Once (Bir Zamanlar)

TÜR: Dram, Müzik, Romantik. SÜRE: 85 Dk. ÜLKE: İrlanda. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7,9. rottentomatoes: %97.

Sokak şarkıcısı bir oğlanla, rastgele karşılaştığı bir kızın arasında yaşanan aşk ve olmazları konu alan Bir Zamanlar, nefis müzikler, sözler ve samimi, naif anlatımıyla, başarılı bir romantik müzikal drama filmi.

Konu

“Oğlan” (Glen Hansard) birçoğunu ayrıldığı sevgilisine ithafen yazdığı ve bestelediği şarkıları Dublin sokaklarında çalarak geçimini sağlamaktadır. Bir gün yoldan geçmekte olan “Kız” (Markéta Irglová) bir süre onu dinledikten sonra şarkıyı çok sevdiğini söyler. Muhabbet etmeye başlarlar. Bu muhabbet esnasında kız, oğlanın aynı zamanda süpürge tamirciliği yaptığını da öğrenir ve bir sonraki gün süpürgesiyle oğlanın karşına çıkar.

Hakkında

Bir Zamanlar’ı John Carney yazdı ve yönetti.

Film, Falling Slowly ile En İyi Şarkı Oscar’ını kazandı.

Yapım rottentomatoes’da %97 taze olarak değerlendiriliyor.

150 bin dolar bütçesi olan film, 21 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

İrlandalı Folk-Rock grubu The Frames’in solisti Glen Hansard ve Çek şarkıcı ve piyanist Marketa Irglova 2006 yılında The Swell Season adında bir albüm yayınladılar. Albüm Bir Zamanlar’dan sonra büyük ün yakaladı ve aynı şarkılara yapılan eklentilerle Bir Zamanlar’ın film müziği albümü ortaya çıktı.

Yönetmen John Carney, Glen Hansard’ın grubu The Frames’in eski basçısıydı.

Filmin büyük bir fanı olan Bob Dylan, Glen Hansard ve Markéta Irglová’ya yaptığı dünya turnesine katılmalarını teklif etti. The Frames, Avustralya ve Yeni Zelanda’da Bob Dylan’a eşlik etti. Ayrıca iki müzisyen, Bob Dylan’ın hayatını konu alan Beni Orada Arama (I’m Not There) için You Ain’t Goin’ Nowhere şarkısını yeniden yorumladılar.

Filmi çok seven Steven Spielberg, “Bir Zamanlar adındaki ufak bir film, yılın geri kalanı için bana inanılmaz ilham verdi” dedi.

Glen Hansard ve Markéta Irglová, tekrar bir filmde oynamak istemediklerini ve müziğe yoğunlaşacaklarını söylediler.

Dublin sokaklarında çekilen sahnelerin birçoğu uzaktan ve habersiz bir şekilde yapıldı. Bu yüzden her şey çok doğal oldu.

Guy’ın eski kız arkadaşı hakkındaki geriye dönüş sahnelerinde, John Carney’nin gerçek kız arkadaşı rol aldı.

Markéta Irglová, çekimler için Çek Cumhuriyeti’ndeki okulundan izin aldı.

Falling Slowly’nin çekimlerinin ardından Glen Hansard, şakayla “ve en iyi şarkı Oscar’ını kazanan…” dedi. Ki gerçekten de Oscar ödülünü şarkı kazandı.

Proje en başlarda grubun fanları için gösteri/tanıtım DVD’siydi.

Parti sahnesi için tüm yemekleri Markéta Irglová yaptı.

En pahalı sahne çekimi, vinç kiralandığı için 2,500 pound idi.

Broken Hearted Hoover Fixer Sucker Guy şarkısı, film çekimleri sırasında tamamen spontane olarak çekildi. Glen Hansard’ın eğlenceli hali yönetmenin çok hoşuna gitti ve görüntüleri kullanmaya karar verdi.

John Carney, filmi çekebilmek için kendi parasını ortaya koydu. Maaşını iki yıldız oyuncuya verdi ve ekibe filmin başarısına inandığını göstermek istedi.

Tüm çekimler 17 gün sürdü.

Düşük bütçe nedeniyle iç çekimler arkadaşların evinde ve doğal ışıkta yapıldı.

John Carney, Glen Hansard’a rol teklifini yaptığında, daha önce sadece Gençlik Ateşi’nde (The Commitments) ufak bir rol oynayan Hansard çok isteksizdi. Carney, filmin düşük bütçeyle ve oldukça samimi bir havada çekileceğini söyleyerek fikrini değiştirmeyi başardı.

John Carney’in ilk taslak senaryosu sadece 60 sayfaydı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Oğlanın kıza kocasını sevip sevmediğini sorduğu sahnede, kız çekçe cevap veriyor ve ‘hayır seni seviyorum’ diyor. Fakat hem oğlan hem de çekçe bilmeyen izleyiciler bunu anlamıyorlar.

Dip Not: 8 Ocak 2012’de yayımlandı, 17 Mart 2015’de güncellendi.

Glen Hansard & Marketa Irglova – Falling Slowly

“Once (Bir Zamanlar)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.