The King’s Speech (Zoraki Kral)

TÜR: Biyografi, Dram, Tarih. SÜRE: 118 Dk. ÜLKE: İngiltere. YAPIM YILI: 2010. imdb: 8,1. rottentomatoes: %94.

Sonraları tahta çıkacak olan Prens Albert’in kekeleme sorununa odaklanan Zoraki Kral, ilgi çekici konusu, eğlenceli sunumu ve özellikle Colin Firth ile Geoffrey Rush’ın başarılı oyunculuklarıyla, güzel bir biyografi drama filmi.

Konu

Kral 5. George’un ikinci oğlu olan York Dükü Prens Albert’in (Colin Firth) kekeleme sorunu vardır. 1925’de Wembley Stadyumunda yaptığı konuşta büyük bir fiyaskoyla sonuçlanınca, birçok tanınmış uzman ve doktora gider ama bir türlü sonuç alamaz. Eşi Elizabeth (Helena Bonham Carter), onu, alışılmışın dışında bir konuşma terapisti olan Lionel Logue’a (Geoffrey Rush) götürmeye ikna eder.

Hakkında

David Seidler’in seanaryosunu yazdığı Zoraki Kral’ın yönetmen koltuğunda Tom Hooper oturuyor.

Ödül canavarı olan Yapım, Oscar’da En İyi Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu (Colin Firth) ve Senaryo, BAFTA’da En İyi Film, Erkek Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu (Geoffrey Rush), Kadın Oyuncu (Helena Bonham Carter) ve Senaryo, Altın Küre’de ise En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini sahibi oldu.

8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan Zoraki Kral, rottentomatoes’da %94 taze olarak değerlendiriliyor.

15 milyon dolar bütçesi olan yapım, 414 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin çekimlerine 9 hafta kala Lionel Logue’nun torunu Mark Logue, çatı katında dedesine ait bir kutu buldu. Kutuda Lionel’in günlüğü, randevu defteri, 6. George ile yaptığı terapilerin notları, Kral tarafından gönderilmiş 100’den fazla mektup ve Kralın 1939’da radyodan Almanya ile savaş başlangıcını duyurduğu konuşmanın gerçek metni yer alıyordu. Mark kutuyu yönetmen Tom Hooper ve senaryo yazarı David Seidler’a ulaştırdı. Böylece dedesi ile kral arasındaki ilişti daha gerçekçi bir şekilde senaryoya aktarıldı. Ayrıca karakterlerini daha iyi anlamaları için döükmanlar Geoffrey Rush ve Colin Firth tarafından da incelendi. “Hala w’larda kekeliyorsun” gibi bazı replikler doğrudan günlükten alındı.

Konuşma terapisti Lionel Logue, “Bertie” 6. George’a konuşma egzersizleri sırasında sigara içmesini istiyor ve “ciğerlerine çektiğin sigara, ölümüne neden olacak” diyor. 6. George, 6 Şubat 1952’de 56 yaşındayken akciğer kanserinden öldü.

Çocukken kekeleme sorunu olan senaryo yazarı Seidler, 6. George’un savaş zamanı kekeleyerek yaptığı konuşmayı işitti ve hakkında araştırmalar yapıp, 80’lerde 6. George ve terapisti hakkında bir senaryo yazmaya başladı. Fakat 6. George’un eşi Kraliçe Elizabeth’in “anılar çok acı verici” demesi üzerine, ona saygı göstererek projeyi rafa kaldırdı. Kraliçe’nin ölümü üzerine projeye tekrar başladı.

6. George rolü Paul Bettany düşünülerek yazıldı. Fakat oyuncu ailesiyle daha fazla zaman geçirmek için teklifi geri çevirdi ve rol, Oscar’a uzanacak olan Colin Firth’ün oldu. Bettany sonraları kararından ötürü büyük pişmanlık duyduğunu dile getirdi.

Film, ağır dili nedeniyle başlarda Birleşik Krallık’ta +15 reyting ile sınıflandırıldı fakat eleştirilerden sonra bu reyting düşürüldü.

73 yaşındaki David Seidler, En İyi Senaryo Oscar’ını kazanan en yaşlı kişi oldu.

Kralın gerçek konuşması 407 kelime iken, filmde bunun sadece 269’u kullanıldı.

Avustralyalı oyuncular Guy Pearce ve Eve Best, Amerikalı ve Amerikalı oyuncu Jennifer Ehle, Avustralyalı bir karakteri canlandırdı.

Logue’nun torunlarından biri William Shakespeare’ın bir oyunundan ‘İskoç oyunu’ diye bahsediyor. Bu oyun Makbet (Macbeth). Birçok kişinin rağbet gösterdiği batıl inanca göre, oyun lanetlenmişti ve biri oyunun adını yüksek sesle söylerse, kötü şansı yanında bulacaktı.

Guy Pearce, Colin Firth’ten 7 yaş küçük olmasına rağmen abisi rolünü oynadı.

Dip Not: 21 Haziran 2012’de yayımlandı, 6 Nisan 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.