Searching for Sugar Man (Sugar Man’in İzinde)

Searching for Sugar Man

TÜR: Belgesel, Biyografi, Müzik. SÜRE: 86 Dk. ÜLKE: İsveç, İngiltere. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8,2. rottentomatoes: %94.

Şarkı sözleri Güney Afrika’da birçok ırkçılık karşıtı gösteride kullanılan Rodriguez’in oldukça enteresan hayat hikâyesini konu alan Sugar Man’in İzinde, her şeyiyle dört dörtlük bir belgesel.

Belgesel, konusu ve gizemli anlatımıyla, seyirciyi sürekli canlı tutmayı başarıyor ve ani “yükselmelerle” şaşırtmayı başarıyor.

Konu

70’ler Güney Afrika’sında özellikle ırkçılık karşıtları arasında bir ilahmışçasına sevilen Amerikalı rock sanatçısı Rodriguez’in ülkesindeki bir konserinde kendisini yakarak intihar etmesi oldukça dramatik karşılanmıştır. Onlarca yıl sonra bir müzik tutkunu Sugar Man’in izini sürmeye karar verir.

Hakkında

Sugar Man’in İzinde’yi, Craig Bartholomew Strydom “Looking for Jesus” ve Stephen ‘Sugar’ Segerman’in “Sugar and the Sugar Man” adlı makalelerinden yola çıkarak Malik Bendjelloul senaryolaştırdı ve yönetti.

Yapım, Oscar ve BAFTA’da En İyi Belgesel ödülünün sahibi oldu.

Belgesel, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

Sugar Man’in İzinde, 9 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Belgesel, Güney Afrika’da yaşayan Sugar Man lakaplı bir müzik tutkununun şu sözleriyle başlıyor; “Rodriguez’in Cold Fact isimli albümünün yayınlanmasının üzerinden 40 yıl geçti. Ve Güney Afrika’da bu albüm çok tutmuştu. Zamanının en etkili albümlerinden biri olmuştu. Ancak sorun şuydu ki, biz bu adamı tanımıyorduk. Diğer rock yıldızlarımız hakkında gereken her bilgiye sahiptik. Ancak bu adam hakkında, ortada hiçbir bilgi yoktu. Sonradan intihar ettiğini öğrendik. Kendini sahnede tutuşturmuş ve dinleyicilerinin önünde yanarak ölmüş. Bu inanılmaz bir şeydi. Sadece bir intihar olduğu için değil. Rock tarihindeki belki de en acayip intihardı.”

Belgeselin yeterli bütçesi olmadığı için, yönetmen Malik Bendjelloul, üç boyutlu animasyonlar yerine ara sahneleri, bizzat kendisi kâğıtlara çizip, kurgu aşamasında anime ederek kullandı.

Düşük bütçe nedeniyle, gerçek 8mm kameralar pahalı olduğu için, belgeseldeki bazı bölümler, iPhone’da yer alan “8mm Vintage Camera” aplikasyonuyla çekildi. Aplikasyon yapımcılara 1,99 dolara mal oldu.

The New York Times’dan Manohla Dargis eleştiri yazısında, “hayranlar, inanç ve yok olmadan önce umut veren gizemli müzisyenler hakkında inanılmaz etkileyici bir belgesel. 2012’nin en iyi 10 filmi arasında” dedi.

Sugar Man’in İzinde, yönetmen Malik Bendjelloul’in ilk ve tek filmi.

İsveçli yönetmen Malik Bendjelloul, 13 Mayıs 2014’tedeprasyona bağlı olarak hayatına son verdi. Ölmeden önce Lawrence Anthony’nin The Elephant Whisperer kitabından bir film yapma projesi üzerinde çalışıyordu.

Yapım, rottentomatoes’un en iyi 100 belgesel listesinde yer alıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Belgeselin aldığı en büyük eleştiri; mit yaratmak için, anlatımında Rodriguez’in 1970’ler de Avustralya’da da ünlü olduğundan, hatta 1979-81 yıları arasında ülkeye turneler yaptığından bahsetmemesi geliyor.

Dip Not: 22 Mart 2013’de yayımlandı, 18 Mayıs 2015’de güncellendi.

“Searching for Sugar Man (Sugar Man’in İzinde)” üzerine 3 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.