Midnight in Paris (Pariste Gece Yarısı)

Midnight in Paris aka Pariste Geceyarisi

TÜR: Komedi, Romantik. SÜRE: 94 Dk. ÜLKE: Amerika, İspanya. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,7. rottentomatoes: %93.

Woody Allen’ın en iyi filmlerinden biri olan Paris’te Gece Yarısı, sizi ünlü yazarların, şarkıcıların, oyuncuların, ressamların sokaklarında dolaştığı, 1920’lerin Paris’inde, bir peri masalına götürüyor.

İlgi çekici konusu, nefis göndermeleri ve göz kamaştırıcı sinematografisiyle, Paris’te Gece Yarısı oldukça başarılı bir romantik komedi filmi.

Konu

Geçmişte yaşamanın çekiciliğini konu alan bir roman üzerinde çalışmakta olan Gil (Owen Wilson), bir yandan da evlenmek üzere olduğu nişanlısı Inez’in (Rachel McAdams) ailesi ile birlikte Paris’te evlilik hazırlıkları yapmaktadır. Bir gün Inez’in arkadaşlarından Paul (Michael Sheen) ve sevgilisi Carol (Nina Arianda) ile karşılaşırlar. Inez, entelektüel kişiliği nedeniyle hayran olduğu Paul ve sevgilisi Carol ile sanat gezileri yapmaya başlar. İçine kapanık biri olan ve romanı ile ilgilenen Gil, bir gece onlardan ayrıldıktan sonra otele dönerken yolunu kaybeder. Dinlenmek için bir yerlere oturup beklemeye başlar. Çalan çanlarla gece yarısı olduğunu anlar. Bu arada 1920’lerden bir araba önünde durur ve içinden çıkan bir adam Gil’i partiye davet eder. Arabadan inip bir bara girerler. İnsanlar, giysiler, müzikler ve ortam 1920’lerdeki gibidir.

Hakkında

Paris’te Gece Yarısı’nı Woody Allen yazıp yönetti.

En İyi Film dâhil 4 Oscar ödülüne aday gösterilen yapım, Oscar ve Altın Küre’de En İyi Senaryo dalında ödüllerin sahibi oldu.

rottentomatoes’de hakkında yazılan 205 eleştirinin 191 tanesinden olumlu yorum alan film %93 taze olarak değerlendiriliyor.

17 milyon dolar bütçesi olan film 151 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Woody Allen, Gil’in zorlu ve talepkâr nişanlısı Inez karakterini kaleme alırken aklında Rachel McAdams olduğunu söyledi. Oyuncuya karakteriyle ilgili olarak, “Bu tür bir karakteri oynamak, senin için daha ilginç olacaktır. Tüm hayatın boyunca güzel kızları oynamak istemezsin. Biraz da cadaloz roller oynamak istersin. Bu rol senin için çok ilginç olacak” dedi.

Tom Hiddleston, Wood Allen’dan, içine senaryonun 15 sayfalık bölümü eklenmiş bir mektup aldı. Allen, “Sevgili Tom, bu yaz Paris’te bir film yapıyorum. Ekte bazı sayfalarını gönderiyorum. F. Scott Fitzgerald rolünü oynarsan büyük mutluluk duyacağım” diyerek, senaryoda sadece üç cümlesi bulunan Hiddleston’a rol teklifinde bulunuyordu. Hiddleston, mektubu camlatıp ofisinin duvarına astı.

Allen, senaryodaki Adriana rolü için en uygun kişinin Fransız oyuncu Marion Cotillard olduğuna karar verdikten sonra Cotillard’ı aradı ve yaklaşık bir saat telefon görüşmesi yaparak rol teklifinde bulundu. Konuşma sırasında evinde olan Cotillard, telefonu kapattıktan sonra, “Aman Tanrım, Woody Allen ile konuştum! Ki evet, o Woody Allen’dı ” diyerek o an yaşadığı şaşkınlığı dile getirdi.

Hemingway ve Gil’in Gertrude Stein’e yaptıkları ziyaret sırasında, Stein ile Picasso’nun tartıştığı sahnenin arka planında Picasso’nun 1906’da yaptığı bir tablo asılı.

Pariste Gece Yarısı, Woody Allen’ın 100 milyon dolar gişe hasılatını aşan ilk sinema filmi olmayı başardı.

Owen Wilson, Woody Allen’la ilk kez çekimler için Fransa’ya gittiğinde tanıştığını ve konuştuğunu söyledi.

Rodin Müzesi turunda ufak bir rolü olan Carla Bruni, filmde oynayan ilk Fransız Cumhurbaşkanı eşi oldu.

Woody Allen çekimler sırasında Inez ve Gil karakterlerinin Le Bristol Hotel’de kaldı.

Filmin senaryosu, Woody Allen’ın romanlar dünyasında sihirli bir yolculuğa çıkan romantik bir karakteri konu alan kısa filmi The Kugelmass Episode’u andırıyor.

Galası 2011 Cannes Film Festivalinde yapılan Paris’te Gece Yarısı, Allen’ın Cannes’da galası yapılan ikinci filmi oldu. İlk filmi Hollywoodvari Bir Son’du (Hollywood Ending).

Öneren: Aylin.

Dip Not: 26 Ocak 2012’de yayımlandı, 31 Aralık 2014’de güncellendi.

“Midnight in Paris (Pariste Gece Yarısı)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.