Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Karayip Korsanları: Siyah İnci’nin Laneti)

TÜR: Macera, Fantezi. SÜRE: 143 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2003. imdb: 8,1. rottentomatoes: %79.

Konusu, anlatımı, çekimleri ve Johnny Deep’in nefis oyunculuğuyla, Karayip Korsanları: Siyah İnci’nin Laneti, eğlenceli bir macera filmi.

Filmin Klaus Badelt imzalı müzikleri de oldukça başarılı.

Konu

Siyah İnci korsan gemisinin kaptanı Jack Sparrow (Johnny Depp), yardımcı kaptan Barbossa’nın (Geoffrey Rush) çıkarttığı isyan nedeniyle bir adada ölüme terk edilmiş, fakat hayatta kalmayı başararak bir liman kasabasına ulaşmıştır. Bu arada Barbosa, kayıp Aztek altınını ve korsan Çizmebağı Bill Turner’ın oğlu Will Turner’ı (Orlando Bloom) bulmak üzere limana saldırır ve Elizabeth Swann’ı (Keira Knightley) kaçırır.

Hakkında

Ted Elliott, Terry Rossio, Stuart Beattie ve Jay Wolpert’ın senaryosunu yazdığı filmin yönetmen koltuğunda Gore Verbinski oturuyor.

Yapım, En İyi Erkek Oyuncu (Johnny Deep) dâhil, 5 dalda Oscar’a aday gösterildi ve BAFTA’da En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı ödülünün sahibi oldu.

8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Siyah İnci’nin Laneti, rottentomatoes’da %79 taze olarak değerlendiriliyor.

140 milyon dolar bütçesi olan film, 654 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Johnny Deep, güneş altındaki çekimlerde gözlerinin kısılmaması için güneş gözlüğü işlevi gören bir lens kullandı.

Senaryoya göre; Will Turner filmdeki en iyi, Barbossa ve Komodor Norrington onun altında ama iyi, Jack Sparrow ise en kötü kılıç kullanan karakter.

Johnny Depp, “ben Jack Sparrow’um ‘anladın mı?’” dediği sahnede sarf ettiği “Savvy?” (anladın mı?) kelimesini doğaçlama olarak söyledi.

Johnny Depp, Jack Sparrow’un burnunun olmamasını ve biber ya da soğuk algınlığı gibi aptalca korkularının olmasını istedi ama Disney öneriyi kabul etmedi.

Jack Sparrow’ın çenesindeki küçük yara, film ilerledikçe büyüyor. Makyaj sanatçısı ve Johnny Depp bunu bir şaka olarak yaptılar.

Jack Sparrow ile Barbossa’nın Aztek parası için yaptıkları kovalamacada, Jack’in (maymun) Barbossa’ya gülümsediği sahne, tamamen şans eseri çekildi. Maymunun gülümsemesi gibi bir plan yapılmamıştı.

Jack Sparrow’un altın dişlerinin olması fikri Johnny Depp’e aitti. Yapımcılar öneriyi kabul ettiler ama onun tahmininden daha az altın dişi olmasını istediler. Depp, dişçisiyle pazarlık etti ve altın diş sayısını kendisi belirledi.

Gizli Mickey: Siyah İnci’nin kasabayı kuşattığı bölümde, son top atışında gökyüzünde Mickey Mouse’un kafa şekli görünüyor.

Jack Sparrow’un kolundaki dövme gerçek değil. Fakat Johnny Deep, film çekimlerinin sonrasında, yeni doğan oğlu Jack’in anısında dövmenin gerçeğini (ama kırlangıcın kendisine doğru uçanını) yaptırdı.

Geoffrey Rush’ın, insanların filmleri, kitap okurmuş gibi, soldan sağa doğru bakarak izledikleri konusunda bir teorisi var. Bu yüzden birçok sahnede olabildiğince ekranın solunda durmayı denedi. Özellikle de, kimsenin kendisine başka türlü bakmayacağını düşündüğü, maymun ve Keira Knightley’le aynı ekranı paylaştığı sahnede.

William Turner’ın Jack Sparrow’la yaptığı kılıç dövüşünden sonra üstünde yer alan toz, çikolata tozundan yapıldı.

Filmde yer alan kuru kafa ve çaprazlama kılıcın yer aldığı korsan bayrağı, gerçekte ünlü korsan John Rackham “Calico Jack”in bayrağı.

Keira Knightley, film çekilirken 17 yaşındaydı.

Dip Not: 8 Ekim 2012’de yayımlandı, 14 Nisan 2015’de güncellendi.

Klaus Badelt – Moonlight Serenade

“Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Karayip Korsanları: Siyah İnci’nin Laneti)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.