The Big Lebowski (Büyük Lebowski)

The Big Lebowski aka Buyuk Lebowski

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 42

TÜR: Suç, Komedi. SÜRE: 117 Dk. ÜLKE: Amerika, İngiltere. YAPIM YILI: 1998. imdb: 8,2. rottentomatoes: %80.

Eksantrik karakterleri (özellikle de filmin anti-kahramanı Jeffrey Lebowski), alışılmadık laubali diyalogları, gerçeküstü tarzda çekilmiş rüya sahneleri ve seçme müziği ile kısa sürede kült klasikler arasına giren, hatta “İnternet çağının ilk kült filmi” olarak anılan Büyük Lebowski, nefis bir absürt komedi filmi.

Filmde Ahbap’ın aşırı rahat hareketleri ve Walter’ın her şeyi bilen, her şeye karışan tavırlarına bol bol kahkaha atıyorsunuz. Walter’ın Larry’nin arabasına saldırdığı sahne ve sonrası yaşananlar ise müthiş!

Konu

Her şey, Los Angeles’da yaşayan işsiz güçsüz, rahat, miskin ve tüm gününü Walter Sobchak (John Goodman) ve Donny (Steve Buscemi) ile bowling salonunda geçiren Jeff Lebowski “Ahbap”ın (Jeff Bridges), milyoner Jeffrey Lebowski “The Big Lebowski” (David Huddleston) ile karıştırılarak evinin basılmasıyla başlar. Olanlara pek şaşırmayan “Ahbap”ı kızdıran tek şey, saldırganlardan birinin halısına işemesidir. Ahbap, milyoner Lebowski’nin malikânesine gidip durumu anlatır.

Hakkında

Büyük Lebowski’yi Joel ve Ethan Coen yazıp yönetti.

Film büyük ödül törenlerinden sadece Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’ya aday gösterildi ve sadece, Rusya Film Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen En İyi Yabancı Film dalında Altın Koç ödülünü kazandı.

8,2 ortalama puanıyla imdb’nin en iyi 250 listesinde 142. sırada yer alan film, rottentomatoes’da hakkında yazılan 86 eleştirinin 69 tanesinde olumlu yorum alarak %80 taze olarak değerlendiriliyor.

15 milyon dolar bütçesi olan film 46 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Joel Coen, ayrı ayrı olaylardan meydana gelen, karakterlerin bir gizemi çözmeye çalıştığı ve aynı zamanda önemsiz şeylerin umutsuzca hikâyeye karıştığı, 1940’ların ünlü romancı ve senaristi Raymond Chandler tarzı bir film yapmak iştediler.

Lastik sandaletler dâhil Ahbap’ın giydiği birçok giysi Jeff Bridges’ın kendi kıyafetleriydi.

Ahbap, film boyunca 147 kez “man” diyor ki bu dakika başı 1,5 kez anlamını taşıyor.

Ahbap filmin tüm sahnelerinde dolaylı ya da dolaysız şekilde yer alıyor. Bu da kara filmlerde anlatıcının her şeyi bilmesi/her şeyin içinde yer alması geleneğinin bir gereği.

Senaryonun ilk halinde Ahbap’ın aslında Rubik Küpü’nün mucidinin mirasçısı olduğu ve bu yüzden çalışmadığı bilgisi yer alıyordu. Fakat sonradan Coen kardeşler bu ayrıntıyı kullanmamayı tercih ettiler.

John Goodman’ın oynadığı filmler arasındaki favorisidir.

Walter’ın (John Goodman), çok fazla konuşmayan Donny’e (Steve Buscemi) “çeneni kapat!” diye bağırdığı sahne, Steve Buscemi’nin Fargo’daki geveze karakterine bir gönderme.

Repliklerde 292 kez “f**k” ve varyasyonları kullanıldı.

Filmde yer alan “This is what happens when you f**k a stranger in the ass!” sözü televizyon için düzenlenirken, “This is what happens when you find a stranger in the Alps!” olarak değiştirildi.

Jesus’ın (John Turturro) çadır kurmuş bir şekilde kapı kapı dolaştığı sahnede, John Turturro’nun pantolonunun içine kuşyemi paketi kondu.

Filmin efsane tanımlarından biri “human paraquat”dir. Paraquat bitki öldüren bir maddedir. 1970’lerin sonunda, tartışmalı bir proje olarak, Amerikan Hükümeti’nin desteğiyle Meksika’daki esrar tarlalarına paraquat sıkılmıştı.

Amerikan filmleri için, alışılmışın dışında, kötü adam beyzbol sopası yerine kriket sopası kullanıyor.

Dip Not: 20 Şubat 2012’de yayımlandı, 29 Aralık 2014’de güncellendi.

“The Big Lebowski (Büyük Lebowski)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.