The Elephant Man (Fil Adam)

The Elephant Man - Fil Adam

TÜR: Biyografi, Dram. SÜRE: 124 Dk. ÜLKE: Amerika, İngiltere. YAPIM YILI: 1980. imdb: 8,2. rottentomatoes: %90.

Konusunu yaşanmış bir hikâyeden alan ve çok ender görülen bir hastalık nedeniyle tüm vücudu urlarla kaplı bir adamın dramını anlatan Fil Adam, oldukça başarılı bir biyografi drama filmi.

Konu

Victoria dönemi İngiltere’sinde yaşayan John Merrick (John Hurt), çok ender görülen bir hastalık yüzünden ileri derecede şekli bozuk bir bedene sahiptir. Vücudunun büyük bir bölümü urlarla kaplıdır ve uzuvları orantısızdır. Sol kolu ve parmakları normal boyutlarında iken sağ kolu diğerinin 2-3 katı kalınlığında ve oldukça şekilsiz ve kullanışsızdır. Londra hastanesinde çalışan genç bir cerrah olan Frederick Treves (Anthony Hopkins), John’u Victorian Freak Show adındaki bir karnavalda keşfeder. Fil Adam lakabı ile kafes hayvanı muamelesi gören John’u hastaneye götürüp hem hastalığını incelemek hem de onunla iletişim kurmak ister.

Hakkında

1923 yılında İngiliz cerrah Sir Frederick Treves’in yayınladığı The Elephant Man and Other Reminiscences ve Ashley Montagu’nun The Elephant Man: A Study in Human Dignity kitabından David Lynch, Christopher De Vore ve Eric Bergren tarafından uyarlanan Fil Adam’ın yönetmen koltuğunda David Lynch oturuyor.

Yapım, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu dâhil, 8 dalda Oscar’a ve 4 dalda Altın Küre’ye aday gösterildi. BAFTA’da En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu dâhil 3 ödül kazandı.

8,2 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Fil Adam, rottentomatoes’da %90 taze olarak değerlendiriliyor.

5 milyon dolar bütçesi olan yapım, 26 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Merrick’in rahatsızlığı, onun öldüğü zamanlarda tanısı konulmamış bir hastalıktı. Ölümünün ardından iskelet ve vücudunda yapılan araştırmaların ardından hastalığının Nörofibromatozis Tip I olduğu anlaşıldı.

Fil Adam’ın makyajı 5 saat ve gerçi çıkartması 2 saat sürüyordu. John Hurt, sabah 5’de sette hazır bulunuyor ve çekimler öğlenden akşam 10’a kadar yapılıyordu. Oyuncuda makyaj nedeniyle zorunlu kas gerilmeleri olduğu için çekim günleri değişiyordu.

Joseph “John” Merrick’in ölümünün ardından bedeni çeşitli tıbbi araştırmalarda kullanıldı. Bazı iç organları kavanozlar içinde saklandı ve kafası, kolları ve ayağından parçalar alındı. 2. Dünya Savaşı sırasındaki Alman hava saldırısında organlar yok oldu ama parçalar kurtarılarak Londra Hastanesinde saklandı. Filmde John Hurt’un makyaj modeli tasarlanırken bu parçalardan yararlanıldı.

Anthony Hopkins, bu filmde canlandırdığı Dr. Frederick Treves rolü nedeniyle, Kuzuların Sessizliği’nde (Silence Of The Lambs), Dr. Hannibal Lecter rolü için teklif aldı. Oyuncu, şaşkınlıkla yönetmene, “ama Dr. Frederick Treves iyi bir adamdı?” diye sordu. Yönetmen de ona, “Hannibal Lecter da iyi adam. Sadece kötü düşüncelerinin tutsağı olmuş durumda” cevabını verdi.

Hopkins, sonraları Dr. Frederick Treves karakterinin, canlandırdığı donuk, silik karakterlerden biri olduğunu söyledi.

Frederick Treves’in Merrick’i ilk kez gördüğü sahnede gözünden bir damla yaş düşüyor. Anthony Hopkins, sahnenin çekimi sırasında, hasta olan babasının düşündüğünü söyledi.

Ağzındaki yaralar nedeniyle Merrick, gerçek hayatta hiçbir zaman filmdeki gibi konuşamadı. Hem hastane çalışanı, hem de onun arkadaşı olan Doktor Frederick Treves, onu tanıdığı için, çoğunlukla Merrick’in tercümanı oldu.

Merrick, 5 Ağustos 1862’de Leicester, İngiltere’de doğdu ve 11 Nisan 1890’da, 27 yaşındayken Royal London hastanesinde öldü. Dr. Treves, filmin de büyük oranda temel aldığı anılarında Merrick’in ismini John olarak yazdı. Fakat el yazısıyla yazdığı müsveddelerde isim Joseph olarak geçiyordu ve bilerek üstü karalanıp John yapılmıştı. Günlük gazetelerdeki yazılarda da Merrick’in adı Joseph olarak yer alıyordu. Dr. Treves’ın neden ismi değiştirdiği konusu hala bilinmiyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Filmdeki bazı bölümler gerçekte yaşanmadı. Merrick hastane yöneticilerinden asla kötü muamele görmedi ve hastaneden kaçırılmadı. Kötü bir gece bekçisi yoktu. Ve hastanede geçirdiği kısa süre boyunca Merrick her zaman sakin ve iyi niyetliydi.

Öneren: Ömür.

Dip Not: 10 Ocak 2013’de yayımlandı, 22 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.