La Vie Devant Soi (A Life Ahead / Madame Rosa / Onca Yoksulluk Varken)

TÜR: Dram. SÜRE: 105 Dk. ÜLKE: Fransa. YAPIM YILI: 1977. imdb: 7,3. rottentomatoes: %83.

Roman Gary’nin aynı adlı, nefis romanından uyarlanan Onca Yoksulluk Varken, hayat kadınlarının çocuklarına bakan Madam Rosa’nın gizemli hikâyesini ve baktığı çocuklardan Momo ile kurduğu iletişimi anlatan, naif bir drama filmi.

Konu

Eskiden hayat kadını olan ve yaşlandıktan sonra diğer hayat kadınlarının çocuklarına bakarak yaşamını sürdüren Madame Rosa (Simone Signoret), Auschwitz’den kaçmayı başaran Yahudilerden biridir. Nazilerin her an tekrar gelebileceğini düşündüğünden, hem dini kimliğini saklamakta, hem de 6 katlı apartmanın bodrumunda gizli bir sığınak yaptırıp arada bir oraya giderek kendini rahatlatmaktadır. Baktığı çocukların en büyüğü olan Momo “Muhammed” (Samy Ben-Youb) gün geçtikçe annesi ve babası ile ilgili sorular sormaktadır.

Hakkında

Onca Yoksulluk Varken, Romain Gary’nin (Emile Ajar) aynı adlı romanından Moshé Mizrahi uyarladı ve yönetti.

Yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazandı ve En iyi Yabancı Dilde Film Altın Küresi’ne aday gösterildi. Ayrıca Simone Signoret, Cesar’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kucakladı.

Film, rottentomatoes’da %83 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Senaryonun uyarlandığı kitabın yazarı olan Emile Ajar aslında Romain Gary’nin takma adı. Gary, Fransa’da bir yazara sadece bir kez verilen Goncourt Ödülü’nü iki kere (bir kez Romain Gary bir kez de Émile Ajar adlarıyla) aldı, bunu da intihar notunda açıkladı. Ödülü ilk olarak kendi adıyla yayımladığı Cennetin Kökleri romanıyla 1956 yılında kazanan Gary, Émile Ajar adıyla yazdığı Onca Yoksulluk Varken romanıyla, 1975 yılında ödülü tekrar kazandı. Gary, Onca Yoksulluk Var için bir akrabasının fotoğrafını kullanarak farklı bir yazar sanılmasını sağladı.

Madam Rosa’yı canlandıran ve Cesar’da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Fransa sinemasının büyük yıldızlarından Simone Signoret, film sırasında 56 yaşındaydı.

Romanın en büyük özelliği, Moma’nın çocuk gözüyle olayları yorumlaması. Filmin en büyük başarısı da, aynı açıdan filmi beyaz perdeye başarılı bir şekilde aktarması.

Kitaptan;

Yere yattım, gözlerimi kapadım. Ölmek için birtakım hareketler yaptım, ama çimento soğuktu, hastalanmaktan korktum. Böyle bir durumda eroin alan bir sürü herif tanıyorum, ama ben mutlu olmak için yaşamın kıçını yalayacak değilim. Yaşamı süslemek istemiyorum ben, bok yesin o. Birbirimize karşı hiçbir şey hissetmiyoruz. Yasal erginliğe kavuşacağım zaman televizyondaki gibi uçaklar kaçırıp, rehineler alıp, bir şeyler istemek için tehditçilik yapacağım belki, henüz ne isteyeceğimi bilmiyorum, ama boktan bir şey olmayacak. Esaslı bir şey olacak yani. Şimdilik ne istemek gerektiğini söyleyemeyeceğim, profesyonel eğitimden geçmedim çünkü.

Dip Not: 6 Mart 2012’de yayımlandı, 23 Mart 2015’de güncellendi.

“La Vie Devant Soi (A Life Ahead / Madame Rosa / Onca Yoksulluk Varken)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.