The Bourne Identity (Geçmişi Olmayan Adam)

TÜR: Aksiyon, Gizem, Gerilim. SÜRE: 119 Dk. ÜLKE: Amerika, Almanya. YAPIM YILI: 2002. imdb: 7,9. rottentomatoes: %83.

Kim olduğunu anımsamayan bir adamın, kimliğini bulma çabalarını anlatan ve Bourne serisinin ilk filmi olan Geçmişi Olmayan Adam, konusu, anlatımı ve aksiyon sahneleriyle, gizemli bir aksiyon gerilim filmi.

Konu

Marsilya açıklarında avlanan İtalyan balıkçılar denizde hareketsiz duran bir adam görüp teknelerine alırlar. Adamın sırtındaki kurşunları çıkartılırken vücuduna gizlenmiş bir “lazer pointer” bulunur. Jason Bourne (Matt Damon) kendine geldiğinde geçmişini ve kim olduğunu hatırlamamaktadır.

Hakkında

Robert Ludlum’un aynı adlı romanından Tony Gilroy ve W. Blake Herron tarafından uyarlanan Geçmişi Olmayan Adam’ın yönetmen koltuğunda Doug Liman oturuyor.

Yapım, rottentomatoes’da %83 taze olarak değerlendiriliyor.

60 milyon dolar bütçesi olan film, 214 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Bourne soyadı, Rhode Adasında papaz olan Ansel Bourne’dan geliyor. Bourne, kayıtlara göre, çözülmeli amnezi ve kişilik bozukluğu dışında, hafızasını kaybeden ilk kişi. Bourne 1887’de Pennsylvania’da Brown adıyla yeni bir hayata başladı ve bir dükkân açtı. 2 ay sonra uyandığında nerede ve kim olduğunu bilmez bir haldeydi.

Jason Bourne rolü Brad Pitt’e teklif edildi fakat o Casus Oyunu’nu (Spy Game) tercih etti.

Filmin uyarlandığı romanın yazarı Robert Ludlum, film proje aşamasındayken, 12 Mart 2001’de hayatını kaybetti.

İlk senaryo taslağına göre Marie Amerikalıydı, soyadı Purcell idi ve yeşil saçları vardı. Senaryonun son halinde ise ismi Kreutz, milliyeti Alman ve saç renkleri ise değişken oldu.

Matthew McConaughey , Russell Crowe ve Sylvester Stallone Bourne rolü için düşünülen adaylardandı.

Brian Cox (Ward Abbott) ve Chris Cooper’ın (Alexander Conklin) karakterlerini isimleri sadece film sonundaki kredilerde yer alıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Roman ile film arasında bazı farklar var; Jason Bourne filmde kurtarıldığı teknede ameliyat olurken, romana göre kıyıda tanıştığı ve birkaç ay geçirdiği alkolik bir doktor tarafından ameliyat ediliyor. Jason, banka personelinin yanında emanet kasasını açıyor ve içinden para ve silah çıkmıyor. Ki bunun ardından bankada profesyonel bir suikastçı tarafından saldırıya uğruyor. Ayrıca Marie karakterinin romanda daha büyük ve önemli bir rolü var. Marie, Amerikalı bir ekonomi analisti.

Aldığı yüksek ücrete rağmen Clive Owen filmde sadece 3 dakika görünüyor.

Dip Not: 19 Mart 2012’de yayımlandı, 23 Mart 2015’de güncellendi.

“The Bourne Identity (Geçmişi Olmayan Adam)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.