Drogheda United FC’nin Amblemindeki Ay-Yıldız ve Trabzonspor Dostluk Maçı

DroghedaUnited-Trabzonspor

Bu aralar spor haberlerini çok fazla takip edemiyorum. O yüzden olsa gerek, Trabzonspor’un İrlanda Premier Ligi takımlarından Drogheda United FC ile bugün oynayacağı dostluk maçını daha bu sabah öğrendim. Ama biraz dolaylı yoldan…

Dün Trabzonsporlu bir arkadaşın attığı twitten, İrlanda Futbol Federasyonu’nun (FAI) Trabzonspor ile ilgili olarak yayınladığı bir haberde, 3 temmuz şike sürecinin konusu olan 2010-11 sezonunun Süper Lig şampiyonunu, (Türkiye Futbol Federasyonu’nun aksine) Trabzonspor olarak yazdığını öğrendim ve şaşırdım. Ama kötü bir zamana denk geldiği için çok fazla üzerinde duramadım sonrasında da unuttum. Bu sabah ise benzer bir başlığı spor sitelerinden birinde gördüm ve okumaya başladım. Haberin ayrıntılarında ise Trabzonspor ve Drogheda United’ın İrlanda’da bir dostluk maçı yapacaklarını öğrendim.

15 Mart 2013 tarihinde FAI’nin internet sitesinde yayınlanan “Drogheda United to face Trabzonspor in Tallaght” başlıklı haber, “Türkiye Süper Lig’inden bir takımın, kendi imkânlarıyla, Drogheda United ile maç yapmak için Tallaght stadyumuna geleceğine kim inanırdı ki?” diye başlıyor. Açıkçası, ben de maçı öğrendiğimde, içimden “ne alaka?” diye geçirmiştim.

Ama sonrasında, iki takımın ve taraftarlarının birkaç yıldır dost olduklarını, ikisinin de renklerinin bordo-mavi olduğunu, maçın Türk Hava Yolları sponsorluğunda ve Türkiye’nin İrlanda Büyükelçiliği’nin desteği ile oynanacağını öğrendim.

Aklıma 1960’larda, futbol takımlarının kıta ve/veya dünya turnelerine çıkıp ülke ülke, şehir şehir dolaşıp, dostluk maçları yaptığı günler geldi. O dönemlerde, Güney Amerika takımları bile, Ankara’ya, İzmir’e, İstanbul’a dostluk maçları yapmaya gelirlerdi. Bu maçlar tribündeki seyirciler için oldukça fantastikti ama bir yandan da, hem takımların para kazanmalarını, hem de ülkelerin arasındaki dostluk bağlarının gelişmesini sağlardı. Tabi aynı zamanda yabancı takımların sahaya yansıttıkları futbol, “ülkelerinin futbolu” olarak mercek altına alınır ve basın yoluyla Türkiye’deki tüm futbolseverlere ulaştırılırdı.

Ay-Yıldız’ın Önemi

DroghedaUnitedFC

Okuduğum birkaç yerli ve yabancı yazıda, Drogheda United ile Trabzonspor arasında kurulan dostluğun nedenlerinden biri olarak Drogheda’nın amblemindeki ay-yıldız gösterilmiş. Ben de logoyu gördüğüm an aklıma, birkaç yıl önce İngiltere Premier Liginde mücadele eden Portsmouth FC’nin amblemi geldi. Zira onlarınkinde de benzer bir ay-yıldız vardı.

PortsmouthFC

tr.wikipedia’da Drogheda’nın ay-yıldızına sebep olarak, Osmanlı’nın 1847’de İrlanda’da yaşanan büyük açlık döneminde, içi gıda dolu 3 tane gemiyi Drogheda limanına göndermesine duyulan minnetten kaynaklandığı yazsa da, aslında durum öyle değilmiş.

1189-1192 yılları arasında Orta Doğu’ya 3. haçlı seferini düzenleyen İngiltere Kralı Aslan Yürekli Richard, 1192’de Doğu Roma İmparatorluğu’na ait Kıbrıs’ı fethetmiş. Biri İngiltere’de, diğeri İrlanda’da liman kasabası olan Drogheda ve Portsmouth da İngiliz tarihindeki bu büyük başarıyı yaşatmak için armalarına, fethedilen Kıbrıs’ın Doğu Romalı yöneticisi Isaakios Komnenos’un (Isaac Komnenos) armasındaki ay-yıldızı işlemişler.

Futbol Sadece Oyundur

Her şey bir yana, futbolu sadece oyun olarak seven ve yeni dostluklar yarattığını inanan bizim gibi futbolseverler için bu gibi maçların ve dostlukların anlamı çok büyük. Tıpkı sezon başında Eskişehirsporluların St. Johnstone FC’lilerle kurduğu dostluk gibi. Çünkü futboldaki bu tür hareketler, kavganın, dövüşün, hakaretin gırla seyrettiği ve bol reyting aldığı günümüz futbol dünyasında, az da olsa nefes almamızı sağlıyor.

Fakat ne yazık ki, sadece İstanbul hegemonyası (para) için çalışan basın için bu olayların hiçbir önemi yok. Baksanıza, bu maçla ilgili olarak haber yapmalarını sağlayan tek şey, FAI’nin 2010-11 sezonunda Fenerbahçe yerine Trabzonspor’u şampiyon göstermesi. Bu kadar basit…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.