The Broken Circle Breakdown (OST)

The Broken Circle Breakdown - Soundtrack

Geçenlerde Felix Van Groeningen’in The Broken Circle Breakdown‘ını izlemiş ve oldukça etkilenmiştim. Filmi izlemeden önce ise, başrol oyuncuları Veerle Baetens ve Johan Heldenbergh ile müzisyen Bjorn Eriksson’un kurduğu The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band’in hazırladığı film müzilerini dinlemiştim. Daha önce hiç dinlemediğim Bluegrass türündeki müzikler oldukça etkileyiciydi.

Filmi izlediğimde ise müziklerin hikaye içinde kullanışının çok başarılı olduğunu fark ettim. Genel olarak hareketli müzikler filmdeki ağır havayı dağıtmak, yavaş olanlar ise iyice ağırlaştırmak için kullanmıştı. Ama bunu yaparken bir yandan da hikayenin farklı zaman aralıklarından aksak olarak ekrana gelmesi filmde inişli çıkışlı bir duygu atmosferi yaratmasını sağlıyordu. Kısacası müzik, film ve konu inanılmaz bir uyum içerisinde sunulmuştu.

imdb’de okuduğum bir izleyici yorumunda, festivalde izleyeceği filmlere karar vermek için festival kitapçığına bakarken filmin tanıtımında Bluegrass hakkında çok fazla bilgi verildiğini görüp, filmin müzikal olduğunu düşünerek önce gitmek istemediğini yazmış.

Aslında filmin başrol erkek oyuncusu Johan Heldenbergh’in Amerikan yaşam tarzına duyduğu hayranlık, Blugrass’e olan sevgisi ve bir Bluegrass grubunda çalıyor olması yüzünden müzik ile konu paralel seyrediyor. Ama anladığım kadarıyla film tanıtımlarında müzik çok fazla ön plana çıkartılmış. Belki de sadece ilgili festivali hazırlayanların bir hamlesidir… Ama bir yandan da müzikler es geçilecek gibi değil…

Bluegrass

Amerikan folk müziğinin bir formu olan ve country’nin bir alt türü olan Bluegrass, Appalachia bölgesinde yaşayan genelde fakir insanlar tarafından İskoç, İrlanda, Galler ve İngiliz geleneksel müziklerinin karışımı olarak ortaya çıkmış. Tarz sonraları Afrika-Amerikan Jazz müziğinden de etkilenmiş. Bluegrass’i 18. yy’da İngiltere ve Büyük Britanya’dan Appalachia’ya gelen göçmenler yaratmışlar. Önceleri geldikleri bölgenin geleneksel ve dans müziklerini çalarlarken zamanla Bluegrass’in doğmasına öncülük etmişler. Bu yüzden birçok eski Bluegrass şarkı ve sözleri doğrudan Britanya adasından gelmekteymiş.

Bluegrass tarzını Amerikalı müzisyen Bill Monroe (1911-1996) yaratmış. Müzik tarzının adı Monroe’nun grubu olan Blue Grass Boys’dan geliyormuş.  Bu isim de aslında Bluegrass’in babası olarak bilinen Monroe’nun Kentucy’de doğduğu yerleşim biriminin adıymış.

Albümden birkaç öneri;

Wayfaring Stranger

The Boy Who Wouldn’t Hoe Corn (Filmden)

If I Needed You

Will the Circle Be Unbroken

“The Broken Circle Breakdown (OST)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.