Up 3D (Yukarı Bak)

Twitter (@izlenecekfilm) Link: #izlenecekfilm 17

TÜR: Animasyon, Macera, Dram. SÜRE: 96 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2009. imdb: 8,3. rottentomatoes: %98.

2010’da En İyi Fİlm Oscar’ına aday olan ve 1992 yılında aynı başarıyı gösteren Güzel ve Çirkin’den sonra bu onura erişen ikinci animasyon olan Yukarı Bak, Pixar’ın imzasını taşıyan, her şeyiyle dört dörtlük, nefis bir animasyon.

Yukarı Bak’ın hikayesini Pete Docter ile Bob Peterson yazdı ve yönetti. Animasyon aynı zamanda Pete Docter’ın 2001’deki Sevimli Canavarlar’dan (Monster Inc.) sonraki ikinci yönetmenlik denemesiydi.

Up - Russell

Animasyonun en eğlenceli karakteri hiç şüphesiz ki, afacan izci Russell.

Yukarı Bak’ın 3D versiyonu ve Türkçe seslendirmeleri de oldukça başarılı. Fredricksen’ı Erol Günaydın ve Russell’ı Barış Onarıcı seslendiriyor.

Konu

78 yaşındaki Carl Fredricksen (“seslendiren” Edward Asner / Erol Günaydın) küçük bir çocukken, balonuyla Dünya’yı dolaşan kâşif Charles Muntz’a (“seslendiren” Christopher Plummer / Ender Yiğit) hayrandır ve en büyük hayali onun gibi bir kâşif olmaktır. Bir gün evinin yakınlarında oynarken benzer hayaller kuran Ellie (“seslendiren” Elie Docter / Melis Severcan) ile tanışır ve yıllar sonra çocukluk aşkı ile evlenir. Yıllar birbirini kovalar ve bir gün Ellie yaşamını yitirir. Carl çok yaşlanmıştır ve etrafındaki her şey değişmektedir. Ellie ile kurdukları evin etrafı şantiye olmuş ve büyük binalar inşa edilmektedir. Bir gün kapısı çalınır. Karşısında ufak bir izci olan Russell (“seslendiren” Jordan Nagai / Barış Onarıcı) vardır. Carl onu kurnazca etrafından uzaklaştırır. Ardından Ellie ile hayallerini kurdukları “cennet şelalesine” gitmek için evini binlerce balonla havaya uçurur. Kısa bir süre sonra evde kaçak bir ziyaretçisi olduğunu fark edecektir…

Hakkında

Yukarı Bak’ın senaryosunu Pete Docter ve Bob Peterson yazdı ve birlikte yönettiler.

Yapım, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Animasyon dalında ödülü kazandı. Ayrıca Michael Giacchino imzalı film müzikleri En İyi Müzik Oscar’ının sahibi oldu.

8,3 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan animasyon, rottentomatoes’ın da en iyi 100 film listesinde bulunuyor.

175 milyon dolar bütçesi olan film, 731 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Find Your Home Colby Curtin

Haziran 2009’da, damar kanserinin son aşamasında bulunan, 10 yaşındaki Colby Curtin’nin son isteği, ölmeden önce Yukarı Bak’ı izlemekti. Hastalığından ötürü evinden çıkamayan Colby’nin bir aile dostu Pixar’a ulaşıp durum anlattı. Pixar yetkilileri, Yukarı Bak’ın özel bir dvd kopyasını Colby’ye izlettirmek üzere evine geldiler. Fakat kız o kadar çok acı çekiyordu ki, gözlerini açamadığı için animasyonu izleyemedi. Ama annesi dakikası dakikasına tüm olanları ona anlattı. Colby, özel gösterimden 7 saat sonra hayatını kaybetti.

Animasyonun senaryosunu 2004 yılında yazmaya başlayan Pete Docter, “hayattan iyice sıkılıp bunalınca, ondan en fantastik şekilde nasıl kaçabilirim?” sorusuna cevap ararken hikaye aklına geldi. 11 Pixar sanatçısıyla birlikte 3 gün boyunca Venezuela’da dolaşarak araştırma yaparak esinlenmeye çalıştılar.

2009 Cannes Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen Yukarı Bak, şu ana kadar Cannes’da açılış filmi olarak sunulan ilk ve tek animasyon.

Animasyondaki kâşif ve aynı zamanda kötü adam olan Charles Muntz ismini, 1928’de Oswald the Lucky Rabbit’i yaratan ve başarısı üzerine Walt Disney’in Mickey Mouse’u yaratmasını sağlayan yapımcı Charles Mintz’in adından aldı.

Pixar’ın geleneği olarak, aktör ve yönetmen John Ratzenberger bu filmde de ufak bir rolü olan Ustabaşı Tom’u seslendirdi. Ratzenberger, bugüne kadar yapılan tüm Pixar filmlerinde seslendirme yaptı.

Carl ve Ellie’nin piknik yaptığı ağaç, A Bug’s Life’da kullanılan ağaç.

Toy Story’de Buzz Lightyear, Carl’ın yakasına taktığı “üzüm sodası” kapağının reklam filminde oynuyor.

Ünlü İngiliz şarkıcı Dido’nun 2000 yılında yayınladığı Thank You klibi, Yukarı Bak’ın temel konusuna oldukça benziyor.

Dug’ın kuyruğundan başına kadar mükemmel düz duruşu (‘nokta pozu’), Mickey’in köpeği Pluto’dan alındı.

Yardımcı yönetmen/yazar Bob Peterson, Dug’ın söylediği, “seninle daha yeni tanıştık ama seni seviyorum” repliğini, 80’lerde kamp rehberliği yaptığı bir sırada tanıştığı küçük bir çocuktan duyduğunu söyledi.

Animasyondaki Cennet Şelalesi, dünyanın en yüksekteki şelale olan Venezuela’daki Melek şelalesi (Angel Fall).

Animasyonda, karakterlerin giysilerine özellikle özen gösterildi. Bu yüzden animasyonun birçok bölümünde giysiler, desenleri ve dokusu ön plana çıkarıldı.

Evi uçurmak için animasyonda 10-20 bin arasında balon resmedildi.

Dip Not: 12 Ekim 2011’de yayımlandı, 24 Kasım 2014’de güncellendi.

Michael Giacchino – Married Life

Dido – Thank You

“Up 3D (Yukarı Bak)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.