Sadece Göztepe Elemişti

Avrupa Ligi 3. Tur’unda Beşiktaş’ın rakibi İspanyol Atletico Madrid takımı oldu. Böylece Madrid’liler Avrupa Kupaları’nda 7. kez bir Türk takımına karşı tur mücadelesi verecekler. Bundan önceki 6 eşleşmenin 5’inde tur atlayan İspanyolları kupa dışına itmeyi başaran tek Türk takımı ise Göztepe. Hem de efsanevi bir maçın ardından…

1967-68 sezonunda Sarı-Kırmızılılar, 4. kez yer aldıkları Fuar Şehirleri Kupası’nın ilk turunda Belçika’nın Royal Antwerp takımını deplasmanda 2-1 yenip, İzmir’de 0-0 berabere kalarak tur atlarlar. 2. turda rakip Atletico Madrid’dir.

İspanya liginde Real Madrid’in 3 puan önünde lider durumda bulunan ve 1962 yılında Kupa Galipleri Kupasını kazanan Atletico Madrid çok güçlü bir rakiptir. O güne kadar evinde oynadığı 25 Avrupa Kupası maçında 22 galibiyet alan takım sadece 2 kere yenilmiştir.

Göztepe’ye tarihinin en güzel günlerini yaşatan (ve yaşatacak olan) Adnan Süvari’nin yönetimindeki, Lig lideri İzmirliler, 6 Kasım 1967’de Madrid’e inerler. 3 dil bilen Adnan Süvari, İspanyol gazetecilere hava alanında “Her şeyden evvel iyi bir futbol göstermek istiyoruz” diye demeç verir.

Maçtan bir gün önce ise Süvari, Milliyet’e, “Elbette zor maç olacak ama Atletico’dan çekinmiyoruz. Bu maç Göztepe için ne kadar zor olacaksa, Madrid için de İzmir’deki maç o kadar zor olacak” diye yazarken, İslam Çupi Akşam’daki köşesinde, “İstanbul’un tahtını sallayan ve Avrupa’da galibiyeti unuttuğumuz günlerde ayakta duran tek takım olan Göztepe’ye başarılar dilerim.” der.

8 Kasım 1967’de del Manzanares’de 35 bin kişinin izlediği maçtan Atletico Madrid 2-0 galip ayrılır. Maçtan sonra Süvari, “Türk takımlarının Avrupa sahalarında bir köşede büzülüp kaldığı günlerin artık geride kaldığını Atletico’lulara da gösterdik. Atletico, çapında bir rakipten kendi sahasında iki farklı yenilmenin üzülecek bir tarafı yoktur” diyor ve 3 kere İzmir’deki maçtan ümitli olduğunu dile getirir.

Rövanş maçından bir gün önce Kırmızı-Beyazlıların antrenörü Otto Gloria, “Türkiye lig liderine karşı berabere kalsak ya da tek farklı yenilsek bile üzülmeyeceğim” derken Süvari, “Şartlar bu sefer bizim elimizde. 3 gün önce Beşiktaş’ı 2-0 yenerek moral bulduk. Ülkelerinde lider olan 2 takımdan biri bugün yenilecek, ancak bu Göztepe olmayacak” diye demeç verir.

22 Kasım 1967 günü, Alsancak’ta Göztepelilerin şutlarıyla başlayan rövanş maçının 14. dakikasında Halil’in penaltıdan attığı golle İzmirliler öne geçerler.  Bu dakikada hakeme küfrettiği için Madrid’in kaptanı Collar oyundan atılır. 27. dakikada Ertan’ın nefis ortasında, Gürsel’in kafa şutu ile fark ikiye çıkar. Artık şartlar eşittir! 65. dakikada Yugoslav hakem Josip, Atletico’lu Ufarte’yi yan hakeme 3. kez tükürdüğü için oyundan çıkarır. Göztepeliler eksik rakiplerine karşı bir türlü 3. golü bulamazlar. Maç artık bu sonuçla bitti bitecek derken uzatma anlarında Halil’in uzaktan şutu ile Alsancak stadı yıkılır! Atletico’lular ise hakeme saldırırlar.

Maçtan bir gün sonra Atleticolular ve İspanyol basını Yugoslav hakeme ateş püskürürken, orta hakem “25 yıllık hakemlik hayatımda böyle azgın boğalar gibi saldıran futbolcu görmedim” diyerek kendini savunur.

Göztepe teknik direktörü Adnan Süvari ise, “Göztepe antrenörü olarak önce Avrupa takımlarına karşı duyulan korkuyu ortadan kaldırmak için uğraştım. Bugün Göztepe, Avrupa takımlarından korkmamaktadır.” diyor ve futbolcularına şu notu iletiyordu: “Arkadaşlarım, Atletico Madrid’e karşı çok parlak bir galibiyet aldınız. Hepiniz teker teker çalıştınız, iyi oynadınız. Tebrik ederim. Ancak, galibiyetin sevinci burada bitmelidir. Şimdi Fenerbahçe maçına hazırlanın.”

Adnan Süvari’nin takımı 1968-69 sezonunda Fuar Şehirleri Kupası’nda yarı final ve 1969-70 sezonunda Kupa Galipleri Kupası’nda çeyrek final oynamayı başarır…

İlgili maçlar;

1967-1968 Sezonu Fuar Şehirleri Kupası 2. Tur 1. Maçı: Atletico Madrid 2-0 Göztepe

1967-1968 Sezonu Fuar Şehirleri Kupası 2. Tur 2. Maçı: Göztepe 3-0 Atletico Madrid

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.