French Connection (Kanunun Kuvveti)

The French Connection - Kanunun Kuvveti

TÜR: Aksiyon, Suç, Dram. SÜRE: 104 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1971. imdb: 7,8. rottentomatoes: %98.

1970’ler New York’unda geçen filmin atmosferi, konusu, tempolu anlatımı ve birkaç kez “e, nolcak şimdi?”yi akla getiren kurgusuyla, Kanun Kuvveti, oldukça başarılı bir suç aksiyon drama filmi.

Filmde yer alan metro-araba kovalama sahnesi, sinema tarihinin en iyi araba kovalama sahnelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Konu

New York Polis departmanı, narkotik şubesinde görevli olan Jimmy ‘Popeye’ Doyle (Gene Hackman) ve partneri Alain Charnier (Fernando Rey), gece kulübünde Sal Boca (Tony Lo Bianco), eşi Angie Boca (Arlene Farber) ve arkadaşlarının eğlendiği masayı gözetlemeye başlarlar. Doyle, sadece sezgilerine dayanarak Boca çiftinin bir şeyler çevirdiğini söyler ve partneriyle birlikte gece gündüz onları takip etmeye ve araştırmaya başlarlar. Bir süre sonra, şeflerine bin bir dil dökerek telefon dinleme ve destek iznini alırlar. Fakat Doyle, geçmişte yaptığı hatalardan ötürü sorunlu bir dedektif olarak görülmektedir ve zaman geçtikçe elle tutulur hiçbir şey elde edemezler.

Hakkında

Kanunun Kuvveti, Robin Moore’un gerçek bir hikâyeyi konu alan, aynı adlı romanından Ernest Tidyman tarafından uyarlandı ve William Friedkin tarafından yönetildi.

Yapım, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo dâhil 5 Oscar ödülünün sahibi oldu. Ayrıca, Altın Küre’de En iyi Film (Drama), En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu (Gene Hackman), BAFTA’da En ;yi Erkek Oyuncu (Gene Hackman) ve En İyi Kurgu ödüllerini kucakladı.

Film, rottentomatoes’da %98 taze olarak değerlendiriliyor ve sitenin en iyi 100 film listesinde yer alıyor.

1,8 milyon dolar bütçesi olan yapım, 52 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin orijinal adı olan French Connection, 1960’ların sonu ile 1970’lerin başı arasında Türkiye’de yetiştirilen afyondan üretilen eroinin yasadışı yollarla Fransa üzerinden önce Kanada, ardından da Amerika’ya götürülmesi organizasyonuna verilen ad. Organizasyonun dağılması, Türkiye hükümetinin 29 Haziran 1971’de Afyon yetiştiriciliğini yasaklamasıyla başlıyor.

Filmin meşhur araba sahnesinin Stillwell Bulvarı ile 86. sokak kesişimindeki bölümü daha gerçekçi olması için plansız olarak çekildi. Bu yüzden birkaç sokak öteye arabasını park edip işine gitmiş olan bir adam, döndüğünde arabasına çarpıldığını fark etti. Sonraları film yapımcıları adama tamir ücretini ödediler.

Araba kovalama sahnesinin birçok bölümü izin alınmadan ve trafik kontrolü yapılmadan illegal olarak çekildi. Bu yüzden filmdeki birçok çarpışma olayı ve yayaların tepkileri birebir gerçek.

Filmin başında Doyle ve Russo’nun uyuşturucu satıcılarını gözlemlediği sahnede, Doyle’un Noel Baba kılığına girme fikri, dedektif Eddie Egan ve Sonny Grosso’nun yaşadıkları gerçek bir olaydan alındı. Egan ve Grosso, polis raporlarına göre, uyuşturucu ticaretinde yer alan aktörlerin, gizli polisleri kolay bir şekilde fark edip kaçtıklarını biliyorlardı. Bir Noel gecesinde Egan, kendisin gizlemek için Noel Baba kılığına girdi. Bir süre onları gözlemledikten sonra partnerini uyarmak için Jingle Bells’i söylemeye başladı ve birçok suçluyu tutuklamayı başardılar.

Filmin teknik danışmanı olan ve Simonson karakterini canlandıran dedektif Eddie Egan, New York Polis Teşkilatı’ndaki görevinden emekli olup kariyerini Hollywood’da sürdürmeye karar vermişti. Fakat Polis teşkilatı, raporlardaki ufak hatalar ve kanıtları yanlış kullanma tarzı nedeniyle Egan hakkında dava açtı. Yönetmen William Friedkin ve Roy Scheider, eski dedektif lehine tanıklık yaptılar. Egan, emekliliğini istemesinden birkaç saat önce polis teşkilatındaki görevinden alındı ve emekli maaşına el konuldu. Bu karar sonraları üst mahkemece kaldırıldı.

Roy Scheider ve Gene Hackman, rollerine adapte olmak adına, gerçek dedektifler Eddie Egan ve Sonny Grosso ile bir ay boyunca devriyeye çıktılar. Hackman, bu devriyelerin birinde gerçek bir zanlının ekip arabası içinde zapt edilmesine yardımcı oldu. Fakat sonraları polis taklidi yaptığı için hakkında dava açılmasından büyük endişe duyduğunu ifade etti.

Yönetmen William Friedkin, Gene Hackman’ın, karakteri Doyle’un ırkçı dilini kullanmakta çok zorlandığını ve rahatsız olduğunu söyledi.

William Friedkin, Weinstock’un eroinin saflığını kontrol ettiği sahnede gerçek eroin kullandıklarını söyledi.

Manhattan’ın havadan görüntülendiği sahnede Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kulelerinden ilkinini yapım aşamasında olduğu görülebiliyor.

Filmdeki gerçek olay örgüsü, 7 Ekim 1961 – 24 Şubat 1962 tarihleri arasında geçiyor.

Bar sahnesindeki ekstra oyuncuların tamamı gerçek polis memurlarıydı.

William Friedkin, düşük bütçe nedeniyle çekim için hiçbir set kurmadıklarını söyledi.

Tren görevlisinin vurulduğu sahnedeki oyuncu, Aktör derneğine üye, gerçek bir tren görevlisiydi.

Gene Hackman, rol testine girmeden ve senaryoda karakteriyle ilgili bölümü okumadan, sadece yönetmen William Friedkin ile bir görüşme yaptıktan sonra rolü aldı.

New York ve Brooklyn’deki çekimler sırasında düşük hava sıcaklığı nedeniyle kamera ve çekim araçları sıklıkla donuyorlardı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmde motor tamircisi bir polisi canlandıran Irving Abrahams, gerçek hayatta da motor tamircisi bir polisti ve tıpkı filmde de anlatıldığı gibi, arabayı parçalayarak davada Eddie Egan ve Sonny Grosso’ya yardım etmişti. Film yapılırken Grosso, yönetmene, garaj sahnesindeki karakteri gerçeğinin canlandırmasını önerdi, o da kabul etti.

Dip Not: 2 Mayıs 2013’de yayımlandı, 21 Mayıs 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.