Pleasantville (Yaşamın Renkleri)

TÜR: Komedi, Dram, Fantezi. SÜRE: 124 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1998. imdb: 7,5. rottentomatoes: %85.

Siyah-beyaz, kusursuz bir yaşamın sunulduğu ama aslında isteklerin bastırıldığı, programlanmış ve monoton bir hayatın yaşandığı Pleasantville’i konu alan Hayatın Renkleri, ilgi çekici konusu, güzel anlatımı, ince göndermeleri ve elbette sinematografisiyle nefis bir fantezi drama filmi.

Siyah-beyaz filmin renklenmeye başladığı ilk sahneler özellikle çok başarılı.

Konu

David (Tobey Maguire) ve kız kardeşi Jennifer (Reese Witherspoon) aynı okulda okuyan fakat farklı sosyal yaşamlara sahip kardeşlerdir. Bir akşam Jennifer erkek arkadaşını eve davet eder. Aynı gün David, tüm bölümlerini ezbere bildiği ve 1958’de yayınlanan, siyah-beyaz televizyon dizisi Pleasasantville hakkındaki yarışmaya katılmak için televizyon başına geçmeyi planlamaktadır.

Hakkında

Hayatın Renkleri’ni Gary Ross yazdı ve yönetti.

Film, En İyi Yapım Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Müzik dallarında Oscar’a aday gösterildi.

Yapım, rottentomatoes’da %85 taze olarak değerlendiriliyor.

42 milyon dolar bütçesi olan film 50 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Bud’ın (David) Pleasantville’de öğrencilere anlattığı Huckleberry Finn’in Maceraları ve Gönülçelen (Çavdar Tarlasında Çocuklar), Amerika’da en uzun sürekle yasaklanan kitaplardan.

Filmin ortalarından itibaren obje ve insanlar gerçek renklerine dönmeye başlıyorlar. Bunu sağlamak için yapılan efektler, Yıldız Savaşları: Bölüm I – Gizli Tehlike’ye (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace) kadar filmi en fazla görsel efekt kullanılan film olmasını sağlamıştı.

Yağmur fırtınası sırasında Bud’ın ellerini havaya kaldırıp zaferini ilan ettiği sahne doğrudan, yönetmen tarafından Esaretin Bedeli’ne (The Shawshank Redemption) bir saygı göndermesi.

J.T. Walsh’ın bowling pisti önündeki sahnesi doğrudan yönetmenin General Patton’ın (Patton) Amerikan bayrağı önündeki konuşmasına bir saygı göndermesi.

Filmdeki sokak ve ev sahneleri, Warner Brothers’ın Burbank, Kaliforniya’daki “Ranch” stüdyolarında çekildi. Bud ve Mary-Sue’nun evlerinin karşısındaki ev, 1987 yapımı Cehennem Silahı (Lethal Weapo) filminde kullanılan ev.

Büyük Bob’u canlandıran J.T. Walsh, film yayınlandıktan sonra hayatını kaybetti. Bu yüzden film ona, Gary Ross’un annesine ve çekimler sırasında araba kazasında hayatını kaybeden kamera asistanı Brent Lon Hershman’a ithaf edildi.

Mr. Johnson’ın kafesinde yer alan müzik kutusu, koleksiyonerler tarafından “Happy Days” adı verilen, 1952 yapımı Seeburg M100C.

Dip Not: 4 Şubat 2012’de yayımlandı, 19 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.