Silence Of The Lambs (Kuzuların Sessizliği)

TÜR: Dram, Gerilim. SÜRE: 118 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1991. imdb: 8,6. rottentomatoes: %94.

En İyi Film Oscar’ına uzanan tek korku filmi olma özelliğini hala koruyan Kuzuların Sessizliği, şok edici konusu, gerilimli anlatımı ve Anthony Hopkins ile Jodie Foster’ın harikulade oyunculuklarıyla göz kamaştırıcı bir gerilim drama filmi.

Konu

Özellikle kilolu kadınları kaçıran ve vücutlarının bazı bölgelerindeki derilerini yüzen bir seri katili arayan FBI, bir türlü düzgün bir ipucu yakalayamamıştır. FBI’daki eğitimi devam eden Clarice Starling (Jodie Foster), kurbanlarını öldürdükten sonra yiyen, psikolog Dr. Hannibal Lecter’ın (Anthony Hopkins), seri katil hakkında bilgi almak için, tutulduğu hücreyi ziyaret eder.

Hakkında

Thomas Harris’in aynı adlı romanından Ted Tally tarafından uyarlanan Kuzuların Sessizliği’nin yönetmen koltuğunda Jonathan Demme oturuyor.

En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Anthony Hopkins), En İyi Kadın Oyuncu (Jodie Foster), En İyi Yönetmen ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında 5 büyük Oscar ödülünü kazanan yapım, Altın Küre’de En İyi Kadın Oyuncu ve BAFTA’da da En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldu.

8,6 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Kuzuların Sessizliği, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

19 milyon dolar bütçesi olan yapım, 270 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Jodie Foster, Lecter ve Starling’in ilk görüşmesinde, Anthony Hopkins’in, onun güneyli aksanıyla dalga geçtiği bölümün tamamen doğaçlama olduğunu söyledi. Aynı sahnede Foster’un korkusu da tamamen gerçekti. Oyuncu o an, kişisel bir saldırıya uğradığını hissettiğini söyledi. Sonraları, Hopkins’e bu gerçekçi ifadeyi vermesini sağladığı için teşekkür etti.

Anthony Hopkins, rolüne hazırlanmak için, birçok seri katil dosyası üzerinde çalıştı. Hapishaneleri ziyaret etti ve hüküm giymiş suçlularla görüştü. Bazı seri katil davalarına katıldı ve duruşmaları takip etti.

Anthony Hopkins, 118 dakikalık filmde sadece 24 dakika 52 saniye görünerek, en az süre ekranda kalıp, En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanan ikinci aktör unvanını elde etti. İlk sırada Ayrı Masalar’da (Separate Tables) 23 dakika 39 saniye yer alıp ödüle uzanan David Niven var.

Anthony Hopkins, Dr. Hannibal Lecter rol teklifini, Fil Adam’da (Elephant Man) canlandırdığı Dr. Frederick Treves’dan ötürü aldığını öğrenince, şaşkınlıkla yönetmene, “ama Dr. Frederick Treves iyi bir adamdı?” diye sordu. Yönetmen de ona, “Hannibal Lecter da iyi adam. Sadece kötü düşüncelerinin tutsağı olmuş durumda” cevabını verdi.

Buffalo Bill karakteri üç gerçek seri katilin bir karışımı olarak yaratıldı. Kurbanlarının derisini yüzen Ed Gein, kolundan yaralı taklidi yaparak öldürmeyi düşündüğü kadınlara yaklaşan ve seri katil teriminin ilk tanımlanma sebebi olan Ted Bundy ve kaçırdığı kadınları bodrumundaki çukurda tutan Gary Heidnik.

Hannibal Lecter’in hücrede yaptığı görüşmeler için, seri katil Ted Bundy’nin ajan Keppel ile yaptığı görüşmelerden esinlenildi.

Lecter’ın, Baltimore’dan götürüldüğü sahnede, karakterin sarı ya da turuncu bir mahkûm tulumu giymesi düşünülüyordu. Hopkins, daha sinir bozucu ve kliniklik bir görüntü vereceği için yönetmen ve kostüm tasarımcısını, tulumun beyaz olması konusunda ikna etti. Hopkins, sonraları bu düşüncesinin dişçilerden korkmasından kaynaklandığını belirtti.

Filmin posterinde yer alan güvenin üst bölümünde, Salvador Dali’nin çıplak kadınlardan oluşturduğu kuru kafa çalışması “In Voluptas Mors” yer alıyor.

Ted Levine, Buffalo Bill rolüne hazırlanmak için birçok seri katil profili okudu. Sonraları okuduğu materyallerin çok rahatsız edici bulduğunu söyledi. Ayrıca kadın kıyafetleri giydiği sahne için, travesti barlara gitti ve bazı travestilerle görüşmeler yaptı.

Anthony Hopkins ve Jodie Foster, film süresince sadece 4 sahneyi paylaşıyorlar.

Anthony Hopkins’in temsilcisi oyuncuyu arayarak, “Kuzuların Sessizliği” adlı bir filmin senaryosunu göndereceğini söyledi. Hopkin’in ilk aklına gelen şey, “herhalde çocuk filmi”ydi.

Clarice Starling, Amerika Film Enstitüsü tarafından, 50 kişilik listede, 6. En Büyük Film Kahramanı seçildi. Starling, listede en yüksek sırada yer alan kadın kahramandı. Hannibal Lecter ise 50 kişilik listede, En Kötü Film Karakteri seçildi.

Jodie Foster rolüne hazırlanmak için FBI ajanı Mary Ann Krause ile uzunca bir süre iletişim halinde kaldı. Krause, yaptıkları işin zamanla çok kahredici olduğunu ve bu sahnenin karakterin bu ruh halini çok iyi yansıtacağını söyleyerek, Foster’a, Starling karakterinin arabada ağladığı sahne fikrini de verdi.

Clarice, Dr. Hannibal Lecter’la yaptığı bir görüşme sırasında, çocukken yanına bir kuzuyu alıp, çiftlikten kaçtığı anısını anlatırken, “düşündüm ki, birini kurtarabilsem…” dediği an, arkadan bir ses geliyor. O an, çekim ekibinden biri elindeki çekici düşürmüştü. Yönetmen, “sahne mahvoldu” diye düşünse de, Foster, kısa süreli şaşkınlığın ardından sahnenin çekimine devam etti. Yönetmen de sahneyi aynen bu şekilde kullandı. “Kestik” sesinden sonra Foster, arkasını döndü ve “bu da neydi böyle?” diye bağırdı.

Anthony Hopkins, Lecter karakterini, Stanley Kubrick’in 2001: Uzay Yolu Macerası (2001: A Space Odyssey) filmindeki HAL 9000 adındaki bilgisayara çok benzettiğini söyledi. Oyuncu Lecter’ın tıpkı HAL gibi, etrafında olan her şeye hâkim, aşırı derecede karmaşık, aşırı derecede zeki ve aşırı derecede mantıklı bir ölüm makinası olduğunu ifade etti.

Jonathan Demme, Lecter ve Starling’in ilk görüştükleri sahneyi çekerken, Anthony Hopkins, filmin zirve noktalarından biri olan iç çekme anını, doğrudan kameraya bakarak yapması gerektiğini söyledi. Böylece Lecter’ın, “her şeyi bildiği” resmedilmiş olacaktı.

FBI’ın Davranış Bilimleri Birimi, film yapılması sırasında destek verdi.

Anthony Hopkins, Hannibal Lecter’un sesinin, Truman Capote ve Katharine Hepburn’ün karışımı olduğunu söyledi.

Oscar’da En Büyük Beş ödülü kazanan Kuzuların Sessizliği, 1934 yapımı İki Gönül Bir Olunca’nın (It Happened One Night) ve Guguk Kuşu’ndan (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) sonra, bu başarıyı elde eden 3. Film oldu.

Jodie Foster, Sanık’tan (The Accused) sonra ikinci kez, En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazanarak, 30 yaşına gelmeden ikinci kez bu onura erişen sayılı oyunculardan biri oldu.
Film, gösteriminin ilk haftasında bütçesini karşılayacak gişe hasılatına ulaşmıştı.

Thomas Harris, romanı 6 yılda yazdı.

Yönetmen Jonathan Demme, filmin sonunda mavi şapkalı adam olarak beyaz perdede ufak bir rolle yer aldı.

Orion film şirketi, Oscar’da rakip olmaları ve daha iyi gişe sağlamaları için Kuzuların Sessizliği ile Kurtlarla Dans’ı (Dances with Wolves), 90’ların sonunda yayınlamayı planlıyordu. Fakat finansal problemler yüzünden birini seçmek zorunda kaldılar ve Kurtlarla Dansı’da karar kıldılar. Yapım, En İyi Film dâhil 7 Oscar birden kazandı. 1991’in başında yayınlanan Kuzuların Sessizliği ise bir sonraki yıl, En iyi Film dâhil 5 Oscar birden kazandı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Lecter, Clarice Starling’in ilk ziyaretinde, hücresinin duvarında yer alan tablonun, Floransa’daki Duomo’nun Belveder’den görünümü olduğunu söylüyor. Sonraları Buffalo Bill’in Belvedere, Ohio’da yaşadığını öğreniyoruz.

FBI yetkilileri, filmdeki seri katil ve kurbanlarının sorgulanmalarındaki gerçekçilikten çok etkilendiklerini, fakat Clarice gibi tecrübesiz bir ajanın, asla Buffalo Bill gibi bir seri katili bulmaya tek başına gönderilmeyeceğini de ifade ettiler. Yönetmen Jonathan Demme, hikâyenin psikolojik zirvesi olduğu için bu sahneyi değiştirmediğini ifade etti.

Lecter’ın Boyle’u öldürdükten sonra karnını deşerek hücreye astığı sahne, 20. yüzyılın en büyük İngiliz ressamı olarak kabul edilen ve eserleri, varoluşçuluk düşünce sisteminin derin izlerini taşıyan; çok nadir istisnalar haricinde, var olmanın ıstırabını, ümitsizliği ve ‘insanoğlunun kötü ruhluluğu’nu resmeden Francis Bacon’ın çalışmaları temel alındı.

Dip Not: 19 Kasım 2012’de yayımlandı, 16 Nisan 2015’de güncellendi.

“Silence Of The Lambs (Kuzuların Sessizliği)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.