Joyeux Noël (Merry Christmas / Ateşkes)

Joyeux Noel - Happy Christmas - Ateskes

TÜR: Tarih, Müzik, Dram. SÜRE: 116 Dk. ÜLKE: Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika, Romanya. YAPIM YILI: 2005. imdb: 7.8. rottentomatoes: %74

Görgü tanıklarından 2. İskoç Muhafız Alayı’ndan Teğmen Sir Edward Hulse’un “Eğer bu yaşadıklarımızı bir filmde izlemiş olsaydım, ‘kesin uydurma’ der geçerdim” sözleriyle, tarif ettiği 1914 Noel gecesi, 2005 yılında Fransız yönetmen Christian Carion’un senaryosunu yazıp yönettiği Ateşkes (Joyeux Noël / Merry Christmas) adlı filme ilham kaynağı oldu.

Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde “Büyük Üçlü”ye (Oscar, Altın Küre, BAFTA) aday olan Ateşkes, siper savaşlarının tüm şiddetiyle devam ettiği Belçika’daki Ypes Cephesi’nde, 1914 Noel gecesi yaşanan inanılması güç olayları konu ediniyor.

İki düşman hattındaki askerlerin cephede başıboş bir şekilde dolaşan kediye farklı isimler takmaları filmin en güzel sahnelerinden biri.

Konu

Aralarında sadece birkaç metre mesafe bulunan siperlerden birbirlerini öldürmeye çalışan Alman ve İngiliz-İskoç-Fransız birlikleri, Noel gecesi gayri resmi bir ateşkese imzalarını atarlar. Noel gecesi komutanlara verdiği konserden sonra gizlice cepheye dönüp, siperdeki askerlere moral vermek için şarkılar söyleyen ünlü Alman tenor Nikolaus Sprink’a (Benno Fürmann), kısa bir süre sonra karşı siperdeki İskoç askerleri gaydalarıyla eşlik ederler.

Hakkında

Ateşkes’i, Fransız yönetmen Christian Carion yazıp yönetti.

Film yarıştığı kategorilerde, Oscar’ı Tsotsi, Altın Küre’yi Vaat Edilen Cennet (Paradise Now) ve BAFTA’yı Kalbim Bir An Durdu’ya (De Battre Mon Coeur S’est Arrêté) kaybetti.

22 milyon dolar bütçesi olan film 17.7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Görgü tanığı, Percy Jones, Westminster Alayı, “Karşılıklı iyi dilekler ve el sıkışmalar eşliğinde, düşmanlarımızla birlikte muhteşem bir gün geçirdik.“

Görgü tanığı, Onbaşı John Ferguson, Seaforth Highlanders, “Vay anasını! Küçük bir grup Alman ve İngiliz tarafsız bölgede toplandı. Karanlıkları aşarak, kibrit ışıklarında kahkahalar duyduk. Dilimizi konuşmadılar, işaretlerle anlaştılar. Herkes mutluluk sarhoşuydu. Cephede kahkaha atıp konuşuyorduk ama birkaç saat sonra birbirimizi öldürmeye çalışacaktık!”

I. Dünya Savaşı’nda görev alan Tümgeneral Audebert, savaş sırasında bulundukları Fransız siperine gelen bir kedinin tasmasına sıkıştırılmış, “hangi alaydan geliyorsunuz?” notunu fark edip, kediyi casusluk suçlamasıyla idam ettiklerini söyledi.

Filmde yer alan Alman opera sanatçısı Nikolaus Sprink (Benno Fürmann) karakteri için, savaş sırasında cephedeki Alman askerlerine şarkılar söyleyen Alman tenor Walter Kirchhoff’tan (1879-1951) esinlenildi.

2011’de filmin senaryosunu temel alan Sessiz Gece (Silent Night) adında bir opera sahnelendi.

Filmin konusu olan gerçek olaylar sırasında 2nd Battalion The Royal Welsh Fusiliers (İngiliz) ve the Saxon Infantry (Alman) birlikleri arasında 1914 Noel gecesi meşhur bir futbol maçı yapılmıştı.

Horstmayer’in (Daniel Brühl), Lieutenant Audebert’i (Guillaume Canet) selamladığı sahnede, Horstmayer , “gurur duyulacak bir şey yok. Senin eşin Alman değil” sözlerini sarf ediyor. Fakat ironik bir şekilde Canet, gerçekte, filmde de rol alan ünlü Alman kadın oyuncu Diane Kruger ile evli.

Film 1914 Noel’inde birbirlerine kardeşçe davranan tüm askerlere ithaf edildi.

Tarihi gerçek olarak; savaş sırasında yaşanan birçok Noel ateşkesi, iki tarafın cenazelerini toplayıp gömmeleri için verilirdi. Ve filmde Alman tenorun tarafsız bölgeye geçmeyi cesaret ettiği sahne gibi olaylarda, çoğu zaman askerler karşı tarafın keskin nişancıları tarafından vuruluyordu.

Joyeux Noel Filmi ve Christmas Truce yazısı için tıklayın…

Dip Not: 13 Aralık 2012’de yayımlandı, 24 Artalık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.