ralph, bir gün kaderine isyan eder ve hotelde oyunun 30. yıl kutlaması yapan oyun ahalisinin yanına gider. Onlara artık kötü adam olmak istemediğini, onlarla beraber takılmak istediğini söyler ama aralarına kabul etmezler. Bunun üzerine Ralph niyetinin gerçek olduğunu ispat etmeye karar verir.

Hakkında

Hikâyesini Rich Moore, Phil Johnston ve Jim Reardon’un yazdığı, Phil Johnston ve Jennifer Lee’nin senaryolaştırdığı Oyunbozan Ralph’ın yönetmen koltuğunda Rich Moore oturuyor.

Yapım, Oscar ve Altın Küre’de En iyi Animasyon ödülüne aday gösterildi.

Film, rottentomatoes’da %86 taze olarak değerlendiriliyor.

165 milyon dolar bütçesi olan Oyunbozan Ralph, 471 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Seslendirme konusunda, animasyonlarda pek fazla kullanılmayan bir taktik uygulandı. Buna göre, seslendirme yapacak baş aktörler düzenli olarak aynı odada, bir arada bulundular. Böylece doğaçlama imkânı arttırılmış oldu.

Animasyonda yer alan barmen oyunu, 1983 yapımı Tapper adlı video oyunu. Bir barmenin Budweiser biralarını servis ettiği oyun, normalde barlarda oynanması için hazırlanmış fakat sonunda çocuklar da oynamaya başlamıştı. Bu durum da büyük tartışmalarla yol açtı. Bunun üzerine, Bally Midway, oyunu “alkolsüz bira” kıvamında yeniden yarattı. Oyunbozan Ralph, bu iki oyunun bir karışımını beyaz perdeye taşıdı.

Oyunbozan Ralph, Walt Disney’in ilk animasyonunun yayınlanmasının 75. yıl dönümünde gösterime girdi.

Disney, video oyunları dünyasından bir animasyon yapmak için araştırmalara 1980’lerde başladı. En başlarda projenin adı “Yüksek Puan”dı. 1990’larda adı, “Zıpla Joe”ya dönüştürüldü. 2000’lerde ise, proje sonunda ciddiye bindi ve hikâye geliştirme aşamasının ilk iki ayında Fix-It Felix Jr.’a odaklanıldı.

İlk başlarda, animasyondaki tüm karakterlerin atari dünyasındaki 8 bitlik grafik kalitesinde olması düşünüldü ve o şekilde yaratıldı. Ama sonrasında, karakterlerin bu halinin sempatik ve sevilebilir olmadığına karar verilerek karakterlerin başka bir formda yeniden yaratılmasına karar verildi.

Felix Jr.’ın partisi sahnesinde Ralph, Gene tarafından sinirlendiriliyor ve pastaya vurarak her tarafa saçılmasını sağlıyor. O an Ralph, 1978 yapımı Space Invaders’daki karakterlere benziyor.

Filme konu olan Fix-it Felix Jr. 1982’de piyasaya sürüldü. Yani filmin çıktığı yıl gerçekten de oyunun 30. yıl dönümüydü.

Oyunbozan Ralph’ın atari oyununda rekor puan 120501. Bu da Walter Ellas “Walt” Disney’in doğum tarihine bir gönderme: 12/05/01 “5 Aralık 1901”

Polislerin rozetinde yazan “ısıt ve koru” gerçek Amerikan polislerinin sloganı olan “hizmet et ve koru”ya bir gönderme.

Ralph’ın çikolata göletine saklandığı sahnedeki şeytan köpeklerin sesleri, ünlü Darth Vader’in nefes alma sesinin hızlandırılmış hali.

Sugar Rush’daki yeşil nanelerin bazılarında “gizli Mickey” var.

En İyi Kısa Animasyon Filmi Oscar’ını kazanan Paperman, bu animasyona birlikte yayınlandı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmin sonunda Walt Disney logosunda yaşanan “sorun”, 1982 yapımı Pac-Man’in 256. bölümünde yaşanan Bomba Ekranı’ndaki hataya benziyor.

Film yapımcıları, King Candy ve Turbo’nun yeterince kötü karakter gibi görünmedikleri için, her iki karakterin de cy-bug’a dönüşmesine karar verildi.

Dip Not: 12 Haziran 2013’de yayımlandı, 28 Mayıs 2015’de güncellendi.

Fix-it Felix Jr. oyununun 1982’deki tanıtım filmi;

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.