Andrey Rublyov (Andrei Rublev)

TÜR: Biyografi, Dram, Tarih. SÜRE: 205 Dk. ÜLKE: SSCB. YAPIM YILI: 1966. imdb: 8,3. rottentomatoes: %96.

Ortodoks fresk ve ikonlarıyla ortaçağ Rusya’sının en büyük ressamı kabul edilen Andrei Rublev’in yaşamı ve 15. yüzyıl Rusya’sını gerçekçi bir betimlemesinin yer aldığı, sanatın özü, inancın önemi ve ikiyüzlülük temalarının ön plana çıktığı Andrei Rublev, ilgi çekici bir biyografi drama filmi.

Oldukça yetenekli bir ressam ve hümanist bir keşiş olan Andrei Rublev’in bir kilisenin duvarlarına “insanları korkutan şeyler çizmek istemiyorum” diyerek kıyametle ilgili figürler çizmeyi reddetmesi ve devasa çanların nasıl yapıldığının gösterildiği sahneler oldukça ilgi çekici.

Konu

Film, ünlü ikona ressamı Andrey Rublev’in (Anatoly Solonitsyn), öğretilen Hıristiyanlıkla uygulanan Hıristiyanlığı tartmasını, bir türlü yaşanmakta olan şiddete anlam verememesini ve hayata küsmesini bir yandan da 15. yüzyıl Rusya’sında fakir halkın durumu, Hıristiyanlığı kabul etmeyen ve baskı gören paganların yaşadıkları, Tatarların Rus kentlerine yaptıkları yağmalamaları konu alıyor.

Hakkında

Andrey Tarkovskiy ve Andrey Konchalovskiy’in senaryosunu yazdığı Andrei Rublev’in yönetmen koltuğunda Andrey Tarkovskiy oturuyor.

Yapım, 1969 Cannes Film Festivalinde FIPRESCI ödülünün sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %96 taze olarak değerlendiriliyor.

Andrei Rublev’in bütçesi 1 milyon 300 bin ruble idi.

Ivır Zıvır

Film aynı zamanda, zülüm ve teknoloji karşısında sanatsal özgürlüğün dile getirildiği bir manifesto niteliği taşıyor.

Film orijinalde 205 dakika olarak çekildi. Fakat hem dönem Rusya’sında hem de ABD’de çeşitli sebeplerle sansürlenerek yayınlandı.

Vasiliy Livanov, film fikrini kendisinin ortaya attığını ve başrolde oynamayı düşündüğünü ama Tarkovskiy’in bilinmeyen bir oyuncuyla yoluna devam etmek istediğini ifade etti.

Anatoliy Solonitsyn, bizzat kendisi Mosfilm’e gelerek rolü oynamayı teklif etti ve başarılı oldu.

Filmde iki tane büyük kilise yer alıyor. Bunlardan birincisi Vladimir şehrinde yer alan Dmitrievsky Katedrali (1194). Bir diğeri ise, Moskova’da yer alan Annunciation Katedrali. Yapı şapelle birlikte 14-16. yüzyıl arasında inşa edildi ve şu anda Kremlin’deki en eski ikinci katedral durumunda.

Filmdeki Danil karakteri, Rus ikon ressamı ve Andrei Rublyov’un refakatçisi Daniil Chyorny (c. 1360 – 1430) temel alınarak yaratıldı.

Film tamamlandıktan sonra ilk gösterimi, 1966 kışında seçkin davetlilere, ilk resmi gösterimi ise Şubat 1969’da Moskova’da yapıldı. Mayıs 1969’da Cannes’da gösterildi ve uluslararası gösterimi 1973’de yapıldı.

Filmde yer alan Konstantinapollü Theophanes “Feofan” the Greek (c. 1340 – c. 1410), Rusya’nın en büyük ikon ressamlarından biriydi. Ve aynı zamanda Andrei Rublyov’un hem ikon ressamlığı hem de akıl hocasıydı.

Ateşler içindeki inek sahnesi çekilirken, ineğin yanmaması için yanmaztaş (asbestos) ile kaplandı. Başından vurulunca merdivenlerden aşağıya düşen at sahnesini çekmek için de, mezbahada bir gün sonra kesilecek bir at alıp kullandılar.

Dip Not: 1 Eylül 2012’de yayımlandı, 10 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.